SVIJET NA KRAJU SVIJETA

ZNANSTVENIKE ZBUNILE NOVE SNIMKE Sonda Dawn na asteroidu Ceres otkrila neobjašnjivu pojavu

 NASA
I dok su krateri potpuno očekivani, znanstvenike zbunjuju bijele točke na tom 950 kilometara širokom nebeskom objektu.

NASA-ina svemirska sonda Dawn svakodnevno šalje sve detaljnije fotografije patuljastog planeta Ceresa s kojim bi se trebala susresti idućeg mjeseca. No, niti jedna od primljenih fotografija nije omogućila znanstvenicima na Zemlji objasniti misteriju oko svijetlih točaka na Ceresovoj površini.

Fotografija objavljena u utorak pokazuje kako je Ceres, najveći asteroid Glavnog pojasa i ujedno prvi otkriveni asteroid te najmanji poznati patuljasti planet, u potpunosti izbrazdan kraterima.

I dok su krateri potpuno očekivani, znanstvenike zbunjuju bijele točke na tom 950 kilometara širokom nebeskom objektu.

Jedna se točka posebno isticala na fotografijama svemirskog teleskopa Hubble te Dawna, koji je lansiran 2007. godine u svrhu proučavanja Ceresa i "sestrinskog" asteroida Veste.

Najnovije fotografije, snimljene u srijedu s udaljenosti od 145 tisuća kilometara kao da otkrivaju dodatne bijele točke po površini asteroida.

- U ovoj fazi misije veo s misterije Ceresa polako se povlači, no njegova je površina drugačija od ostalih planeta. Svaka nova fotografija donosi dodatna pitanja umjesto da odgovara na prijašnja - objasnio je Chris Russell, glavni istraživač 466 milijuna dolara vrijedne misije.

Dodaje kako je njegov znanstveni tim najviše zainteresiran za veliku bijelu točku i regiju koja ju okružuje.

- Naivno smo očekivali da će svjetla područja biti mlađeg, a tamnija starijeg podrijetla. Površina Ceresa izgleda ispresijecana materijalima starosti - zaključio je Russell nadodavši kako su krateri na Ceresu vrlo slični onima na Mjesecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:37