Mirna Savić u karanteni je usavršila kuhanje.
 Vedran Peteh
Škola kućne izolacije

Mala škola kuhanja Massimove kćeri: 'U plodove moje nove strasti zaljubili su se i prijatelji i moj dečko'

Radijska voditeljica Mirna Savić karantenu je iskoristila za kuhanje i gledanje gastro tutorijala, a svoje slane i slatke favorite predstavila je čitateljima Glorije IN.

Premda se prije sedam godina odselila od majke Eni i oca, glazbenika Massima Savića, a posljednje četiri godine živi s dečkom Igorom, radijska voditeljica Mirna Savić (28), diplomirana novinarka, ozbiljnijeg kuhanja prihvatila se tek za vrijeme kućne izolacije izazvane epidemijom koronavirusa. Pripremanje jela do sada joj je, kaže, bilo nužno zlo, nešto što je morala odraditi kako bi ona i dragi “preživjeli”, no u posljednja tri mjeseca Mirna je postala prava majstorica, osobito za kolače.

- O pripravi slastica, za čiju je izradu potrebna preciznost, nisam ni razmišljala sve dok nisam ostala zatvorena u kući i počela gledati razne YouTube gastro tutorijale - kaže Mirna.

Isprva joj nije sve ispadalo kako treba, na primjer zbog uzbuđenosti bi kolač prerano izvadila iz pećnice, no u kratkom roku se toliko uvježbala da su njezine slastice postale poznate i u susjedstvu.

- Kolače radim gotovo svaki dan, a višak podijelim susjedima ili odnesem roditeljima. Uglavnom pripremam tradicionalne talijanske i francuske deserte, a što je kompliciraniji recept, to mi je veći izazov. Mnogi moji prijatelji ne vjeruju koliko sam se izvještila u izradi kolača pa ih uskoro namjeravam pozvati da isprobaju plodove moje nove strasti - kaže Mirna, koja je za čitatelje Glorije IN pripremila jedno slatko i dva slana jela.


RIŽOTO S GLJIVAMA I KARAMELIZIRANIM LUKOM

Vedran Peteh

SASTOJCI | 300 g gljiva po izboru (bukovače ili zlatni šampinjoni), 200 g riže, 50 g maslaca, žlica maslinova ulja, manji luk, malo celera, 200 g riže, 100 ml bijelog vina, 400 ml povrtnog ili pilećeg temeljca, sol, papar, timijan, 2 žlice naribanog parmezana, 2 luka za karameliziranje

PRIPRAVA | Na maslinovu ulju propirjati sitno nasjeckan luk i celer. Dodati rižu, kratko propirjati pa uliti vino. Kada vino ispari dopola, dodati narezane gljive. Posoliti i popapriti. Polako ulijevati temeljac stalno miješajući, kuhati 10-15 minuta. Na kraju umiješati parmezan i maslac te posudu s rižotom poklopiti na nekoliko minuta da se okusi prožmu. Luk narezati na kolutiće, prepržiti na maslinovu ulju na srednje jakoj vatri, posoliti te podliti s malo vina. Pri kraju dodati pola žličice smeđeg šećera. Luk je gotov kada dobije tamnosmeđu boju. Poslužiti s rižotom.


HOUDINI FOCACCIA (jer nestane u trenu)

zagreb 02.06.2020
Mirna Savic Glo IN 
foto vedran peteh
Vedran Peteh

SASTOJCI | 500 g oštrog brašna, maslinovo ulje, sol, 7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg), 325 ml mlake vode, prstohvat šećera, 2-3 žlice palente, krupna sol, dodaci po želji (mini rajčice, masline, svježi ružmarin, sir, kapari...)

PRIPRAVA | Kvasac umutiti u mlakoj vodi s malo šećera. U velikoj zdjeli pomiješati brašno s malo soli, maslinovim uljem i vodom s kvascem. Sve promiješati kuhačom, a ako je ljepljivo, dodati još malo brašna. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 45 minuta. Na dno lima za pečenje posipati palentu i sol. Dignuto tijesto rasporediti u lim, oblikovati focacciu i obilno je premazati maslinovim uljem. Prstima napraviti udubine te u njih staviti dodatke po izboru. Ponovo prekriti kuhinjskom krpom i pustiti da se tijesto diže još 45 minuta. Focacciu posuti krupnom soli i peći na 200 stupnjeva oko pola sata. Gotovu focacciu premazati maslinovim uljem s dodatkom češnjaka i ružmarina.


MASCARPONE TORTA S BRESKVAMA

zagreb 02.06.2020
Mirna Savic Glo IN 
foto vedran peteh
Vedran Peteh

SASTOJCI | 4 jaja, 200 g šećera, 250 g mascarponea, 230 g brašna, žlica ruma ili likera po izboru, malo soli, naribana korica pola limuna, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 prašak za pecivo, 3 breskve, 125 g svježih borovnica

PRIPRAVA | Jaja i šećer miksati dok smjesa ne posvijetli i ne postane kremasta. Potom umiješati mascarpone. Kad smjesa ponovno postane kremasta, pomalo dodavati brašno i prašak za pecivo stalno miješajući. Narezati jednu breskvu na komadiće i kuhačom umiješati u smjesu, zatim dodati pola količine borovnica. Druge dvije breskve narezati na listiće i složiti po površini te posuti preostalim borovnicama. Tortu posipati vanilin šećerom po želji. Peći na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Pričekati da se ohladi u kalupu prije posluživanja.


ČITAJTE I:

Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom

Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo

Chef Zirojević, uz svoje omiljeno proljetno jelo, otkrio nam je da će uskoro ostvariti najveći san

Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!

Linker
13. travanj 2024 09:34