DOBRE VIJESTI

Zahvaljujući kontracepcijskoj piluli smanjena smrtnost od raka jajnika

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 07.09.2016. u 16:00

 • Pixabay

  Smrtnost od raka jajnika smanjila se u svijetu između 2002. i 2012. i trebala bi nastaviti opadati barem do 2020., uglavnom zbog povećane uporabe kontracepcijske pilule, zaključak je istraživanja objavljenog u utorak.

  Drugi razlog mogao bi biti smanjena uporaba zamjenske hormonske terapije kod žena u menopauzi u zadnjih desetak godina, ističe se u toj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Annals of Oncology.

  Smatra se da oralni kontraceptivi sprječavaju rak jajnika, dok postoji sumnja da nadomjesna hormonska terapija povećava rizik od te bolesti.

  Znanstvenici na čelu s Carlom La Vecchiom s milanskog sveučilišta pokazali su u studiji da je od 2002. do 2012. smrtnost od raka jajnika u zemljama Europske unije opala za 10 posto, pa je tako sa 5,76 smrtnih ishoda na 100.000 žena pala na 5,19 žena.

  Pad je još izraženiji u Sjedinjenim Državama (-16 posto) te u Australiji i na Novom Zelandu (-12 posto).

  U Europi se pad smrtnosti razlikuje od zemlje do zemlje, od 0,6 posto u Mađarskoj do 28 posto u Estoniji.

  Razlike su zabilježene i što se tiče primjene nadomjesne terapije kod žena u menopauzi.

  Žene u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Americi su "sklonije korištenju" te terapije od drugih žena u Europi, ističe pak Eva Negri, sudionica istraživanja.

  Predviđanja za razdoblje do 2020. pokazuju da će se smrtnost od raka jajnika i dalje smanjivati, oko 10 posto u EU-u i Japanu i 15 posto u SAD-u.

  Talijanska studija je "važna jer pokazuje da je dosadašnje korištenje hormonske terapije utjecalo na smrtnost od raka jajnika na razini čitave populacije", komentirao je pak Paolo Boffetta, američki stručnjak.

  Izdvajamo