NISMO BILI SAMI

Znanstvenici potvrdili da su istovremeno s Homo erectusom živjele još dvije vrste hominida

 AP
Studija je objavljena u vodećem svjetskom časopisu 'Nature'

Prije dva milijuna godina u Africi su živjele barem tri različite vrste hominida, pokazala je studija poznate paleontologinje dr. Meave Leakey iz Turkana Basin Institutea u Nairobiju, objavljena u novom broju vodećeg svjetskog časopisa Nature .

Čini se tako da je povijest ljudske evolucije mnogo kompleksnija jer se dosad uglavnom mislilo kako je moderni čovjek, odnosno Homo sapiens, direktni potomak Homo erectusa (uspravnog čovjeka) koji je živio prije oko 1,8 milijuna godina. Homo erectus bio je malo viši od 1,50 metara, a imao je nisko čelo, jake nadočne lukove i masivnu lubanju.

Meave Leakey i njezini suradnici otkrili su između 2007. i 2009. godine fosilne ostatke dijelova lubanje tri hominida za koje se procjenjuje da su stari između 1,78 i 1,97 milijuna godina. Analizom nađenih foslinih ostataka dr. Leakey je zaključila da su ti hominidi bili različiti od Homo erectusa.

Ti su fosilni ostaci nađeni na istočnoj obali Jezera Turkana u Keniji nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje su Meave Leakey i njezin suprug Richard 1972. godine našli lubanju hominida dugog i ravnog lica te velikog mozga. Starost te lubanje, jednostavno nazvane “1470”, procijenjena je na oko 2,03 milijuna godina. Kako se 1470 razlikovala se od svih dotad nađenih lubanja hominida, supružnici Leakey već tada su iznijeli tezu da je ona pripadala drugoj vrsti, nazvanoj Homo rudolfensis . Međutim, mnogi su paleontolozi tvrdili da je lubanja 1470 pripadala vrsti Homo habilis čiji su ostaci nađeni na nekoliko mjesta u Tanzaniji. Homo habilis živio je prije dva milijuna godina i izrađivao je oruđe.

No, novo otkriće fosilnih ostataka dijelova tri lubanje pokazuje njihovu veliku sličnost, gotovo identičnost, s 1470. Znanstvenici stoga tvrde da su vrste Homo habilis i Homo rudolfensis živjele istodobno kad i Homo erectus.

- Kombinirani, tri nova fosila daju nam jasniju sliku od tome kako je izgledao hominid 1470. Rezultat toga je da je sada jasno da su istodobno kad i Homo erectus živjele još dvije vrste hominida - zaključila je Meave Leakey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:02