ISTRAŽIVANJE

ŽELITE PRESTATI PUŠITI? Znanstvenici tvrde da napokon postoji pouzdani način da se ostavite običnih cigareta, prakticiraju ga i mnogi u Hrvatskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.01.2019. u 14:35

Zigarettenqualm, Image: 98678519, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

ZAGREB - Elektroničke cigarete su za prestanak pušenja dvostruko učinkovitije od nadomjestaka nikotina, pokazuje najnovija studija.

Osamnaest posto pušača koji su pokušavali prestati pušiti uz pomoć e-cigareta ni nakon godinu dana nisu se vratili običnim cigaretama.

Radi usporedbe, to je pošlo za rukom 9.9 posto onih koji su se služili nadomjescima nikotina, piše u četvrtak BBC.

Studija koja je obuhvatila 886 pušača prva je koja se bavila učinkovitošću modernih e-cigareta za prestanak pušenja.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće pomoći da ih ustanove za pomoć pušačima počnu rutinski nuditi.

Glavni autor studije prof. Peter Hajek sa sveučilišta Queen Mary u Londonu kaže: "Iako puno pušača kaže da su prestali pušiti uz pomoć e-cigarete, zdravstveni radnici nerado su savjetovali njihovo korištenje zbog nedostatka jasnih znanstvenih dokaza".

"To bi se sada trebalo promijeniti", dodao je.

Osim što su se pokazale učinkovitije, elektroničke cigarete pružale su veće zadovoljstvo pušačima od nikotinskih nadomjestaka, pokazalo je istraživanje.

E-cigarete 95 posto su manje štetne za zdravlje od običnih cigareta. Pa ipak, stručnjaci upozoravaju da nisu posve bezopasne i da su dugoročni učinci još uvijek nepoznati.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo