SPEKTAKULARNI DOGAĐAJ

ZNATE LI KADA JE VELIKA POMRČINA SUNCA? U Hrvatskoj već rasprodane sve naočale s kojima je jedino smijete gledati!

Split, 40111.Djelomicna pomrcina Sunca u Splitu snimljena sa vidilice na Marjanu. Na slici: gledalac.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX
Pomrčina počinje u 9.33, maksimum je u 10.42, a završava u 11. 53 sati

Pomrčina Sunca, koja će u petak biti vidljiva iz svih dijelova Europe, izazvala je pravu pomamu za posebnim naočalama kojima se može pratiti na siguran način.

Zvali za rezervacije

No, tu počinju muke svih koji pomrčinu žele sigurno gledati: naočale su u Hrvatskoj rasprodane. U Europi postoji samo jedan proizvođač, a budući da se pomrčina vidi iz svih dijelova Starog kontinenta, sve su odavno razgrabljene. Potvrdili su nam to u jedinoj specijaliziranoj trgovini astronomske opreme.

Goran Novotny / CROPIX
Rab, 040111.Djelomicna pomrcina sunca snimljena na Rabu. Na slici: rabljani promatraju pomrcinu sunca.Foto: Goran Novotny / CROPIX

Pomrčinu Sunca opasno je gledati bez odgovarajuće zaštite

- U dva navrata prodali smo pedesetak komada, i to je to. Da imamo od koga naručiti, učinili bismo to. Ljudi su nas zvali još prije dva tjedna za rezervacije, a dobra je stvar to što nisu skupe - kažu u Teleskop centru Zagreb. Jedino što je ljubiteljima ovakvih pojava preostalo jest kupiti zaštitnu foliju koja se stavlja na obične naočale ili teleskop.

Pomrčina 58 posto

Tijekom ove pomrčine Mjesec će prekriti 58 posto Sunčeva diska. Početak pomrčine u Zagrebu je u 9.33 sati, a maksimum u 10.42. Pomrčina završava u 11.53 sata.

ŠTETNO ZA OČI Savjeti za ljubitelje pomrčine

Ne pokušavajte promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca golim okom jer možete trajno oštetiti vid.

Ne gledajte Sunce golim okom kroz dalekozor ili teleskop.

Ako želite promatrati Sunce direktno, koristite specijalne naočale napravljene za tu svrhu.

Za direktno promatranje Sunca mogu se kao zaštita koristiti filteri koji su posebno napravljeni za tu svrhu i imaju certifikate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:20