SVEMIRSKA PROGNOZA

ZEMLJU ĆE USKORO POGODITI SNAŽNA SOLARNA OLUJA Moguć je prekid opskrbe električnom energijom, ali i pojava čudesne polarne svjetlosti

 Profimedia, Sciencephoto RM
 

Sunce je izbacilo dvije ogromne solarne baklje, izvijestila je Nasa. Svemirska agencija je upozorila kako bi sutra velika solarna oluja mogla pogoditi Zemlju i poremetiti rad satelita te izazvati nestanak struje u nekim krajevima svijeta.

No, nabijene čestice koje tvore solarnu oluju ujedno stvaraju i nevjerojatne prizore na nebu kad dođu u kontakt sa zemljinom atmosferom, što je pojava znana i kao aurora borealis, sjeverna ili polarna svjetlost.

U ovom konkretnom događaju, vrijeme je ključan faktor. Naime, dolazak solarne oluje podudara se s formiranjem tzv. 'ekvinocijske pukotine' u Zemljinom magnetnom polju koja se događa svake godine oko ekvinocija (ravnodnevnice), 20. ožujka i 23. rujna.

To bi tehnologiju poput GPS satelita moglo učiniti osjetljivijom na magnetske čestice.

'Geomagnetna oluja očekuje se 14. i 15. ožujka 2018. Aurora će možda biti vidljiva na većim visinama', izvijestili su iz Nacionalnog centra za motrenje atmosfere (NOAA).

Čestice koje je izbacilo Sunce nakon pojave sunčeve baklje 6. i 7. ožujka, mogle bi prouzročiti 'fluktuacije u naponu i slabljenje električne mreže' te određeni učinak na operacije satelita.

Iz Nase kažu kako je prva od dvije izbačene baklje – klasificirana kao baklja snage X usmjerena direktno prema Zemlji – najveća koja će pogoditi Zemlju ove godine.

Aurora borealis. Fish-eye lens view of an aurora borealis or northern lights display over a road. These patterns of light are caused by energetic charged particles from the Sun colliding with gas molecules in the upper atmosphere near the poles. Photographed near Fairbanks, Alaska, USA., Image: 102177443, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM
Aurora borealis

Službe poput Forecastera mogu predvidjeti samo jako velike svemirske oluje koje mogu prouzročiti dugotrajne prekide u opskrbi električnom energijom i smetnje u komunikacijskom sistemima i to samo 19 sati unaprijed.

Na 'svemirsko vrijeme' utječe ponašanje Sunca, a mogu biti u obliku oluja radijacije, solarnih baklji i velikih sunčevih izbačaja materijala ravno u svemir koji, pak, mogu pogoditi i Zemlju.

Ta sva zbivanja mijenjaju Zemljinu atmosferu i magnetno polje te utječu na tehnologiju, satelite i prekidaju opskrbu strujom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:29