DR. INJA RADMAN

'Zahvaljujući siru koji se radi bez krava i mlijeka, hranit ćemo se bez štete za okoliš i životinje. Prva mozzarella ide na kušanje već u lipnju'

Inja Radman
Razgovarali smo s hrvatskom znanstvenicom čiji je projekt u Americi odabran kao jedan od najperspektivnijih startupa

Volite mliječne proizvode, ali posljednjih ste godina postali svjesni da je njihova proizvodnja veliki generator stakleničkih plinova? Ne brinite, kalifornijska startup tvrtka New Culture, koju su osnovali hrvatska znanstvenica dr. Inja Radman te njezini kolege Matt Gibson i Arie Abo, razvija kravlji sir bez krava. Koncept ove mlade tvrtke nedavno je prepoznao IndieBio, najbolji svjetski akcelerator biotehnoloških startupa, koji je među 500 prijava izabrao njih 11, uključujući i New Culture.

- Naš startup radi na proizvodnji mliječnog sira u laboratoriju - sira od mliječnih proteina, ali koji ne dolazi od životinjskog mlijeka i koji kao takav ne zahtijeva uzgoj životinja. Naša motivacija je graditi budućnost danas kako bi za 10-20 godina mogli hraniti čovječanstvo životinjskim proteinima i proizvodima koje svi znamo i volimo, a da pritom ne štetimo okolišu, kao ni životinjama, masovnim životinjskim uzgojem - entuzijastički kaže Inja Radman (31).

Fantastičan CV

Rođena je i odrasla u Splitu, gdje je u Trećoj gimnaziji (MIOC) spoznala svoju naklonost prirodnim znanostima.

- Ipak, iskustvo presudno za moj studij i daljnju karijeru bilo je sudjelovanje u Ljetnoj školi znanosti u Višnjanu. Prvi put sam radila u laboratoriju i stekla prve znanstvene mentore te kasnije prijatelje, Martinu Mijušković, Anitu Kriško, Frana Supeka i Ivu Sbalzarinija. Potom sam završila preddiplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2009. godine, a nakon toga dobila stipendiju za diplomski studij biofizike i strukturalne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu - prisjetila se Inja Radman svoga zahtjevnog školovanja.

Nakon završetka studija 2011. godine odlučila je otići na doktorat na Cambridge, gdje je imala najprestižniju stipendiju Zaklade Herchel Smith. Nakon doktorata 2016. godine odlučila se okušati u poslovnom svijetu. Tako je posljednje dvije i pol godine radila kao konzultant u Londonu, u analizi podataka i podatkovnoj znanosti u zdravstvu i farmaceutskoj industriji.

- U slobodno vrijeme počela sam ići na različita događanja, a sve oko klimatskih promjena postalo mi je bitno. Tada sam počela živjeti drukčije. Postala sam vegetarijanka, sada skoro veganka, te prestala koristiti plastiku - rekla je Inja Radman. Svoje kolege iz New Culturea upoznala je putem interneta.

Internetska poznanstva

- Matt Gibson, idejni začetnik projekta, osnovao je već dva tehnološka startupa na Novom Zelandu, ali je uvijek razmišljao o prehrambenoj tehnologiji kao rješenju mnogih problema današnjice. Shvatio je da je, uz meso, krajnje vrijeme za razvoj boljih mliječnih proizvoda te tražio je istomišljenike. Na kraju je izabrao mene i Arija, koji živi u San Franciscu više od 25 godina te ima isto toliko godina iskustva u biotehnološkoj industriji - rekla je Inja Radman.

Trojac je odmah počeo raditi preko interneta: Inja u Londonu, Matt na Novom Zelandu, a Arie u San Franciscu.

- Svaki smo dan u 19 sati imali sastanak preko Skypea. Onda smo se odlučili prijaviti na natječaje nekoliko akceleratora za startupe od kojih je najpoznatiji IndieBio. Izabrali su nas i pozvali da dođemo u San Francisco osnovati tvrtku. Matt i ja smo doslovce preko noći donijeti odluke, ostavili svoje poslove i preselili se - ispričala je Inja Radman.

- Grad je lijep i zanimljive povijesti; ja živim u kvartu koji je bio centar hippy pokreta. No, većinu dana mi smo na poslu, a u prvih mjesec dana imali smo samo jedan slobodan dan, i to kad je IndieBio organizirao turu po San Franciscu. Cijeli tim IndieBio, koji se sastoji od znanstvenih, investicijskih, strateških stručnjaka i nevjerojatno inspirirajućih pojedinaca, praktički živi i radi s nama tijekom trajanja četiri mjeseca programa. Dobili smo laboratorij, ured, mrežu savjetnika i investiciju od 250.000 dolara kako bismo svoj koncept razvili u San Franciscu - istaknula je Inja Radman.

Pojasnila je da će startup New Culture koristiti mikrobe koji se već godinama koriste u fermentaciji piva, kao i proizvodnji sira iz mlijeka.

- Proteine koje inače proizvodi krava mi ćemo proizvoditi u mikrobima. Kao što krava luči mlijeko, mikrobi će lučiti mliječne proteine. Uz to dizajniramo nove varijante tih proteina kazeina dajući im nova svojstva pri formaciji sira. Proizvedeni mliječni proteini miješat će se sa šećerom potrebnim za fermentaciju i biljnim mastima umjesto životinjskih, i to će se koristiti kao zamjena za mlijeko za tradicionalni proces proizvodnje sira - pojasnila je Inja Radman.

Prvi sir na kojem radi New Culture je mozzarella, a njezini prvi kušači bit će najveći investitori iz Silicijske doline koji krajem lipnja dolaze na tzv. Demo Day.

- Nama je cilj da do toga dana imamo dovoljno podataka iz laboratorija koji pokazuju da je moguće to što radimo te da imamo i mali prototip sira kako bi ga investitori kušali. Želimo osigurati veću rundu investicija koja bi nam omogućila da naš proces razvijemo na skali od početka do kraja u fermentacijskoj pilot-tvornici. Prema našim izračunima, trebat će nam dvije-tri godine prije nego što ćemo imati sir koji bismo mogli ponuditi bilo kome izvan kruga investitora - zaključila je Inja Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:49