ARAHNOFOBIJA

ZNANSTVENICI POTENCIJALNO OTKRILI KAKO SE LIJEČI STRAH OD PAUKOVA Prilikom terapije izlaganjem, potrebno je osluškivati otkucaje srca - oni su ključni

 Profimedia, Alamy
 

Studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine kaže da bi se strah od paukova trebao liječiti tako da se ljude izloži ovim životinjama s osam nogu u trenutku kada im srce zakuca, piše The Independent.

Naime, autori studije tvrde da je ključno da se osobama koje se nastoji terapijom izlaganja izliječiti od nekog straha pomno prate otkucaji srca. "Mnogi od nas se nečega boje. To mogu biti klaunovi, hrana ili pauci", kaže pročelnik odjela za psihijatriju na Medicinskom fakultetu Brighton and Sussex Hugo Critchley i autor studije.

"Liječenje obično uključuje izlaganje osobe stvari ili pojavi koje se plaši, međutim to može trajati dosta dugo. Naš rad pokazuje da naša reakcija na strah ovisi o tome kada nas se izloži onome čega se bojimo. Nije isto izloži li nas se između dva otkucaja srca ili u trenutku kada nam srce zakuca."

Critchley i njegovi suradnici izveli su kliničko ispitivanje na 54 osobe sa značajnim strahom od paukova. Svaka je osoba podvrgnuta jednom od tri moguća pokusa - jednoj su se fotografije paukova pokazivale u skladu s otkucajima srca, drugoj su se pokazivale između otkucaja, dok su se trećoj slike pokazivale nasumičnim ritmom.

Istraživači su nakon ispitivanja objavili da su se oni sudionici istraživanja kojima su slike paukova pokazivane u skladu s otkucajima srca poslije sudjelovanja u ispitivanju puno manje bojali paukova. Uz to, pala im je i ukupna razina anksioznosti.

"Smatramo da se pokazivanjem paukova u skladu s otkucajima srca naglasak automatski stavlja na paukove, nakon čega odmah uslijed period niske uzbuđenosti", pojašnjava Critchley. "To omogućava ljudima da shvate da su pauci sigurni."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:18