MISTERIJ SVEMIRA

Znanstvenici prvi put otkrili čestice tamne tvari?!

 NASA

Znanstvenom zajednicom na internetu proširile su se glasine da su prvi put u povijesti otkrivene čestice tamne tvari, javlja danas časopis New Scientist.

Ova bi informacija, ako bude potvrđena, mogla imati golemi značaj za naše znanje o svemiru, a osobito razumijevanje procesa u kojem nastaju galaksije.

Fizičari vjeruju da tamna tvar sačinjava oko 90 posto mase svemira. Budući da ne emitira zračenje te da su interakcije njezinih čestica s vidljivom tvari gotovo nezamjetljive, nemoguće ju je vidjeti, a prepoznaje se samo po gravitacijskom utjecaju i slabim nuklearnim silama.

Postojanje tamne tvari prvi je predvidio švicarski astrofizičar Fritz Zwicky 1933. Proučavajući skupinu zvijezda otkrio je da se ponašaju kao da imaju 400 puta veću masu od one koja se može utvrditi na temelju njihova zračenja. 1970-ih na Zemlji i u svemiru pokrenuta je potraga za misterioznom tvari, odnosno za Slabo Interaktivnim Masivnim česticama (WIMP) od kojih se ona sastoji. Ako WIMP-ovi postoje onda bi svake sekunde kroz Zemlju moralo prolaziti cijelo mnoštvo tih čestica stvorenih u Velikom prasku.

Prema najnovijim glasinama čestice su otkrili znanstvenici koji rade na Cryogenic Dark Matter Search (CDMS) eksperimentu u podzemnom laboratoriju Soudan gotovo kilometar ispod površine zemlje u Minnesoti. Debeli sloj zemlje ondje štiti uređaje od snažnih kozmičkih zračenja koja bi na površini potpuno nadjačala efekte udara tamne tvari.

Rezultati bi trebali biti objavljeni u uglednom časopisu Nature 18. prosinca.

Ako pak glasine nisu istinite, znanstvenicima preostaje da čekaju da tajna tamne tvari bude razotkrivena početkom sljedeće godine u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Švicarskoj koji je nedavno pušten u pogon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31