USPJEH

Zagrebačkim i riječkim znanstvenicima Europska Unija daje tri milijuna eura

U sklopu projekta koji se bude provodio u Institutu ‘Ruđer Bošković’ bit će zaposlena i četiri vrhunska inozemna stručnjaka, što je rijetkost u Hrvatskoj

ZAGREB - Znanstvenici Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci postigli su velik uspjeh u sklopu europskog natječaja REGPOT 2010-5 za Zapadni Balkan.

Velika konkurencija

Među 67 prijavljenih projekata, “Particle Detectors” koordinatora dr. Tome Antičića i “TransMedRi” koordinarinatora dr. Bojana Polića svrstani su među šest najboljih i dobit će više od tri milijuna eura iz EU fondova.

Prema neslužbenim informacijama, projekt “TransMedRi” bio je prvi na listi, a za njegovo financiranje utrošit će se oko 1,8 milijuna eura.

- Cilj projekta “TransMedRi” jest razvoj translacijske medicine kroz povezivanje prepoznatljivih predkliničkih i kliničkih istraživačkih grupa Medicinskog fakulteta - kaže dr. Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Projekt “Particle Detectors” težak je oko 1,32 milijuna eura, a prijavila su ga tri najveća laboratorija u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Stranci dolaze u Hrvatsku

- Svrha projekta je ojačati eksperimentalne mogućnosti IRB-a tako da naš institut može imati mnogo veću ulogu u vrhunskim istraživačkim centrima kao što je CERN - rekao je dr. Antičić. U sklopu tog projekta na tri godine bit će zaposlena četiri vrhunska inozemna stručnjaka što je rijetkost u Hrvatskoj.





Istraživački program od 54 milijarde eura

REGPOT 2010-5 je natječaj namijenjen ojačavanju istraživačkih kapaciteta vrlo perspektivnih znanstvenih ustanova u zemljama Zapadnog Balkana. Proračun natječaja je osam milijuna eura, a projekti se finaciraju s jedan do dva milijuna eura.

REGPOT je dio FP7 (Seventh Framework Programme, u prijevodu Sedmi okvirni program). FP7 predstavlja glavni znanstveno-istraživački program EU, a njegov proračun od 2007. do 2013. godine iznosi 54 milijarde eura.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:10