TJEDAN U 10 PITANJA

LEGENDA HAJDUKA O KATASTROFI SPLITSKOG KLUBA 'Ajme, Bože, sramote, sve ih triba istjerat iz Hajduka!'

Vilson Džoni, legenda Hajduka, dan poslije šokantnog poraza i ispadanja iz Europe
Vilson Džoni
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

1. Gospodine Džoni, kako ste doživjeli ovu lakrdiju, blamažu i tragikomediju koja se dogodila Hajduku s Maltežanima?

- Ajme, Bože mili... Bože sačuvaj, šta se to dogodilo da Hajduka izbace jedni Maltežani. Ja san jednom prilikom igra protiv Maltežana. To je lip otok, bez problema zabili smo im pet komada, a mogli smo još toliko. Ali ovo jučer... Ajme...

2. Kako je to izgledalo uživo na stadionu među 18.236 navijača, kakve su reakcije dan poslije?

- Najviše mi je ža ove publike koja je najveća na svitu. Nisam ima’ dovoljno karata za podilit koliko su ljudi tražili da dođu na feštu nakon što smo tamo dobili 2:0, pa još dali za 3:0, pa onda ispast. Ovo je najveća tragedija Hajduka u njegovoj povijesti. Kakvo će bit raspoloženje? Šok i nevjerica. Eno, neki navijači još stoje ispred stadiona i viču. Sve šta san ti reka, to je istina.

3. Kolika je krivnja trenera koji je odmarao četvoricu igrača za Istru?

- Oni sad tribaju vidit di su falili i šta sad činit. Al ako me pitaš za moje mišljenje, sve ih triba maknut. I trenera i sportskog direktora, jer ako oni ne mogu dobit Maltežane, onda treba nać one koji neće sramotit Hajdukov dres.

4. Što sada treba hitno napraviti da se stanje konsolidira? Je li Brbić trebao odmah smijeniti Oreščanina?

- Pogrišija je, nego šta je nego pogrišija. Sad je na njima da nađu trenera. Krstičević? A šta je on dosad napravija? Ma... Burić mi se čini ka dobro rješenje, dosta toga je proša i bija u Hajduka. Ne znan ga puno, ali mislin da je pravi čovik za to mjesto. Sve šta san ti reka, to je istina i ono kako ja mislin da bi bilo najbolje za Hajduka.

5. Kako to da su u sastavu bila samo dva igrača iz Hajdukova omladinskog pogona?

- Pa jel ti lipo govorin da se dovlače stranci sumnjive kvalitete, a oni u Hajdukovu momčad stave samo dvojicu koji su ponikli u Hajduku koji godinama ne vode hajdukovci. Njima su preči novci nego Hajduk.

6. Da, prije par godina vi ste upozoravali i govorili: ‘Tko je taj Carrillo, Branco i Kos?’ Sas ste ponavljali da da klub vode dinamovci. Kako to, zar nema trenera hajdukovca?

- Eto vidiš da sam ja ovo predvidio još davno. Neću reć da sam vidovit, ali vidiš do čega je to dovelo. Ali kad sam ja to govorija, onda je bilo - pusti Đonija, on je pijanac. Ali ja kad popijem dva gemišta, pametniji sam od svih njih zajedno. Ima trenera hajdukovaca, ima, eno ga, Štimac, ali mnogi ga neće, što kaže moj prijatelj Reja, jer neće čovjeka s karakterom, nego samo puzavce.

7. I vi ste jednu sezonu igrali u Dinamu, što imate protiv dinamovaca?

- Ma, nemam ja ništa protiv Dinama, ja sam samo reka da ne mogu dinamovci vodit Hajduka ka šta će ga vodit hajdukovac. U Dinamo sam otišao jer je moj otac bio Dinamov navijač i tamo sam odigrao odličnu sezonu i zabija 13 golova. Ja, kao bek, 13 golova, ej... I još proglašen za najboljeg igrača lige. Ko to danas može. Koji bek to danas igra i zabija? Ali šta ću se ja hvalit. A što se tiče Dinama, jednom sam lipo reka da mi je Hajduk ljubav, a Dinamo ljubavnica. Eto.

8. Žalili ste se i na odnos Uprave prema veteranima, da vas zovu grebatorima. Zašto se uprave boje legendarne generacije?

- Nije nas Uprava nazvala grebatorima, nego udruga Naš Hajduk, oni nas ne mogu vidit ni naslikane. Mi imamo svoju udrugu veterana i ne tražimo od Hajduka ništa nego poštovanje. Nekad odemo na važne utakmice, a to rade i drugi veliki klubovi sa svojim veteranima.

9. Koje su bile Hajdukove najveće vrijednosti pod vodstvom Tomislava Ivića?

- Ivić je bija i za mene ostao najbolji trener na svitu. On je ima svoju viziju modernog igranja koju su kasnije preuzeli svi veliki klubovi. Izmislija je nešta što nitko nije i najzaslužniji je za naše trofeje. Mi smo ga slušali i slidili, a bili smo i velika klapa kojoj nije bilo važno koliko ćemo biti plaćeni, nego da uživamo u balunu.

10. Za Hajduk ste odigrali 450 utakmica i kao obrambeni igrač postigli 24 gola. Kako ste proživljavali ona dramatična ispadanja iz Europe poput St. Etiennea, koje se utakmice najradije sjetite?

- Taj St. Etienne, HSV i PSV su tri crne točke generacije. Eh, da smo to dobili, igrali bismo finale. Sjećam se da je u drugom poluvremenu nestalo struje i nakon tih pola sata Francuzi su proigrali ka ludi i stigli naših 4:1. Kasnije se pričalo da su oni nešto uzeli, ali ne znam točno. Sve što sam ti dosad reka je istina, a za ovo ne znam točno. Često se sa suigračima sitin i kad smo ispod murve dobili legendarni Ajax s Cruijffom, a ja sam zabija gol iz penala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:46