PANIKA U RUSIJI

ZNANSTVENICI POTVRDILI Kiša meteorita na Uralu i asteroid 2012 DA14 nisu povezani

 AFP

ZAGREB - Znanstvenici su objavili da kiša meteorita na Uralu i 2012 DA14, asteroid koji bi u petak trebao proći pored Zemlje na udaljenosti od samo 27.700 kilometara, nisu povezani događaji, javlja BBC.

To je dosad najbliže što će jedan asteroid proći Zemlji otkako se prate. Za usporedbu, televizijski, meteorološki i komunikacijski sateliti lete oko 800 kilometara više, a Mjesec je 14 puta dalje.

Profesor Alan Fitzsimmons iz Astrofizičkog istraživačkog centra na Sveučilištu u Belfastu rekao je da "gotovo definitivno" nema povezanosti između meteoritske kiše i asteroida.

"Jedan je razlog taj da se 2012 DA14 približava Zemlji s juga, a ovaj je objekt pogodio sjevernu hemisferu", kazao je on za BBC News. "To je samo kozmička koncidencija, iako spektakularna", istaknuo je.

Takvi udari meteorita rijetki su u Rusiji, ali za jedan takav vjeruje se da je uništio područje od više od 2.000 četvornih kilometara u Sibiru 1908. godine.

VIDEO: KIŠA METEORA ZASULA RUSIJU, ČAK 950 OZLIJEĐENIH Strahuju od novog udara! Vojska zatvorila pogođeno područje

Podaci o ozlijeđenima na Uralu variraju od najmanje 500 do najviše 950, po agenciji RIA-Novosti.

Ljudi koji su išli na posao u Čeljabinsku čuli su tijekom kiše meteorita nešto poput eksplozije, vidjeli blještavu svjetlost, a nakon toga su osjetili udarni val, javio je Reutersov dopisnik iz tog industrijskog grada udaljenog 1.500 kilometara od Moskve. Vatrena lopta zasjala je na horizontu ostavivši za sobom dugačak bijeli trag.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je priopćila da je meteor putovao brzinom od 30 kilometara u sekundi te da je takve pojave teško predvidjeti. Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je zbog eksplozije probijen zvučni zid.

"Nikada prije nije bilo slučaja raspada meteorita tako nisko nad Rusijom", rekao je Jurij Burenko, čelnik ogranka ministarstva za izvanredne situacije u Čeljabinsku.

Guverner regije Čeljabinsk Mihail Jurevič je rekao da je meteorit pao u jezero, a glasnogovornik ruske vojske je izjavio da je otkriven krater širok šest metara na obali jezera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:42