IMA TAMNOCRVENO NEBO

Život na drugim planetima je moguć! Znanstvenici otkrili prvi naseljivi planet izvan Sunčeva sustava

 AFP
Gliese 581d je udaljen 'svega' dvadeset svjetlosnih godina ima dvostruko veću gravitaciju i nebo mu je tamnocrveno

Stjenoviti planet koji kruži oko zvijezde u našem 'susjedstvu', udaljen 20-ak svjetlosnih godina od Zemlje, mogao bi postati prvi planet van Sunčeva sustava koji zadovoljava sve preduvjete za postojanje života. Modelirajući planet Gliese 581d znanstvenici su otkrili kako ima potencijal biti dovoljno topao i dovoljno vlažan za uzdržavanje života kakvog susrećemo na Zemlji.

Planet orbitira oko zvijezde, crvenog patuljka, Gliese 581 na udaljenosti koju znanstvenici smatraju nastanjivom - nije prevruće da bi voda odmah isparila niti je prehladno da je voda neprestano u obliku leda - već se voda nalazi u tekućem stanju.

- S gustom atmosferom ugljičnog dioksida, što je vrlo vjerojatno u slučaju tako velikog planeta, klima Gliese 581d dovoljno je topla i stabilna za nastanak oceana, oblaka i padalina - stoji u priopćenju francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanje (CNRS).

Od početka potrage za 'Zemljolikim' planetima 1995. godine otkriveno je oko 500 planeta. Novootkriveni planeti imena dobivaju prema zvijezdi oko koje kruže uz slovo prema abecednom redu.

Do sada je pažnja znanstvenika u slučaju zvijezde Gliese 581 bila usmjerena na planet Gliese 581g koji je gotovo postao slavan nakon što su neki promatrači zaključili da ima masu sličnu Zemljinoj te da se nalazi u nastanjivom području. Međutim, otkriće tog planeta vrlo je brzo zanemareno nakon što su neki stručnjaci izrazili sumnju da Gliese 581g uopće ne postoji već da se radi o pogrešci u mjerenju.

Njegov veći brat Gliese 581d ima masu čak sedam Zemlji i dvostruko je veći od našeg planeta, a prvi je put primijećen 2007. godine kada je isprva odbačen kao potencijalni kandidat za naseljavanje.

Prima manje od trećine energije koju Zemlja dobiva od Sunca i vjerojatno ima 'zaključanu vrtnju' što znači da je jedna strana planeta stalno osvijetljena, a druga stalno u mraku.

Međutim, novi model CNRS kojeg su razvili Robin Wordsworth i Francois Forget uz pomoć kolegi upućuje kako još ima nade za Gliese 581d.

Atmosfera je dovoljno gusta da dobro čuva toplinu, no opet dovoljno propusna da crvena svjetlost zvijezde prolazi kroz nju.

- U svim slučajevima temperatura planeta dopušta mogućnost postojanje tekuće vode na površini - ističu znanstvenici.

No, dodaju kako bi Gliese 581d i dalje bio vrlo čudno mjesto za posjetiti.

- Gusti zrak i debeli oblaci držali bi površinu u neprestanom crvenkastom sumraku, a velika masa planeta znači da je gravitacija gotovo dvostruko jača nego na Zemlji što bi otežalo kretanje - upozoravaju stručnjaci s CNRS-a.

Pravi problem je, nažalost, u udaljenosti. Da kojim slučajem imamo svemirski brod koji može postići brzinu svjetlosti do Gliese 581d bi nam trebalo 20 godina. Sa sadašnjom raketnom tehnologijom još je i dalje - punih 300 tisuća godina putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:33