KONZERVATIVNI ČELNIK

KURZ RAZUMIJE ANGELU MERKEL 'Njezina odluka protiv suradnje s AfD-om bila je opravdana'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2020. u 22:12

September 16, 2018 - Berlin, Berlin, Germany - 09/16/2018, 16.09.2018, Berlin, Germany, Sebastian Kurz in the Chancellery. Chancellor Angela Merkel will receive Austrian Chancellor Sebastian Kurz on Sunday evening, 16 September, for political talks in the Federal Chancellery. The photo shows German Chancellor Angela Merkel and Austrian Chancellor Sebastian Kurz., Image: 387026439, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njemačka kancelarka Angela Merkel

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak da podržava njemačku kancelarku Angelu Merkel, umjereno desnu političarku, u njezinom odbijanju saveza s krajnjom desnicom, iako je on učinio suprotno u svojoj prethodnoj vladi.

"Mislim da postoje razlike" između njemačke stranke krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD) i austrijske Slobodarske stranke ( FPOe), rekao je  konzervativni čelnik na Konferenciji o sigurnosti, ocijenivši da je prva radikalnija od druge.

"Prema tome mislim da je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala pravi smjer i mislim da je opravdano što se stranka jasno odlučila protiv suradnje s AfD-om", objasnio je.

CDU Angele Merkel proživljava posljednjih dana krizu nakon što je njezin član u Tirinškoj zajedno s AfD-om sudjelovao u izboru novog čelnika te savezne države.

Čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je početkom tjedan najavila svoju skoru ostavku s mjesta predsjednice stranke i rekla da ne želi naslijediti Merkel nakon završetka njezina mandata krajem 2021.

Ta odluka je izmiješala političke karte u Njemačkoj uoči  parlamentarnih izbora predviđenih za jesen sljedeće godine i pokrenula glasine o mogućem prijevremenom kraju sadašnje vlade njemačke kancelarke.

Kurz je ocijenio da bi potom bilo moguće da u Njemačkoj, kao što je slučaj u Austriji, vlada koalicija konzervativaca i ekologa.

Ispitivanja javnog mnijenja trenutačno u Njemačkoj stavljaju stranku CDU na čelo s oko 27 posto glasova, ispred Zelenih s oko 22 posto glasova.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo