CRVENI PLANET

ZNANSTVENICI NA MARSU OTKRILI JEZERO TEKUĆE VODE 'Nismo našli život, ali sada znamo gdje točno trebamo tražiti. Ovo je poput lova na blago...'

OBJAVLJENO:
 • 25.07.2018. u 17:24

 • Profimedia, Panthermedia

   

  Znanstvenici su otkrili da se ispod Marsovog Južnog pola nalazi "jezero" tekuće vode promjera 20 kilometara, piše BBC. Prethodnim je istraživanjima utvrđeno da postoje znakovi da su na površini Marsa prisutne tekućice, međutim ovo je prvi znak da na Crvenom planetu postoji trajno vodeno tijelo.

  NASA-ino istraživačko vozilo Curiosity svojim je izvidima ukazalo na to da je na površini Marsa u prošlosti bilo vode. Mars se u međuvremenu zbog tanke atmosfere ohladio te se većina vode na Crvenom planetu pretvorila u led. Tekuće je "jezero" otkriveno zahvaljujući radaru Marsis koji se nalazi na svemirskoj letjelici Mars Express, koju je lansirala Europska svemirska agencija, a koja kruži oko planeta.

  "Vjerojatno nije riječ o jako velikom jezeru", rekao je profesor Roberto Orosei iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, inače voditelj studije. Marsis Crveni planet proučava tako da ga "bombardira" signalom i analizira što mu se vrati.

  Radar nije uspio izmjeriti koliko je sloj vode dubok, međutim istraživači koji ga proučavaju smatraju da je dubok najmanje jedan metar. "To ga čini vodenim tijelom, jezerom. Nije riječ o otopljenoj vodi koja je popunila prostor između kamenja i leda kako se to zna dogoditi na Zemlji", dodao je Orosei.

  Profimedia, Eyevine
   

  "Već duže vrijeme znamo da na Marsovoj površini nema života kakvog mi poznajemo pa smo život na planetu počeli tražiti ispod površine", rekao je doktor znanosti Manish Patel pri Otvorenom sveučilištu u Velikoj Britaniji. "Ispod površine smo zaštićeni od štetne radijacije, a pritisak i temperatura su na prihvatljivim razinama. Najvažnije od svega, to dopušta prisutnost tekuće vode koja je nužna za život."

  Otkriće vode međutim ne znači ništa više od toga. "Nismo bliže detekciji života, međutim sada znamo gdje trebamo tražiti. Ovo je nalik lovu na blago, samo što je blago razasuto po cijeloj karti i nije na samo jednom mjestu", pojasnio je Patel za BBC i dodao da bi temperatura i kemijski sastav vode mogli biti prepreka za život. Naime, da bi voda ostala tekuća u tako hladnim uvjetima u njoj je vjerojatno otopljeno puno različitih soli.

  "Moguće da je voda ekstremno hladna i da je zapravo koncentrirani rasol. U takvom će okruženju život teško opstati", dodala je astrobiologinja Claire Cousins sa Sveučilišta St. Andrew's u Velikoj Britaniji.

  Znanstvenici kažu da će se potraga za vodom na Marsu nastaviti po sličnom principu kako bi se pronašli slični signali i isključila sva ostala objašnjenja za prisutnost tekuće vode. "Postoji mogućnost da bi ovo otkriće moglo dovesti do ambicioznije misije u sklopu koje bi se bušilicama pristupilo tom vodenom džepiću", rekao je Matt Balme s Otvorenog sveučilišta. "Da bismo tamo došli morali bismo prići letećim robotom i površinu probušiti do 1,5 kilometara dubine. To zahtijeva tehnologiju koju u ovom trenutku nemamo", zaključio je Orosei.

  Tagovi

  Izdvajamo