ŽELJKO IVEZIĆ:

Željko Ivezić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika 'U školskim klupama gdje sam zavolio astronomiju moja kći Vedrana usavršava hrvatski jezik'

 Ranko Šuvar/CROPIX
Vedrani su najteži povijest i hrvatski pa joj bratić Vito, koji ide u razred s njom, pomaže u svemu

Nakon 30 godina Željko Ivezić (44), profesor astrofizike na Sveučilištu Washington u Seattleu, nakratko se vratio u školsku klupu na satu tehničkog odgoja u Osnovnoj školi “Dragutin Kušlan” u Zagrebu.

- Nastavnik Radojko Orlić, koji je meni predavao, idućih nekoliko mjeseci predavat će mojoj kćerki Vedrani - rekao nam je Ivezić tijekom fotografiranja u petom razredu koji će ovog polugodišta pohađati njegova desetogodišnja kći Vedrana, inače učenica jedne osnovne škole u Seattleu.

Željko Ivezić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, odlučio se na za naše prilike pomalo neoubičajen eksperiment te će šest mjeseci svoje studijske godine provesti u Hrvatskoj. Istodobno, Vedrana će ići u našu školu kako bi usavršila hrvatski jezik.

- Na ovaj sam se korak odlučio zahvaljujući programu Nacionalne zaklade za znanost (NZZ), koja našim znanstvenicima u svijetu nudi mogućnost da studijsku godinu provedu u Hrvatskoj - rekao je Ivezić, koji 20 godina živi i radi u SAD-u.

Željko Ivezić u Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a zatim je na zagrebačkom sveučilištu diplomirao strojarstvo (1990.) i fiziku (1991.). Nakon toga otišao je na postdiplomski u SAD, gdje je 1995. doktorirao na Sveučilištu Kentucky. Uslijedio je postdoktorat na prestižnom Princetonu, a od 2003. radi na Sveučilištu Washington. Također, Željko Ivezić znanstveni je direktor oko milijardu dolara vrijednog projekta Large Synoptic Survey Telescopea (LSST).

Citiran više od 30.000 puta

- Astronomija je moja ljubav od trećeg razreda osnovne škole, kada je nastavnica Ana Kovačiček pokrenula astromsku grupu. Kada sam dobio stipendiju za postiplomski iz astrofizike u SAD-u, bio je to izazov kojem nisam odolio. Moj rad u SAD-u je vrlo zanimljiv i uspješan, no često sam razmišljao o povratku u domovinu.

Da ne radim na tako uzbudljivom projektu kao što je LSST, već bih se vratio u Zagreb, gdje žive moja majka i brat sa svojom obitelji - ispričao je Ivezić, koji je drugi najcitiraniji hrvatski znanstvenik u svijetu: obavio je više od 200 radova citiranih više od 30.000 puta.

- Tijekom ovoga semestra držat ću predavanja na postdiplomskom kolegiju astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Na PMF-u će mjesec dana boraviti i dvije studentice iz Seattlea, koje kod mene rade doktorat. Također, nadam se da ću s kolegama s opservatorija Hvar sudjelovati u promatranjima na austrijsko-hrvatskom jednometarskom teleskopu. Održat ću i nekoliko predavanja za građanstvo - ispričao je Ivezić. Istodobno, Vedrana će učiti gradivo prema hrvatskom programu.

U Seattleu je mnogo jeftinije

- Moja supruga Pamela je Amerikanka i u kući govorimo engleski jezik. Trudim se s Vedranom govoriti hrvatski i shvatio sam da je sad trenutak da nauči naš jezik. Vedrana je bila oduševljena idejom da pola godine provede u Zagrebu. U njezinoj školi to nije neuobičajeno, jer mnogo je djece čiji su roditelji profesori na sveučilištu koji slobodnu studijsku godinu često provode u inozemstvu. No, i ravnateljica i nastavnici moje bivše osnovne škole bili su susretljivi - rekao je Željko Ivezić i naglasio da se Vedrani jako sviđa naša škola.

- Zasad su joj teški hrvatski jezik i povijest, no do Vedrane u klupi sjedi njezin bratić Vito, koji pomaže pri prevođenju. Vedrana će uskoro krenuti na balet, što je, uz školu, u Seattleu njezina glavna prokupacija - ispričao je naš sugovornik i dodao da se njegova kći jedino žali na tešku školsku torbu. Zatim je usporedio život u Zagrebu i Seattleu.

- U Seattleu imamo mamu, a ovdje baku. Moja supruga morala se vratiti na posao i doći će po nas oko Božića. Seattle je grad veličine Zagreba, a ima oko 55 posto fakultetski obrazovanih ljudi. Mnoge stvari, uključujući hranu i odjeću, u Seattleu 30 posto jeftinije nego ovdje - rekao je Ivezić, kojem u Zagrebu najviše smeta spora administracija. - Primjerice, otići u MUP i izvaditi neke od dokumenata komplicirano je kao i prije 20 godina - dodao je Ivezić koji se nada da će njegovo iskustvo potaknuti niz hrvatskih znanstvenika iz inozemstva da slobodnu studijsku godinu provedu u Hrvatskoj.

Teleskop za milijardu dolara otkriva nam nebo

Oko milijardu dolara vrijedan projekt Large Synoptic Survey Telescope (LSST), čiji je znanstveni direktor Željko Ivezić, jedan je od prioriteta američke Nacionalne zaklade za zna - nost (NSF). Teleskop će biti u Čileu, a s radom mogao početi 2016. ili 2017. godine. - Početnih 30 milijuna dolara dali su Bill Gates i Charles Simony pa smo počeli s gradnjom zrcala promjera 8,4 metra. Kad bude gotov, ideja je da snimamo cijelo nebo, što možemo napraviti u tri noći te da se sve slike dobivene pomoću LSST-a zbroje u kompjutoru. Tako ćemo dobiti mapu sa 20 milijardi svemirskih objekata, najveći astro- nomski katalog u povijesti - objasnio je Ivezić - Na projektu surađuju i hrvatski znanstvenici. Među njima su Mario Jurić i Branimir Sesar, koji su u SAD-u, skupina Dejana Vinkovića sa Sveučilišta u Splitu te Bojan Vršnak iz Opservatorija Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:01