SMRTONOSNA BAKTERIJA

Znanstvenik umro nakon što ga je zarazila bakterija koju je istraživao: Strahuje se od širenja zaraze

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.05.2012. u 18:42

CROPIX

SAN FRANCISCO - Mladog znanstvenika, 25-godišnjeg Richarda Dina ubila je u samo jednom danu bakterija na kojoj je radio u laboratoriju u San Franciscu. U nastojanju da nađe cjepivo protiv izuzetno zarazne meningokokne bolesti, na još neutvrđen način mladi se znanstvenik uspio zaraziti bakterijom, javlja Guardian.

Tom Skinner iz centra za kontrolu bolesti u Atlanti izjavio je da će uzeti uzorke bakterije iz Dina, kao i bakterijskog soja iz laboratorija kako bi potvrdili ono što je već očito. Alternative zaraze bile bi još kontakt s malenom djecom ili studentskim domovima, no istraživač nije bio blizu ni jednima.

Veoma je rijetko da znanstvenik nastrada na taj način. Svi koji su bili u bliskom kontaktu s Dinom, uključujući rodbinu, kolege i medicinsko osoblje koje ga je liječilo, dobili su antibiotik kao preventivnu mjeru. Njih će se još neko vrijeme medicinski pratiti, radi straha od potencijalnog oboljevanja i daljnjeg širenja zaraze.

Richard Din najvjerojatnije je umro u subotu od bakterije Neisseria meningitidis, koja je kod njega uzrokovala zakazivanje više organa i septički šok, izjavila je Eileen Shilelds, glasnogovornica Odjela javnog zdravlja San Francisca.

Znanstvenici već 20 godina u San Francisu pokušavaju naći cjepivo protiv serogrupe B, upravo one koja je ubila Dina. Potragu za tim cjepivom uspoređuju s potragom za Svetim Gralom, prenosi The Guardian . Kolege su Dina opisale kao talentiranog i vrijednog, te vrlo bistrog istraživača na početku duge karijere.

Izdvajamo