ODLUKA WHO-a

'ZABRINUTI SMO ZA NJEGOVU SIGURNOST' Privremeno prekinuto kliničko ispitivanje lijeka koji uzima Trump misleći da će ga zaštititi od korone

Hidroksiklorokin
 GEORGE FREY / AFP

Kliničko ispitivanje lijeka za malariju hidroksiklorokina u liječenju covida-19 privremeno je prekinuto zbog zabrinutosti oko njegove sigurnosti, objavio je u ponedjeljak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je na online konferenciji za novinare rekao da je danas na temelju teksta u znanstvenom časopisu Lancet odlučeno da se privremeno pauzira s istraživanjem tog lijeka u probnoj studiji koja se bavi liječenjem bolesti izazvane koronavirusom.

Ostali elementi studije nastavljaju se, dodao je.

U tekstu u Lancetu objavljenom prošlog tjedna navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiklorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

"Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksiklorokina i klorokina za liječenje covida-19", rekao je on i dodao da su ti lijekovi i dalje prihvatljivi za liječenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini liječenja covid-19 uključuju remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksiklorokin kod nekih pacijenata može imati ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio da uzima taj lijek kako bi spriječio infekciju, iako njegovo djelovanje protiv zaraze nije dokazano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:18