NA RUBU ZNANOSTI

Znanstvenici protiv Mišaka: On propagira pseudoznanost

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2010. u 22:58

Biljana Gaurina / CROPIX

Peticiju protiv emisije potpisalo je 115 znanstvenika, među kojima su Đikić i akademik Silobrčić

ZAGREB - HTV u sklopu znanstveno-obrazovnog programa emitira pseudoznanstvenu emisiju “Na rubu znanosti”, čime se krši Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima, tvrdi fizičar dr. Dejan Vinković sa Sveučilišta u Splitu.

Vinković je prije nekoliko dana programskom vijeću HRT-a, Saboru, Hrvatskom novinarskom društvu i Vijeću za elektroničke medije uputio pritužbu zbog popularne emisije “Na rubu znanosti”, tražeći da se ona iz znanstveno-obrazovnog prebaci u zabavni program.

Šteti institucijama

Vinković je u pismu optužio institucije koje obavljaju nadzor nad radom HRT-a da ne razlikuju znanost od pseudoznanosti te nisu svjesne štetnosti pseudoznanosti za razvoj institucija.

Vinkovićevo pismo izazvalo je pozitivnu reakciju među nizom hrvatskih znanstvenika koji u znak podrške njegovim pritužbama potpisuju peticiju. Tu peticiju dosad je potpisalo preko 115 znanstvenika, među njima i javnosti poznata imena poput prof. Ivana Đikića, akademika Vlatka Silobrčića i Stjepana Marčelje, dr. Borisa Lenharda, prof. Hrvoja Kraljevića i drugih.

‘Teorije nisu apsolutne’

- Znanstvene teorije nisu apsolutne istine nego modeli. Ako me netko želi kritizirati zbog pseudoznanosti, neka pregleda svaku od 250 emisija ‘Na rubu znanosti’ i navede što je bilo pogrešno u njima, a ne da me se optužuje da promoviram astrologiju i parapsihologiju - rekao je Mišak. Na pitanje je li njegovoj emisiji mjesto u zabavnom programu, Mišak je odgovorio:

- O terminima emisije i njezinu svrstavanju u određeni program, ne odlučujem ja nego uredništvo.

Izdvajamo