NASA ODRŽALA KONFERENCIJU

Znanstvenici dokazali da je život u svemiru moguć: Pitanje je vremena kad ćemo ga pronaći

A crescent Saturn appears nestled within encircling rings in this Cassini spacecraft image provided by NASA on November 23, 2010. Clouds swirl through the atmosphere of the planet and a barely visible Prometheus orbits between the planet's main rings and its the thin F ring. Saturn's moon Prometheus appears as a speck above the rings near the middle of the image. This view looks toward the southern, unilluminated side of the rings from about 3 degrees below the ringplane.The image was taken with the Cassini spacecraft's wide-angle camera on Sept. 14, 2010, and was obtained at a distance of approximately 1.6 million miles, or 2.6 million kilometers, from Saturn and at a sun-Saturn-spacecraft, or phase, angle of 100 degrees. AFP PHOTO/NASA/JPL/SPACE SCIENCE INSTITUTE/HANDOUT/RESTRICTED TO EDITORIAL USE
 AFP

>>>NOVO<<<

Riječima "znanost nikada ne spava" završena je tiskovna konferencija u sjedištu NASA-e.

Direktorica astrobiološkog programa Mary Voytek tvrdi da je otkriće "materijala" koje zamjenjuje element od kojeg su sva živa bića izgrađena - fosfor, i mijenja ga jednim drugim neočekivanim kemijskim elementom - arsenom, iznimno vrijedno, te da će se zbog tog otkrića morati mijenjati udžbenici kemije i biologije. Isto tako Voytek se ispričava svima koji su očekivale predstavljanje "malih zelenih", no da to ne umanjuje važnost otkrića.

Profesor James Elser kaže kako je zanimljivo i pomisliti da organizmi mogu živjeti bez fosfora, no ta ideja još uvijek spada u znanstvenu fantastiku.

Felisa Wolfe-Simon tvrdi da se otkriće "otvoriti vrata" raznim novim mogućnostima za koje još niti ne znamo, a postoji realna mogućnost da se čak i ljudsko tijelo može ponašati na "drugačiji" način.

Astrobiologinja Pamela Conrad tvrdi da se teorije njezine profesije mijenjaju. Njezin zadatak je dosad bio predvidjeti naseljivost izvan planeta Zemlje, a nakon otkrića s arsenom morati će, kako kaže, "proširiti vidike".

Steve Benner iz Fondacije za primjenjenu molekularnu evoluciju istaknuo je da se moguće radi o slučajnosti, te kaže da arsen može "prevariti" enzime zbog svoje sličnosti s fosforom, što u konačnici potiče razvoj molekule, no samo privremeno, jer molekula sa supstitutom u obliku arsena, za razliku od molekule s fosforom, nema toliko čvrstu molekularnu strukturu zbog čega je DNA nestabilan i dolazi do njegova pucanja.

Profesor James Elser objašnjava da je fosfor graditelj nukleinskih kiselina u organizmima, te da je istodobno vrlo rijedak element na planetu Zemlji. Fosfor se koristi u mnogim područjima, primjerice u poljoprivredi za gnojenje zemlje. Stoga profesor smatra da je otkriće da postoji element sposoban zamijeniti fosfor iznimno vrijedno, i u cijelosti mijenja temelje biokemije.

- Felisa Wolfe-Simon predstavila je mikrobe pronađene u Mono jezeru u nacionalnom parku Yosemite, koje unatoč velikoj slanoći i velikim količinama arsena obiluje životom.

Mikrob radi nešto što niti jedan organizam na Zemlji ne čini, što znanstvenici smatraju dokazom da je život moguć i izvan planeta Zemlje, te je pitanje vremena kad ćemo ga otkriti!

Znanstvenica objašnjava kako su uzeli blato iz spomenutog jezera i pokušali uzgojiti mikrobe u tom blatu, prepunom arsena, i u tome su uspjeli. Arsen se u tim mikrobima ponašao poput fosfora i postao dijelom DNA mikroba.

Započela je tiskovna konferencija u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Na konferenciji za novinare u sjedištu NASA-e predstavljeni su - direktorica astrobiološkog programa Mary Voytek, astrobiologinje Felisa Wolfe-Simon i Pamela Conrad, Steven Benner iz Fondacije za primjenjenu molekularnu evoluciju i profesor sa Sveučilišta u Arizoni James Elser koji se javlja putem telefona.

>>>>>>>

Danas bi Zemljani napokon trebali dobiti odgovor na jedno od najpostavljanijih pitanja u povijesti čovječanstva - jesmo li sami u svemiru?

Naime, u 20 sati po našem vremenu NASA će u svom sjedištu u glavnom američkom gradu Washingtonu održati izvanrednu konferenciju za novinare na kojem bi javnosti, prema najavama, trebalo biti predstavljeno veliko astrobiološko otkriće koje će uvelike utjecati na potragu za dokazima o izvanzemaljskom životu.

U prvi mah su postojale špekulacije da je NASA pronašla život na Saturnu, ili njegovom mjesecu Titanu, no jučer je tu informaciju demantirao NASA-in glasnogovornik Steven Benner, koji tvrdi da je lokacija otkrića niti manje niti više nego li - Zemlja!

U medijima su izneseni rezultati istraživanja američke znanstvenice Felise Wolfe-Simon koja je navodno pronašla život u jezeru Mono u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Otkriveni organizmi su mikrobi, koji umjesto fosfora u svojoj biokemiji iskorištavaju kemijski element arsen. Fosfor je 'kralježnica' nukleinskih kiselina od kojih su izgrađeni geni, a također ima važnu funkciju u skladištenju energije u stanicama.

No iako dva kemijska elementa imaju podosta zajedničkih svojstava, u danas poznatoj biokemiji oni se ne mogu zamijeniti.

Otkriće koje ukazuje da je život na Zemlji nastao u barem dva odvojena procesa, te je dokaz da je život moguć i u drugačijim uvjetima.

Na konferenciji za novinare u sjedištu NASA-e naći se neki od najuglednijih američkih znanstvenika s područja astrobiologije - direktorica astrobiološkog programa Mary Voytek, astrobiologinje Felisa Wolfe-Simon i Pamela Conrad, Steven Benner iz Fondacije za primjenjenu molekularnu evoluciju i profesor sa Sveučilišta u Arizoni James Elser.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:47