PERCEPCIJA VS. RAZUMIJEVANJE

Žao nam je, ali brzo čitanje nije čitanje, tvrde znanstvenici

 CC Pixabay / CC Pixabay

Šala na račun brzog čitanja dotaknuo se i slavni redatelj Woody Allen koji je rekao: ‘Pročitao sam ‘Rat i mir’ za 20 minuta. Roman je o Rusiji.’ Ta šala možda najbolje sumira osnovni problem brzog čitanja - gubitak potpunog smisla teksta, odnosno onih dijelova do kojih nam oči ne dopru.

Potreba za brzim čitanjem sve je veća što ne čudi s obzirom na nove platforme koje idu ruku pod ruku s modernim, brzim načinom života. Zato ideja brzog čitanja, odnosno čitanja teksta nekoliko puta brže od uobičajenog, djeluje i više nego privlačno, no čini se da je ipak predobra da bi bila istinita, piše NY Times.

Prvi popularni tečaj brzog čitanja pokrenula je Evelyn Wood 1959. godine, a poučavao je ljude da povremeno prijeđu preko stranice očima kako bi pogledom obuhvatili što više informacija. Danas se razne aplikacije koncentriraju na to da se smanji broj pokreta očima.

Nažalost, znanstvenici brzo čitanje ipak promatraju sa skepsom, a u nedavnom radu objavljenom u Psychological Science zaključuju da je gotovo nemoguće poboljšati brzinu čitanja, a da se pritom ne izgubi nešto značenja.

Premda su mnogi sposobni za brzi pregled teksta iz kojeg će dobiti osnovnu ideju o čemu se radi, pregled nije čitanje. Time se bez sumnje izgubi puno smisla.

Činjenica jest da vježbom možemo postići brzi pregled teksta, no brojni eksperimenti od šezdesetih godina do danas pokazuju da ljudi nakon toga ne razumiju one dijelove teksta koje su im oči ‘preskočile’.

Osim toga, problem je i tome što čitanje ne podrazumijeva samo percepciju, odnosno pregled riječi, već dešifriranje jezika, odnosno spajanje svih tih riječi u značenje.

Vježbanje brzog čitanja itekako vam može koristiti, pa čak vam i odlično poslužiti ako primjerice volite čitati dok se vozite prijevoznim sredstvima. No to ipak ne znači da ćete nekom magijom pročitati riječi koje niste ni vidjeli.

U osnovi čitanja sadržano je razumijevanje, a ne vidljivost. Želite li doista popraviti svoju brzinu čitanja, najbolje je poslužiti se starinskim metodama - čitajte što više, što različitije tekstove i proširite svoj vokabular.

Nemojte očekivati da ćete pročitati ‘Rat i mir’ za 20 minuta.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:33