DOKAZE NISMO PRONAŠLI

ZNANSTVENICI NAPOKON RASKRINKALI JEDAN OD NAJVEĆIH MUŠKO-ŽENSKIH STEREOTIPA Svi uporno govore da žene to rade bolje, ali istraživanje kaže drugačije

 Profimedia, Panthermedia

Istraživači Sveučilišta u Bergenu pokazali su da ni muškarci ni žene nisu inherentno bolji u tzv. "multitaskingu", odnosno izvođenju više zadataka odjednom, piše The Independent.

Da bi to pokazali, znanstvenici su uz pomoć 3D tehnologije u tri prostorije - kuhinju, ostavu i glavnu sobu - smjestili 66 žena i 82 muškarca starih između 18 i 60 godina. Od svakog se sudionika istraživanja zatražilo da glavnu sobu pripremi za sastanak, a u tom ga se poslu ometalo telefonskim pozivima s daljnjim uputama i informacijama koje je morao zapamtiti.

Znanstvenici su potom mjerili koliko je svaki sudionik brzo riješio zadatak, koliko je bio točan, koliko mu je vremena trebalo, koliko je koraka napravio dok ga je rješavao i je li se sjetio svih informacija koje su mu naknadno dane te koliko optimalno je upravljao ometajućim faktorima.

Studija koja je objavljena u časopisu Harvard Business Review kaže da je utvrđeno da su žene i muškarci podjednako dobri, odnosno loši u izvođenu više zadataka odjednom.

Znanstvenici su međutim rekli da ne mogu definitivno reći da ne postoje razlike između načina na koje muškarci i žene pristupaju tim zadacima, ali da su vrlo vjerojatno zanemarive.

"Može se zaključiti da nema dokaza koji bi poduprli stereotip da su žene bolje u multitaskingu od muškaraca", zaključili su znanstvenici na kraju istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17