SVE GLASNIJE I SLIČNIJE

Znanstvenici potvrdili sumnje: Moderna pop-glazba uistinu je preglasna, i sve pjesme zvuče isto!

Justin Bieber grabs a bite a Shakeys pizza. Jan 5, 2012 X17online.com EXCLUSIVE
 Blanco-JKR-IONU/X17online.com / Blanco/X17online.com

MADRID - Španjolski znanstvenici koristili su napredne algoritme kako bi analizirali ogromnu arhivu pop-glazbe iz perioda od 1955. godine do 2010. godine. Njihov zaključak: Moderna pop-glazba uistinu je sve glasnija i sve pjesme zvuče isto.

Tim znanstvenika, koji je predvodio stručnjak za umjetnu inteligenciju Joan Serra pri Španjolskom nacionalnom vijeću za istraživanja (CSIC), uspoređivali su akorde, melodije, vrste zvukova koji se koriste, te njihovu glasnoću.

- Pronašli smo dokaze progresivne homogenizacije glazbenog diskursa, rekao je Serra.

- Specifično, dobili smo brojčane indikatore da se raznolikost prijelaza između kombinacija nota - ugrubo govorimo o akordima i melodijama - konzistentno smanjivala kroz zadnjih 50 godina.

Proučavajući raznolikost palete zvukova, otkrili su da moderna pop-glazba ima puno siromašniji izbor različitih zvukova nego prije 50 godina. Također, glasnoća skladbi koja je postavljena prilikom snimanja polagano je rasla kroz godine.

Serra tvrdi da je glazbena industrija već dugo izložena optužbama da sve više poglašnjava skladbe u svojevrsnom ‘ratu glasnoće’, no ovo je prvi put da konkretne brojke podupiru te tvrdnje.

Dakle, znanstvenici su konačno potvrdili ono što sredovječne osobe tvrde već godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:19