WHO DAO ZELENO SVJETLO

ZNANSTVENICI POČELI S TESTIRANJEM DVA POTENCIJALNA CJEPIVA PROTIV KORONAVIRUSA Doze će dobiti tvorovi, evo kad se očekuju prvi rezultati

 Getty Images
Ti mali sisavci izabrani su za testiranje jer na novi koronavirus SARS-CoV-2 reagiraju na sličan način kao ljudi, a sve bi trebalo trajati oko tri mjeseca

Australski su znanstvenici započeli laboratorijska testiranja dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa. Riječ je o cjepivima koja su razvili Sveučilište Oxford i američka biotehnološka kompanija Inovio Pharmaceutical, a zeleno svjetlo za njihovo testiranje dala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Omiljeni ljubimci

Australska organizacija za zajedničko znanstveno i industrijsko istraživanje (CSIRO) ističe kako će testiranja dva potencijalna cjepiva, koja su upravo počela, biti prvo sveobuhvatno pretkliničko ispitivanje cjepiva na životinjskim modelima.

Tako će australski znanstvenici testirati cjepiva na feretkama ili afričkim tvorovima koje neki ljudi drže kao kućne ljubimce. Ovi mali sisavci izabrani su za testiranje jer na novi koronavirus SARS-CoV-2 reagiraju na sličan način kao ljudi.

Test na ljudima

Očekuje se da će testiranje trajati tri mjeseca, a provest će se u Australskom laboratoriju za zdravlje životinja u Geelongu u sklopu partnerstva s globalnom organizacijom CEPI (koalicija za inovativna rješenja za pandemije).

Nakon toga Australska nacionalna znanstvena agencija procijenit će djeluju li cjepiva i jesu li sigurna za testiranje na ljudima.

- Obično je potrebno oko jedne do dvije godine da se dođe do ove točke, a mi smo zapravo skratili to na razdoblje od nekoliko mjeseci - rekao je za BBC dr. Rob Grenfell iz CSIRO-a.

“Oxfordsko” cjepivo ChAdOx1 koristi “defektan” virus SARS-CoV-2 kako bi izazvao imunološki odgovor organizma. Cjepivo koje je razvila kompanija Inovio osmišljeno je tako da kodira određene proteine koronavirusa potičući stanice tijela da stvaraju te proteine prije nego što imunološki sustav reagira na njih.

Prvi rezultati ispitivanja na životinjama mogli bi biti poznati već u lipnju. Budu li rezultati pozitivni, mogla bi početi i klinička ispitivanja.

Dobrovoljci

Istodobno s pretkliničkim istraživanjima u Australiji, oxfordski su znanstvenici počeli regrutirati zdrave dobrovoljce u dobi između 18 i 55 godina. U testiranje na Oxfordu bit će uključeno 510 dobrovoljaca, a klinički pokus trebao bi početi za nekoliko tjedana. - Oxfordski tim imao je izvanredno iskustvo brzog odgovora na cjepivo, poput epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014.

Ovo je još veći izazov. Cjepiva se rade od nule i napreduju neviđenom brzinom. Predstojeći klinički pokus bit će presudan za procjenu izvodljivosti cijepljenja protiv Covid-19 i mogao bi dovesti do rane primjene – izjavio je prof. Adrian Hill, direktor Instituta Jenner u Oxfordu gdje je cjepivo razvijeno.

U svijetu se trenutno razvija barem 45 različitih cjepiva protiv Covida-19, a podsjetimo kako je prije tri tjedna dana američka biotehnološka kompanija Moderna počela testirati svoje cjepivo na ljudima, što je prvi klinički pokus u svijetu.

Tijekom idućih šest tjedana sudionici kliničkog pokusa dobit će različite doze cjepiva, a pritom nema opasnosti da se dobrovoljci zaraze jer cjepivo ne sadrži sam virus. Cilj je prve faze kliničkog pokusa provjeriti sigurnost cjepiva, odnosno da ne pokazuje štetne popratne pojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:25