ČAROLIJA

Vodič za izlete u prirodu: Upoznajte zimsko lice najljepših hrvatskih parkova

Zima je u neke nacionalne parkove i parkove prirode donijela i ograničenja, pa smo provjerili što obići, a za što pričekati proljeće
Biokovo zimi
 Stipe Srzić/Pp Biokovo

NP PLITVIČKA JEZERA
Radno vrijeme: od 8 do 15 sati, prodaja ulaznica do 13 sati
Cijena ulaznice do 31. ožujka: 80 kn odrasli, 50 kn studenti, 35 kn djeca od 7 do 18 godina

image
Plitvička jezera u zimskom ruhu, Veliki slap i Sastavci
Ognjen Borčić/Np Plitvička Jezera

Najpopularniji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park zimi je posebno čaroban, pogotovo kad je prekriven snijegom, a njegove slapove i jezera okuje led. Međutim, prilikom posjeta treba biti oprezan jer su pješačke staze u parku relativno uske i prolaze neravnim terenom, stoga je zabranjeno udaljavanje s označenih staza, a dio staza je i zatvoren za posjetitelje. Gostima su dostupna četiri obilaska Donjih jezera, i to u četiri različita programa, koji kreću od ulaza 1 i traju od dva do četiri sata (duljine staza su od 3500 do 4600 metara). Zbog snijega su do proljeća zatvorena Gornja jezera.
image
Plitvička jezera u zimskom ruhu, slapovi Milke Trnine
Ognjen Borčić/Np Plitvička Jezera

U zimskim uvjetima obavezna je prikladna i primjerena zimska (topla) obuća i odjeća, uz napomenu opreznog kretanja isključivo propisanim, uređenim i označenim pješačkim stazama i šetnicama.
U parku i zimi prometuju električni brodovi na jezeru Kozjak i panoramski vlakovi za prijevoz posjetitelja, a za vožnju vrijede kupljene ulaznice za park. Brodovi vode svakih 60 minuta, vlakovi svakih 30 minuta, a njihov je kapacitet zbog epidemioloških mjera smanjen za 40 posto i tijekom vožnje je obavezno nošenje maski.
Na području parka otvoren je hotel Jezero, u kojem je smještaj moguć uz povoljnije cijene, a čiji je restoran otvoren samo za goste. U bistrou Vučnica moguće je preuzeti hranu za vani. Skijalište Mukinje ne radi zbog mjera Stožera civilne zaštite.

PP BIOKOVO
Službeno zatvoren, ulaz se ne naplaćuje, posjet na vlastitu odgovornost
image
Zima na Biokovu
Ante Šarić/Pp Biokovo

Iako je park službeno zatvoren, u zimskom periodu najviše ga posjećuju planinari koji na izbor imaju velik broj uređenih i markiranih planinarskih staza koje se nalaze i s primorske i zabiokovske strane planine Biokovo. Prilikom planiranja posjeta planini treba biti vrlo oprezan jer kao što Biokovo nosi određene opasnosti ljeti, jednako tako može biti potencijalno opasno i zimi i o tome obvezno treba voditi računa. Osim planinarenja, unutar parka na nižim nadmorskim visinama postoji niz autentičnih sela i zaseoka koji se mogu posjetiti automobilom ili biciklom, a neki od njih, poput zaštićenog Velikog Godinja, biseri su pučke arhitekture u kojima kao da je vrijeme stalo.
image
Zima na Biokovu
Ante Šarić/Pp Biokovo

Ulazak automobilom na područje parka je isključivo na vlastitu odgovornost i zasad je moguć biokovskom cestom od službenog ulaza u park do križanja prema planinarskom domu Vošac. Na tom je mjestu postavljen lanac koji onemogućava prometovanje na zadnjih šest kilometara koji vode do najvišeg vrha Sv. Jure. Nije nerijetka situacija da se navedena cesta zimi i u potpunosti zatvori ako vremenski uvjeti budu potencijalno opasni za posjetitelje. Zimska oprema za automobile je obvezna i bez nje se nitko ne bi trebao uputiti u više predjele parka.
Iako je park prekrasan kad ga prekrije snijeg, a u daljini se pruža pogled na more, Biokovo ne treba podcijeniti. Zimi mogu vladati pravi sibirski uvjeti s ekstremnim brzinama vjetra i velikim količinama snijega ili gustom maglom, stoga svaki izlet/planinarsku turu treba pomno isplanirati i nikako ne precijeniti svoje mogućnosti niti podcijeniti planinu u bilo kojem pogledu.
Park se ponovo otvara na proljeće, do tada nije dostupna ni “Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo”, a ulaznica će ove godine, nakon otvorenja, stajati 60 kuna.

NP BRIJUNI
Cijena ulaznice (nakon 1. veljače): 150 kn odrasli, 100 kn djeca od 7 do 14 godina
image
Golf teren, NP Brijuni zimi
Noah Pilipski/Np Brijuni

Tijekom zimske sezone Nacionalni park Brijuni otvoren je za igrače golfa. Do kraja siječnja zbog epidemiološke situacije, kao i zbog prirodnih ciklusa obnove flore i faune, park je zatvoren za izletnike. No već od 1. veljače Brijune, odnosno najveći otok u arhipelagu Veliki Brijun, bit će moguće posjetiti individualno uz aplikaciju Brijuni Pocket Guide. Uoči uskrsnih blagdana u planu je ovogodišnji početak obilazaka uz pratnju vodiča, što će ovisiti o epidemiološkim mjerama.
image
Brijuni, safari park zimi
Maja Danica Pečanić/Np Brijuni

Mobilna aplikacija Brijuni Pocket Guide nudi informacije o brojnim atrakcijama, smještaju, ugostiteljskoj ponudi te sportsko-rekreativnim aktivnostima i uslugama u Nacionalnom parku Brijuni. Namijenjena je svim posjetiteljima, sa sadržajem na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, španjolskom i ruskom jeziku. Prikazuje zanimljivosti Nacionalnog parka Brijuni kao bogatog spoja prirodne i kulturno-povijesne baštine te GPS oznake lokacija.
image
Uvala Verige, Brijuni zimi
Matej Rukavina/Np Brijuni


NP KRKA
Cijena ulaznice: 30 kn odrasli, 20 kn djeca od 7 do 18 godina, djeca do 7 godina besplatno
image
Skradinski buk, NP Krka
Ilija Kordić/Np Krka

Svježi zrak, umirujuća blizina vode, aktivno provedeno vrijeme i neposredan doživljaj živog svijeta oko nas savršeni su razlozi za posjet ovom parku, koji je zimi posebno magičan jer rijeka Krka obiluje vodom koja se prelijeva preko njezinih sedrenih slapova. Svi posjetiteljski sadržaji, osim izleta brodom i prijevoza autobusom, dostupni su i u zimskim mjesecima, no preporučuje se slojevita odjeća i kvalitetna obuća te je nužno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera prilikom obilaska parka.
image
NP Krka zimi
Ilija Kordić/Np Krka

Posjetiteljima Nacionalnog parka Krka na raspolaganju su 22 poučno-pješačke staze, 14 biciklističkih ruta i brojni vidikovci s kojih se pruža zadivljujući pogled na slapove i rijeku, izuzetnu vegetaciju, geomorfološke oblike stijena.
image
Visovac u NP Krka u zimskim mjesecima
Ilija Kordić/Np Krka

Možete obići Skradinski buk, najpoznatiji i najposjećeniji slap na Krki, do kojeg se može doći poučno-pješačkom stazom na kojoj preko postavljenih edukativnih tabli možete otkriti brojne zanimljivosti ovog područja. Tu je i staza Stinice - Roški slap - Oziđana peć, čarobni otok Visovac i manastir Krka... Predivna kombinacija uživanja u prirodi i upoznavanja kulture i arhitekture. Ako poželite obići manastir i Visovac, u zimskim mjesecima potrebno se prethodno najaviti franjevcima i monasima.

NP RISNJAK
Cijena ulaznice: 45 kn odrasli, 25 kn djeca i planinari, 100 kn obiteljska

image
NP Risnjak zimi, staza Leska
Mario Jurina/Np Risnjak

Ovaj prekrasni planinski nacionalni park nedavno je upozorio da se na područje Bijelih i Samarskih stijena ne ide do proljeća zbog povećanog broja nesreća. Planinske staze preporučuju obilaziti samo iskusnim planinarima s potrebnom opremom (krplje, dereze, cepin), dok ostale upućuju na lakše staze i obiteljske aktivnosti na snijegu.
image
NP Risnjak zimi
Mario Jurina/Np Risnjak

“Staze prema vrhovima Risnjaka i Snježnika ne preporučujemo zbog dubokog snijega i snježnih zapuha te se bez dobre opreme, kondicije i planinarskog iskustva u ovakvim uvjetima nikako ne bi trebalo upuštati u ovu avanturu. Zimi preporučujemo obilazak poučne staze Leska, koja je kružna i duga 4,2 kilometra.
image
NP Risnjak zimi, izvor Kupe
Mario Jurina/Np Risnjak

Staza je utabana motornim sanjkama pa je pogodna za hodanje. U neposrednoj blizini uređene su padine za sanjkaše, a pansion radi vikendom uz ponudu jednostavnih jela, pića i napitaka za van, sukladno odlukama Stožera. Staza Hrvatsko-izvor Kupe također je jedna od zimskih opcija, ali uz obavezno prethodno savjetovanje o stanju na terenu (visini snijega ili vodostaju rijeke Kupe) koje bi moglo utjecati na prohodnost i sigurnost obilaska”, navode u NP-u Risnjak.

PP VRANSKO JEZERO
Cijena ulaznice: besplatno do kraja ožujka, u sezoni 20 kn osnovna ulaznica
image
PP Vransko jezero zimi
Iva Rogić/Pp Vransko Jezero

U zimskim mjesecima čitavo je područje Parka prirode Vransko jezero otvoreno za posjećivanje. Glavne atrakcije su Ornitološki rezervat Crkvine sa 600 m dugom poučnom stazom i edukativnim tablama o svijetu ptica, vidikovac Kamenjak koji nudi prekrasan pogled na cijelo jezero, kornatski arhipelag uz prekrasne zalaske sunca i pitoreskna lučica Prosika, omiljena lokacija sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode.
image
PP Vransko jezero zimi
Iva Rogić/Pp Vransko Jezero

Što se tiče aktivnosti, u zimskom periodu posjetitelji mogu istražiti prirodu biciklom na više od 50 km dugim panoramskim stazama oko jezera, što iziskuje dobru kondiciju, jer je staza zahtjevna. Šetnja kružnom planinarsko/pješačkom stazom kroz kanjone Mernjača i Orlja draga prava je oaza za sve ljubitelje prirode, a sportski ribolov omiljena je rekreacija za ribiče.
image
PP Vransko jezero zimi
Iva Rogić/Pp Vransko Jezero

U zimskom razdoblju nije moguć najam kajaka, bicikala i vožnja električnim vlakom, a zbog epidemioloških mjera ne radi konoba na vidikovcu Kamenjak. No, posjetitelji se u zimskom periodu mogu slobodno kretati u Parku prirode i posjetiti ga kad god žele. Mogu šetati po 600 m dugoj poučnoj stazi “Ptice Vranskog jezera” u ornitološkom rezervatu Crkvine. Moguće je posjetiti vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža predivan pogled na cijelo jezero, kornatski arhipelag i nezaboravan doživljaj prekrasnoga zalaska sunca. Šetnja kružnom planinarsko/ pješačkom stazom kroz kanjone Mernjača i Orlja draga prava su oaza za sve ljubitelje prirode.

PP LONJSKO POLJE
Cijena ulaznice: 20 kn osnovna ulaznica
image
PP Lonjsko polje zimi
Hrvatski Fotosavez/Pp Lonjsko Polje

Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Atraktivan je zbog svoje posebnosti, prirodnog plavljenja šuma i polja, koje su najčešće tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.
image
PP Lonjsko polje zimi
Pp Lonjsko Polje Zimi/

Iako najveći broj posjetitelja u Park dolazi tijekom proljeća, ljeta i jeseni, on svojom ljepotom oduševljava i zimi. Tijekom cijele godine u ponudi su šetnice, usluge najma bicikla ili neki od edukativnih programa. U parku za zimski posjet preporučuju šetnju Koščevom stazom u Repušnici, Stazom Posavaca u Čigoču ili Stazom graničara u Krapju. Posjetitelji s djecom mogu iskoristiti trenutni snijeg za sanjkanje, a na raspolaganju su im i roštilji na odmaralištu Jame i kod prijamnog centra Repušnica. Vodiči u parku će uputiti posjetitelje i ispričati im priče o posavskom konju, graditeljskoj baštini i rodama - čiji se povratak nestrpljivo iščekuje.

PP KOPAČKI RIT
Radno vrijeme prijemnog centra: 8-16 sati
Cijena ulaznice: 10 kn (osnovna), 50 kn izlet vlakićem, djeca do 4 godine besplatno

image
Kopački rit zimi
Hrvoje Hlaj/Pp Kopački Rit

Kopački rit poplavno je područje koje se nalazi u trokutu koji čine rijeke Dunav i Drava te, ovisno o vodostaju tih rijeka, neprestano mijenja svoj izgled i u svako godišnje doba ima svoje posebnosti. Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz, Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti.
image
Kopački rit zimi
Pp Kopački Rit/

S hladnijim danima mnoga su jata ptica došla na zimovanje u Kopački rit gdje, unatoč zimi, još uvijek nalaze dovoljno hrane. Tako se mogu vidjeti jata divljih gusaka, patki, ronci, kormorani... Iz sjevernijih krajeva dolaze i jata čaplji, a neke vrste čaplji opet odlaze na jug. Simbol parka - orao štekavac - boravi tu tijekom cijele godine i može ga se vidjeti kako sjedi na visokim suhim granama u potrazi za plijenom.
Tijekom zimskih mjeseci u parku prirode Kopački rit moguća je šetnja drvenom šetnicom, posjet multimedijskoj galeriji te izlet turističkim vlakićem. Aktivnosti i obilasci koji nisu dostupni u ovo doba godine se prvenstveno odnose na izlete po vodi jer oni ovise o vremenskim uvjetima. Zbog povremeno izrazito niskih temperatura takva se vrsta izleta ne preporučuje. Posjetiteljima vodstvo Parka preporuča zimsku šetnju Šetnicom bijelog lopoča, posjet galeriji i izlet turističkim vlakićem.

NP SJEVERNI VELEBIT
Park je zatvoren, ulaznice se ne naplaćuju, posjet na vlastitu odgovornost

Sezona posjećivanja ovog prekrasnog planinskog nacionalnog parka ovisi isključivo o snijegu i njegovu zadržavanju na planini i pristupnim cestama. Stoga se posjet planinskim stazama trenutno ne preporučuje, a najbolje je pratiti prognozu i uvjete u samom parku na službenim stranicama (www.np-sjeverni-velebit.hr), te na njihovoj Facebook stranici. Posjet samom parku je, dakle, najbolje odgoditi za ljepše i stabilnije vrijeme, i pratiti informacije o vremenskim prilikama na službenim kanalima.
Izlet u ovaj kraj možete planirati oko mjesta Krasno, koje je jedno od najvećih planinskih naselja u Hrvatskoj. Tamo se nalazi posjetiteljski centar NP Sjeverni Velebit, Kuća Velebita, koji kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine. U Kući Velebita posjetitelji se mogu informirati što posjetiti i doživjeti u Parku, Krasnu i okolici te kupiti ulaznice i suvenire. Sam postav ima 4 etaže, a koncipiran je tako da se može samostalno obilaziti. Kuća je otvorena svakim danom od 8 do 16 sati, osim ponedjeljka, kada nije otvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 12:24