DNK ANALIZA

ZNANSTVENICI PROUČILI GENOM VIRUSA STAR 450 GODINA Mislili su da je mumificirano dijete umrlo od ospica, pravi uzrok ih je zapanjio

 Getty Images/iStockphoto

ZAGREB - Znanstvenici su sekvencionirali genom virusa hepatitisa B pronađen u mumificiranom tijelu djeteta preminulog prije nekoliko stotina godina i time potvrdili da ta bolest već stoljećima pogađa čovječanstvo.

Dijete je pokopano u bazilici svetoga Dominika u Napulju u 16. stoljeću, navodi se u studiji objavljenoj u čaopisu PLOS Pathogens.

Znanstvenici su zbog tragova osipa na djetetovu licu prvo mislili da je umrlo od ospica.

Ali potom su stručnjaci s kanadskog sveučilišta McMaster, analizirajući male uzorke kože i koštanog tkiva, uspjeli idenificirati fragmente DNK. Analiza genoma pokazala je da nije u pitanju virus ospica nego hepatitis B, koji napada jetru, ali uzrokuje i osip.

To otkriće pokazuje da hepatitis B već dugo pogađa ljude i da se malo toga promijenilo u zadnjih 450 godina, rekao je genetičar Hendrik Poinar, glavni autor studije.

"Rezultati pokazuju važnost molekularne analize u identificiranju patogena iz prošlosti, što nam omogućuje da bolje utvrdimo koliko su dugo među ljudima i koliko su se s vremenom promijenili", rekao je Poinar.

"Što više znamo o tome kako su se zaraze širile u prošlosti, bolje razumijemo kako se šire danas, a to nam pomaže da ih bolje kontroliramo", zaključio je.

Hepatitisom B godišnje se diljem svijeta zarazi oko 350 milijuna ljudi, a oko milijun ih od te bolesti umre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:45