UTRKA S VREMENOM

ZNANSTVENICI PREPRAVLJAJU STARA PRAVILA KAKO BI PRONAŠLI LIJEK ZA COVID-19 Pomoću najbržeg superračunala traže spojeve za neutralizaciju koronavirusa

 SeventyFour Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Znanstvenici Sveučilišnog koledža u Londonu s kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država i Europe pomoću nekih od najsnažnijih superračunala na svijetu pregledavaju baze antiviralnih lijekova kako bi pronašli način za učinkovitu borbu protiv bolesti COVID-19 koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2, piše Daily Mail.

"Koristimo veliku moć superračunala kako bismo brzo pregledali velik broj potencijalnih kemijskih spojeva koji bi mogli onemogućiti djelovanje novog koronavirusa", rekao je profesor Peter Coveney sa Sveučilišnog koledža u Londonu, član multinacionalne istraživačke skupine koja broji više od 100 znanstvenika.

Znanstvenici su rekli da ista računala koriste više puta, ali s različitim algoritmima jer tako mogu bolje pronaći spojeve koji pokazuju najveću sklonost ka vezivanju za COVID-19. U istraživanju sudjeluju i američko superračunalo Summit te njemačko SuperMUC-NG. Summit je najbrže superračunalo na svijetu i nalazi se u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge. Superračunalo SuperMUC-NG deveto je najbrže računalo toga tipa na svijetu.

Cilj istraživanja je pronaći kemijske spojeve koji se mogu prikačiti na šiljke molekula virusa te tako onemogućiti da se virus prikači za stanice čovjekovog organizma. "Tražimo obećavajuće spojeve koje ćemo potom dodatno ispitati u tradicionalnim laboratorijima, a sve kako bismo pronašli cjepivo za COVID-19", rekao je Coveney.

Superračunala bi mogla prepoznati virusne proteine ili dijelove proteina koji stimuliraju imunitet koji bi se potom mogli koristiti za razvoj cjepiva. Osim toga, računala mogu proučiti i kako se virus širi zajednicama, kako izgleda, kako je nastao te kako utječe na ljudske stanice.

"Ovo je puno brže od tipičnog procesa razvijanja lijeka", rekao je Coveney. "Farmaceutskim tvrtkama inače trebaju 12 godina i dvije milijarde dolara da lijek odvedu od otkrića do tržišta. Mi prepravljamo pravila pomoći najbržih superračunala na svijetu, a sve kako bismo našli iglu u plastu sijena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:39