SVJETLO NA KRAJU TUNELA

ZNANSTVENICI OTKRILI DA MOZAK RADI I NAKON SMRTI Pacijenti na rubu smrti svjedočili o tom iskustvu, liječnici potvrdili da je sve što su rekli istina

 iStock / Getty Images

Iskustvo života neposredno prije smrti neki su opisali kao svjetlo na kraju mračnog tunela dok su drugi rekli da su plutali iznad svog bolničkog kreveta i gledali kako ih liječnici reanimiraju.

Neovisno o svjedočanstvima, takva su iskustva još uvijek dvojbena.

Znanstvenici su međutim nedavno otkrili da je čovjekova svijest aktivna i nakon što njegovo tijelo prestane davati znakove života, piše Daily Mail. Drugim riječima, ljudi su svjesni dok umiru.

Određeni dokazi sugeriraju da netko tko je umro može čuti kako ga liječnici proglašavaju klinički mrtvim.

Ova otkrića slična su radnji kultnog horor filma "Flatliners" u kojem mladi doktori pokušavaju prouzročiti zaustavljanje svojih srca kako bi doznali što se događa nakon kliničke smrti.

Istraživački tim medicinskog fakulteta Sveučilišta New York proučavali su isto pitanje kroz dvije studije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Opisivali bi nam kako su bili svjesni da liječnici i medicinske sestre rade na njima i da razgovaraju. Također, bili su u stanju opisati određene pojave kojima inače ne bi mogli svjedočiti", rekao je autor studije doktor znanosti Sam Parnia. Dodao je da su svjedočanstva pacijenata potvrdili liječnici i medicinske sestre.

Medicinski gledano, smrt nastupa kada srce prestane kucati i kada mozak prestane primati krv. "Tehnički, tako dođete do vremena smrti. Sve se temelji na prestanku kucanja srca", objasnio je dr. Parnia.

"Kada se to dogodi, krv više ne može doći do mozga, a mozak uz pomoć krvi funkcionira. Tada izgubite sve reflekse koje kontrolira mozak."

Kora velikog mozga također odmah prestaje s radom, što dovede do nemogućnosti registriranja moždanih valova na monitorima. Nakon toga nastupa smrt moždanih stanica. Međutim, taj proces može trajati satima.

Proces reanimacije, čak i onaj neuspješan, pošalje određenu količinu krvi u mozak. Prema nekim izračunima, radi se o 15 posto od količine koja je potrebna za normalni radi.

To se slanje krvi u mozak odvija istovremeno dok stanice umru, rekao je dr. Parnia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:51