TJEDAN U 10 PITANJA

ČOVJEK KOJI CIJELI ŽIVOT LIJEČI NAJBOLJE SPORTAŠE SVIJETA 'Vrhunski sport do temelja je uništio krilaticu 'U zdravom tijelu zdrav duh''

Pula, 251017.
Medico bolnica Pula danas je na prvom katu u zgradi Poliklinike Peharec otvorila svoja vrata. Djelovati ce tu 12 medicinskih djelatnosti u 20 razlicitih specijalisticih supspecijalnosti sa kompletnom medicisko-biokemijskom i imunokemijskom laboratorijskom dijagnostikom. Na fotografiji: Stanislav Peharec.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Stanislav Peharec

Dr. sc. Stanislav Peharec govori o svojoj inicijativi za proglašenje Pule gradom sporta za djecu

Gospodine Peharec, koja vam je bila temeljna zamisao kada ste početkom lipnja najavili inicijativu za akciju Otvorena vrata sporta u Puli i ideju o proglašenju Pule gradom sporta za djecu?

- U svakodnevnom radu s djecom uočavam zabrinjavajući porast djece s različitim zdravstvenim smetnjama, deformacijama, lošim držanjem, smanjenjem funkcionalnih i motoričkih sposobnosti te djece s prekomjernom težinom.

Što kažu brojke?

- Funkcionalnim mjerenjima zdravstveno je ugroženo 55-65% djece i omladine. Nedavno je objavljeno da 15-35% adolescenata ima sklonost samoozljeđivanju. Porast adolescenata koji puše iznosi od 30 do 35%. Sve je veći broj djece s prekomjernom težinom i pretilosti. Nabrojani negativni trendovi mogu značajno biti izmijenjeni ako ostvarimo da se djeca počnu baviti tjelesnom aktivnošću. Glavni razlog zašto se djeca ne bave sportom i nemaju dovoljno tjelesne aktivnosti odraz je lošeg stanja u društvu koje smo mi stvorili. S obzirom na tu činjenicu, to isto društvo i okruženje u kojem djeca rastu treba mijenjati.

Kako je i kada zamišljena sama priredba Otvorena vrata sporta Pule?

- Priredba bi se trebala održati prvu subotu nakon početka školske godine. Nakon što djeca dobiju raspored školskih obaveza zajedno s roditeljima mogu planirati različite aktivnosti. Zamišljeno je da se manifestacija održi na igralištima NK Istre 1960., a svi sportski klubovi bi predstavili i demonstrirali sportske discipline. Za odrasle bi se organiziralo mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i srčanog pulsa tijekom aktivnosti te bi se pružile informacije o značaju tjelesne aktivnosti za zdravlje.

Kakve su reakcije sportskih radnika i političara na vašu ideju?

- Razgovarajući s pedagozima, kineziolozima, trenerima, roditeljima i djecom naišao sam na veliku podršku. Isto tako akciju su podržali i uključili se u organizaciju sportski djelatnici RK Arene, NK Istre 1960 i Saveza sportova. Uprava NK Istre 1960 je dala na raspolaganje nogometne terene.

U kakvom su stanju mlade generacije koje su u obrazovnom sustavu?

- U vrtićima gotovo i nema kvalitetno organizirane tjelesne aktivnosti. Kod kuće, zbog zauzetosti, roditelji rijetko imaju vremena za igru s djecom. U nižim razredima osnovne škole često djeca nemaju sat tjelesnog i zdravstvenog odgoja jer su školske dvorane zauzete djecom iz viših razreda. U višim razredima tjelesni odgoj djeca imaju dva školska sata tjedno, što je nedovoljno. Školska sportska društva su gotovo zamrla. Prema istraživanjima, u školskim sportskim aktivnostima 2017. sudjelovalo je 16% dječaka i 4% djevojčica. U budućnosti je cilj osigurati uvjete za kvalitetnu tjelesnu aktivnost djece u školi.

Koliko djece uopće sudjeluje u sportskim klubovima?

- Svjestan sam koliko je negativnosti donio vrhunski sport. Usko povezivanje sporta s politikom i ‘biznisom’ razlog je gubitka istinskog smisla ili svrhe sporta. Vrhunski sport je do temelja uništio krilaticu ‘U zdravom tijelu zdrav duh’. Danas se sportom bave uglavnom talentirana djeca ili ona za koje se misli da su talentirana. Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koje je pokazalo da je u izvanškolskim sportskim aktivnostima 2014. sudjelovalo 54% dječaka i 34% djevojčica, a 2017. godine 27% dječaka i 12% djevojčica. Kao posljedica nedovoljne uključenosti djece u sport u Hrvatskoj 65-90% djece ima manje od minimuma tjelesne aktivnosti neophodne za zdravi razvoj.

Što bi trebalo napraviti da se djeca izvuku iz sjedalačko-internetsko-televizijskog labirinta?

- U Hrvatskoj prosječno djeca sjede pred ekranima 4 sata dnevno. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, preporuka je do 120 minuta sjedenja pred ekranima. U Hrvatskoj je to 12-16% djece. Uz preopterećenost školskim programima i zadaćama, u Hrvatskoj više od 60% srednjoškolske djece nedovoljno spava. Optimalno spava samo 15% djece.

Što treba napraviti da se na ulazu u grad može, po vašoj zamisli, napisati “Pula, grad sporta za djecu”?

- Mislim da na to pitanje postoji jasan odgovor: promijenimo sebe, s time povezano i društvo u kojem živimo. Mislim da igrom i tjelesnom aktivnošću unapređujemo svoje zdravlje i duh. Potrebno je vratiti sport gdje mu je mjesto. Pokušati ga istrgnuti iz ruku političara koji njime manipuliraju ili biznismena kojima je sport jedino izvor velikih zarada. Ako je sport lijek za ljudsko tijelo i dušu, onda mu moramo naći mjesto jer zdrav čovjek gradi zdravo društvo.

Pročitao sam negdje da ste bili ogorčeni jer su sportski sadržaji u gradu za mnogu djecu nedostupni zato što roditelji nemaju novca za te aktivnosti. Kako se to i zbog koga dogodilo?

- Kako znamo da ima djece koja zbog financijskog statusa roditelja nisu u mogućnosti plaćati mjesečne članarine, predviđa se pokretanje fonda za takvu djecu. Naime, iz svoje kolekcije dresova koje su mi poklonili sportaši, kao i dresova koje bi poklanjali poznati sportaši aukcijom bi se prikupljao novac za djecu slabijeg imovinskog statusa.

Koji su temeljni principi vašeg pristupa u liječenju i rehabilitaciji? Za somatopeda takvog svjetskog glasa dugo vas nema u našem vrhunskom sportu. Zašto?

- Za svakog čovjeka koji oboli ili se ozbiljno ozlijedi važno je realno shvaćanje i prihvaćanje bolesti ili ozljede. Gotovo uvijek je bolest odraz našeg duha i načina života. Stoga ako se netko želi liječiti mora mijenjati sebe i način života. Lako je uzimati lijekove, a teško je mijenjati sebe. Ljudi koji su sposobni mijenjati sebe i svoje navike mogu mijenjati i društvo. Mislim da sam ranije ukazao na probleme zbog kojih vrhunski sport nije više samo igra s ciljem očuvanja i unapređenja tjelesnog i duhovnog zdravlja čovjeka. Vrhunski sport danas je sredstvo politike i biznisa. Svoj rad sam usmjerio u znanost, koju sam uvijek zagovarao, i osvješćivanje potrebe za tjelesnom aktivnošću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo