DVA SU RAZLOGA

ZNATE LI ZAŠTO KIRURZI NOSE ZELENU BOJU? Sve je počelo početkom 20. stoljeća, a zeleno odijelo umjesto bijelog može vam spasiti život...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2017. u 15:52

Krapinske toplice, 030512.
Reportaza iz Magdalene, klinike za kardiovaskularne bolesti, vjerojatno najpoznatije u Hrvatskoj.
Na slici: dr. Robert Bernat, procelnik kardiologije, za vrijeme zahvata ugradnje elektrostimulatora srca (pacemaker).
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Liječničke kute, pa čak i kirurška odijela u operacijskoj sali, nekoć su sve bila posve bijela - što je bio znak sterilnosti i čistoće. No početkom 20. stoljeća jedan je utjecajni doktor bijele kute zamijenio za zelene jer je ta boja ugodnija za oči i to iz dva razloga.

Naime, zelena boja komplementarna je crvenoj, odnosni boji krvi, što djeluje pogodno na oko s obzirom na to da se kirurzi u operacijskoj sali moraju fokusirati na krv.

Primjerice, ukoliko kirurg kontinuirano gleda neku stvar koja je crvena i ružičasta, njegov mozak postaje neosjetljiv na različitost tih boja. No ako s vremena na vrijeme svrati pogled na nešto zeleno, zadržava osjetljivost na crvenu boju, objašnjava psiholog John Werner sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Druga stvar je što konstantna fokusiranost na crvenu boju može prouzročiti odbljeske kada se pogled uperi prema bijelim površinama, slično mrljama koje vidite kad netko u vašem smjeru uperi blic fotoaparata ili kada pogledate u snijeg nakon što ste gledali u sunce. Stoga bijele površine mogu dekoncentrirati operacijsku ekipu čiji fokus mora biti na oštećenjima u tijelu.

Ali ako doktor pogled usmjeri u zeleno ili plavo odijelo, mrlje koje se inače pojavljuju pri pogledu na bijelu kutu odmah iščeznu i ne odvraćaju im pažnju, piše livescience.com.

To su razlozi zbog kojih vam zelena kirurška odijela mogu spasiti život.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo