BREAKTHROUGH PRIZE

ZNANSTVENI OSCAR: Mislav Baloković dijelit će nagradu od 3 milijuna dolara

Mislav Baloković (desno) i Jean-Pierre Luminet, koji je prvi 1979. godine izračunao kako bi mogla izgledati slika crne rupe
 

Jedna od najvećih nagrada u znanosti, Breakthrough Prize, poznata i kao “znanstveni Oscar”, dodijeljena je znanstvenicima koji su prvi snimili fotografiju crne rupe.

Među 347 znanstvenika kolaboracije Event Horizon Telescope (EHT) koji će podijeliti tri milijuna dolara nagrade je i mladi hrvatski fizičar dr. Mislav Baloković.

Nagrada me oduševila i iznenadila, kao i mnoge, ako ne i sve članove kolaboracije. Iako smo ponosni na dosadašnje rezultate, radimo dalje na novim i mnogima znanstveno još zanimljivijim rezultatima, tako da nagradu u ovom trenutku zapravo nismo očekivali - rekao nam je Mislav Baloković, postdoktorand na Harvardu.

“Znanstveni Oscar” dodjeljuje zaklada Breakthrough koju su 2012. godine utemeljili milijarderi i filantropi: Sergej Brin, Mark Zuckerberg i Priscilla Chan, Ma Huateng, Jurij i Julia Milner te Anne Wojcicki.

Nagrada se dodjeljuje za postignuća u fundamentalnoj fizici, matematici i znanosti o životu, a njezin iznos od tri milijuna dolara za svako područja tri puta premašuje Nobela. Za razliku od Nobelove nagrade koja se dodjeljuje isključivo istaknutim pojedincima, najviše po tri u svakoj kategoriji, Breakthrough Prize se dodjeljuje i velikim kolaboracijama poput EHT-a. Stoga će oni ravnopravno podijeliti iznos od tri milijuna dolara, pa će tako svaki od 347 znanstvenika dobiti oko 8600 dolara.

- Nagrada svakako znači stručno priznanje velikom trudu uloženom u tako veliki pothvat. Dodjela EHT-u također znači i da su naši rezultati prepoznati u široj javnosti. U SAD-u je nagrada vrlo dobro poznata javnosti, a dodjelom nagrade će se taj krug i dodatno povećati. Financijski, tri milijuna dolara definitivno bolje zvuči, ali 8600 svakako dobro dođe svakom kućnom budžetu. Puno ljudi pita kakvi su nam planovi s tim novcima, a odgovori su razni. Ja još nisam odlučio - rekao je Baloković.

Rođen je u Zagrebu gdje je završio XV. gimnaziju i potom počeo studirati fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Studij je nastavio na novom, ali nažalost kratkoživućem, smjeru astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je diplomirao. Doktorirao je na California Institute of Technology (Caltechu) i od tada je postdoktorand na Harvardu, odnosno Centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian.

- U fokusu mog znanstvenog rada su sustavi koji okružuju vrlo masivne crne rupe u središtima galaksija, tzv. aktivne galaktičke jezgre. Bavim se teorijskim radom i promatranjima u raznim područjima elektromagnetskog spektra, s naglaskom na rendgenskom zračenju. Kolaboraciji Event Horizon Telescope pridružio sam se prije dvije godine, kada sam počeo raditi na Harvardu

Kolaboracija je vrlo raznolika i uključuje znanstvenike i inženjere iz Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Afrike, a teleskop imamo i na Antarktici. Čast mi je surađivati s najvećim stručnjacima na svijetu za ovaj tip znanosti - rekao je Baloković s kojim smo komunicirali baš pred njegov put u Europu.

Kontakt s javnošću i stručnjacima

Mislav Baloković je na projektu EHT-a odgovoran za multifrekvencijska promatranja, obradu podataka i interpretaciju, i vodi radnu skupinu za komunikaciju s javnošću.

- To uključuje pripreme za medijske konferencije na kojima smo objavili prve rezultate u travnju ove godine, pripreme multimedijalnih materijala u suradnji s grafičarima i komunikacijskim strucnjacima, socijalne medije, web stranicu kolaboracije, itd. Jedan sam od troje koordinatora te skupine, zajedno s kolegicom iz Japana i kolegom iz Španjolske, tako da pokrivamo sve svjetske regije u kojima je kolaboracija zastupljena - pojasnio je Baloković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:27