RUPAUL

Dječji idoli nisu više pop zvijezde, nego muškarci odjeveni kao žene

Prvo je krajem ‘80-ih proglašen Kraljicom Manhattana. Onda je imao hit “Supermodel” i reklamirao kozmetiku.  A s 11 sezona “RuPaul’s Drag Race” osvojio je devet  Emmyja
RuPaul
 Getty images

Neobičan je ovaj svijet u kojem živimo. Točnije bi bilo reći - svijet u kojem žive naša djeca. Kada je birala poklon za prošli Božić moja je kćer poželjela hudicu američkog brenda Sisters Apparel. Željena narančasta topla majica s kapuljačom i natpisom “sisters” iz SAD-a nije stigla na vrijeme za Božić. Potražnja je, naime, bila tolika da se na kupljene majice čekalo tjednima. No, ona je strpljivo čekala hudicu iza koje je stajala velika YouTube zvijezda James Charles, 19-godišnjak koji je slavu i milijunske sljedbenike (trenutačno oko 13 milijuna!) na svom YouTube kanalu stekao - šminkajući se.

Klinac, koji je otvoreno gay, sa svojim biznisom je krenuo kao 15-godišnjak, u međuvremenu je potpisao nekoliko lukrativnih ugovora s kozmetičkim brendovima koji su mu donijeli ozbiljnu zaradu, a dokaz njegovog ugleda i važnosti bio je poziv na ovogodišnji Met Gala. No, u posljednjih nekoliko tjedana njegov svijet je ozbiljno narušen - rezultat je to njegova sukoba s bivšom mentoricom.

Slučaj je previše kompliciran (i iz mog kuta gledanja posve bizaran) da bih sada ulazila u njegovo objašnjavanje, no ipak je rezultirao raspravom s mojom kćerkom. Dok sam ja tvrdila da je na Charlesa otvorena hajka, moja 13-godišnjakinja čvrsto je branila stajalište političke korektnosti inzistirajući da je njegovo ponašanje (upucavao se hetero muškarcima), kao javne osobe, bilo nedopustivo.

Ružičasto-crna zebra

Kao što smo vidjeli, James Charles nije bio jedini našminkani muškarac na crvenom tepihu Met Gale. Bilo je tu nekoliko drag queenova koje je bez problema moja kćer prepoznavala, poput Aquarie i Violet Chachki. Naravno, među uzvanicima je bio i otac, odnosno majka svih mainstream dragova današnjice - RuPaul, koji se na razočaranje mnogih na crvenom tepihu ipak nije pojavio u dragu - kostimu/maski, što nije nimalo umanjilo njegovu pompoznu dojmljivost kao visokog, crnog ćelavog muškarca odjevenog u odijelo u stilu ružičasto/crne šljokičaste zebre. No, kao što znamo, tema je bila camp, a tko bolje utjelovljuje tu ljubav prema pretjeranom od muškaraca koji se odijevaju kao žene. RuPaul bio je i jedan od protagonista izdanja američkog Voguea posvećenog ovogodišnjoj temi izložbe u Costume Institutu u njujorškom Metropolitan muzeju.

“Neki to vole vruće” i “Tootsie” među najpoznatijim su filmovima čiji su glavni junaci muškarci odjeveni kao žene. No, to su mainstream naslovi. Na našminkane muškarce u dragu počeli smo se paliti s Watersovim “Pink Flamingosima” (1972.) i “Rocky Horror Picture Showom” (1975.), a među najdirljivijim filmovima s dragovima svakako se ubraja i australski “Avanture Priscille, kraljice pustinje” (1994.), u kojem pratimo pustolovine trojice dragova u australskoj pustinji čija je specijalnost izvođenje Abbinih pjesama. No, tek je RuPaul unazad posljednjih dvadeset godina drag queenove uveo u mainstream, toliko da su postali tinejdžerski idoli. Najbliže tome u mojoj adolescenciji bio je valjda - David Bowie.

RuPaul se na sceni pojavio još 1992. godine s pjesmom “Supermodel”, što je bila njegova parafraza Madonninog “Voguea”. U crno-bijelom spotu vidjeli smo atraktivnu, izuzetno mršavu ženu na ulicama New Yorka kako pleše na zarazne plesne ritmove u stilu valjda čikaškog housea. Pjesma je završila na drugom mjestu dance hitova Billboarda te godine, a navodno ju je volio i Kurt Cobain. Dvije godine kasnije RuPaul piše povijest kao prvi drag queen koji je potpisao veliki ugovor s nekom kozmetičkom tvrtkom, u ovom slučaju s MAC Cosmetics, za koju snima reklamnu kampanju sa sloganom “I am a MAC girl”.

Nakon toga kreće njegov RuPaul show na VH1 i nakon 100 epizoda slavodobitno ulazi u mainstream. A to je tek prvo razdoblje vladavine ovog 58-godišnjeg showbizz mogula. Nova era je počela 2009. godine s reality showom “RuPaul’s Drag Race” koji je do danas doživio 11 sezona i osvojio čak devet nagrada Emmy. Ta televizijska emisija je jednu bizarnu supkulturu iz mračnih klubova dovela u dnevne boravke bogobojaznih Amerikanaca, a procvatom streaming platformi i u gotovo svaki kutak svijeta. Pa je tako, opet ću biti dosadna, moje dijete prepoznalo gotovo svakog drag queena koji je minglao klubom u kojem Lady Gaga pjeva “La vie en rose” na početku filma “Zvijezda je rođena”. Pogađate, svi su se oni natjecali u “RuPaul’s Drag Raceu”.

Pravim imenom RuPaul Andre Charles rođen je 1960. godine u San Diegu. Njegova majka Ernestine Fontenette, poznata pod nadimkom Toni, radila je u administraciji tamošnjeg koledža. Otac Irwing Charles bio je električar. Toni je vjerovala da će njezin sin biti zvijezda - to joj je naime prorekla vidovnjakinja još dok je beba bila u trbuhu. Obitelj se seli u Kaliforniju, no brak njegovih roditelja nije preživio dječakov sedmi rođendan. Kada mu je majka pala u depresiju brigu o njemu preuzimaju sedam godina starije sestre blizankinje koje ga upoznaju s Dianom Ross i Cher, a kad se jedna od njih krene baviti manekenstvom mlađeg brata rado podučava hodanju pistom. No, prekretnički trenutak za maštovitog dječaka bilo je susret s “Letećim cirkusom Montyja Pythona” kada shvaća da je sve moguće te da i on pripada sličnom plemenu poput tih britanskih ekscentrika.

U intervjuu Vogueu RuPaul tako pripovijeda da je kao 13-godišnjak crnim markerom svuda ispisivao Bowijevo ime. On je, pogotovo u svojoj reinkarnaciji kao Ziggy Stardust, za njega utjelovljavao potpunu slobodu. U drugoj polovici 1970-ih seli se u Atlantu, prvi put gleda “Rocky Horor Picture Show”, kao i prvi nastup nekog drag queena. Osamdesetih se počinje baviti glazbom, a jedan od njegovih novovalnih/punk bendova zvao se Wee Wee Pole. Živi u New Yorku i počinje stvarati svoje persone dramatičnih imena poput Starrbooty, nastupa po klubovima, a 1989. underground scena ga proglašava Kraljicom Manhattana. Trebale su proći još tri godine da se zakotrlja njegova karijera, koja danas ne pokazuje nikakve znakove umora.

Krilatica Georgea Vidala

Tako ćemo uskoro na Netflixu gledati njegovu novu seriju “AJ and the Queen” koju je ovoga proljeća snimio s producentom “Seksa i grada” Michaelom Patrickom Kingom. Riječ je o osebujnoj obradi “Sullivanovih putovanja”, kultne komedije Prestona Struggessa iz 1941. godine. RuPaul je u seriji drag queen Ruby koji Amerikom putuje u društvu 11-godišnjeg siročića AJ-a.

Danas RuPaul živi u Los Angelesu i Wyomingu gdje njegov suprug Georges LaBar ima ogroman ranč. LaBar je iz Australije i u vezi je s RuPaulom još od 1994. godine, kada su se sreli na plesnom podiju kluba Limelight u New Yorku. Sretan, dugogodišnji brak mogu ipak zahvaliti tome što je njihova veza - otvorenog tipa. “George Vidal je jednom prilikom rekao - nikada ne smiješ propustiti priliku za seks ili nastup na televiziji. I ja se držim toga”, rekao je za Voguea posve u svome stilu RuPaul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19