INOVATIVNA METODA

Znanstvenici pronašli način kako zaustaviti širenje raka, natjerali stanice da se zaglave

Ilustracija
 iStock
'Gledate kroz mikroskop, vidite stanice kako se mrdaju, pokušavaju pomaknuti, širite se, migrirati, ali jednostavno ne mogu'

Znanstvenici su otkrili da već postojeći lijekovi mogu imobilizirati stanice raka, sprečavajući ih da se šire po tijelu, prenosi Independent.

Stanice raka su inače stalno u pokretu te brzo ostanu bez nutrijenata i kisika usred gnječenja pod pritiskom brzorastućih tumora. To znači da su prisiljene napustiti tumor i naseliti druge dijelove tijela ili umrijeti. Otprilike 90 posto ljudi umre od raka nakon što se on proširi na druge dijelove tijela.

Istraživači Američkog nacionalnog instituta za rak otkrili što tjera stanice raka na pokret te su u laboratorijskim uvjetima uspjeli sprječiti širenje. Kada su tretirane stanice raka ubrizgali u dojke ženskih miševa, one su postale veliki tumori, ali se nisu širile u pluća, jetru ili kosti.

Profesorica Kay MacLeod sa Sveučilišta u Chicagu rekla je da je njezin tim htio vidjeti što bi se dogodilo kada bi u stanicama raka zaustavili proces koji se zove autofagocitoza.

Autofagocitoza igra ključnu ulogu u zdravim stanicama jer čisti oštećeni materijal i deformirane proteine, eliminira patogene te pomaže u borbi protiv raka. Međutim, kada su gene koji su povezani s autofagocitozom nokautirani u stanicama raka, te su se stanice prestale kretati.

'One su doslovno zaglavile. Gledate kroz mikroskop, vidite kako se stanice mrdaju, pokušavaju se pomaknuti, širiti se, migrirati', rekla je MacLeod. 'Jednostavno ne mogu.'

MacLeod objašnjava da stanice tumora u kojima je onemogućena autofagocitoza ne mogu migrirati te da zbog toga ne mogu putovati na drugu lokaciju. 'Upravo zbog toga mislimo da bi onemogućavanje autofagocitoze moglo blokirati metastaziranje tumora', dodaje MacLeod.

Članak u časopisu Cell Reports kaže da već postoje lijekovi koji mogu onemogućiti autofagocitozu. Jedan od njih, hidroksiklorokin, trenutno se koristi u Velikoj Britaniji za liječenje reumatidnom artritisa, malarije i drugih bolesti. Trenutno se također lijek testira kao način sprečavanja rasta tumora.

'Razumijevanje kako se stanice raka kreću po tijelu je od presudne važnosti, a ova studija sugerira da već postojeći lijekovi mogu sprječiti proces 'recikliranja' u stanicama koji ima pomaže u kretanju', objašnjava MacLeod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:40