I TO JE HRVATSKA

NOVSKA Gradimo gamerski kampus i esport arenu. Očekujemo da nas Vlada podrži, kao što je i Pelješki most

Kada se piše ili govori o životu hrvatskih građana, mediji su uglavnom usmjereni na velike gradove. Magazin pokreće seriju tekstova u kojoj se bavi životom u onim dijelovima zemlje koje, često pejorativno, zovemo hrvatskom provincijom. S kakvim se, dakle, problemima suočavaju stanovnici naših gradova (a bavimo se onim gradovima u kojima živi od 10 do 20 tisuća ljudi), kakva rješenja imaju, čemu se nadaju... Da bismo dobili što precizniju i cjelovitiju sliku, razgovarali smo s ljudima iz gradske vlasti, poduzetnicima, javnim službenicima, ugostiteljima, kulturnjacima, sportašima... Prva je na redu Novska
S lijeva na desno: Marta Rastovac, Mihael Vidas, Robert Božić, Mateja Šimičić, Saša Kumpović, Domagoj Gudac, Susan Mwenga Vidas, Genoveva Veble, Marina Dragomanović, Marko Berić, Dorian Brkić, Ivana Štelma, Marija Tomaz, Nenad Fijala, Dominik Cvetkovski, Mario Čelan, Ivan Tobijaš, Dijana Vanjek i Marin Piletić
 Danijel Soldo / CROPIX

Na uredskom stolu bio je matcha mochi, tradicionalni japanski slatkiš s okusom zelenog čaja koji je gradonačelnik Marin Piletić donio s puta u Tokio, a mi smo uz kavu, uživajući u tom desertu kao da je u pitanju dalekoistočna verzija bliskog nam bosanskog ratluka, ležerno i sasvim ozbiljno razgovarali o industriji videoigara koja u Hrvatskoj okreće više od 400 milijuna kuna. U svijetu je odavno pretekla filmsku i glazbenu zajedno. Navodno je upravo u tome ne-tako-daleka budućnost Novske, grada tradicionalno okrenutog šumi, drvnoj industriji i poljoprivredi, još progonjenog ratnim sjećanjima i iseljavanjem. Zato je Piletić bio na sajmu videoigara u Tokiju, zajedno s direktorom županijske razvojne agencije SiMoRa Marijem Čelanom.

Dosad je iz europskih izvora povučeno 25 milijuna kuna da bi se uhodao gamerski poduzetnički inkubator nazvan PISMO, a lokalna građevinska firma Big Boys uredila još jednu zgradu. U nju će smjestiti prostrane studije sa skupocjenom opremom za "motion capture" i fotogrametriju već dopremljenom iz Hong Konga. Namijenjeni su novim startupima, ali i onima koji su se već probili na globalnoj sceni, kao zamjena za skupo unajmljivanje takvih studija u inozemstvu.

Kako je na gradonačelnikovu stolu stajala posjetnica na kojoj je pisalo "Scum" (u prijevodu šljam), morali smo pitati o čemu se radi. "To je ime igre dečki iz zagrebačkog Gamepiresa. S njima smo bili na Tokyo Game Showu. Oni su u nekoliko mjeseci od lansiranja igre zaradili 27 milijuna dolara. Bio je to svjetski hit", objašnjava Piletić. Naravno, nazvali smo ih. Andrej Levenski, jedan od osnivača zagrebačkog Gamepiresa i veteran među domaćim programerima videoigara, objašnjava da je uspjeh bio rezultat 2,5-godišnjeg razvoja. U pitanju je brutalna igra preživljavanja, a tim od 30-ak developera radi na novoj verziji "Scuma" od kojeg opet očekuju poslovni skok. Na projekt u Novskoj gleda sa simpatijama, i sam iznenađen dokle su dogurali i što smjeraju. U Beogradu se za jedan dan snimanja s takvom opremom plaća i po 5000 eura, a ovi će studiji omogućiti snimanje daleko zahtjevnijih scena.

San novljanskih vlasti tek je u prvoj fazi. Uz inkubator drže i besplatne 6-mjesečne edukacije iz programiranja i 3D modeliranja koje pohađaju uglavnom mladići i djevojke iz okolice i Zagreba, a nisu svi iz tehničkih škola niti s prethodnim iskustvom. Ima i starijih koji traže priliku za novu karijeru. Tomislav Klepec (38) iz Zagreba građevinski je inženjer, svaki dan stiže vlakom i osam sati uči u radionici koju vodi Dominik Cvetkovski (također Zagrepčanin). Projekt na kojem vježba je "pucačina", njegova FPS igra Starship Agent. "Naporno je, ali super. Odlučio sam se na to jer nemam posao, a namjeravam tu otvoriti tvrtku", kaže nam. Kao i ostali polaznici, za prekvalifikaciju prima naknadu od HZZ-a u iznosu minimalne plaće i za putne troškove.

Ono što bi u Novskoj trebalo uslijediti, idejni plan s kojim mašu Piletić i Čelan, otac cijelog projekta, ostavlja bez daha. "Gradit ćemo gamerski kampus sa školom i esport arenom. Očekujemo i sudjelovanje Vlade, da nas podrži kao strateški projekt, kao što je učinila s Pelješkim mostom", kaže nam Piletić i najavljuje skore sastanke s tom svrhom. Tvrdi da ima jamstva da će država stati iza njih, a županija već jest. Taj 37-godišnji hadezeovski političar inače je profesor povijesti i hrvatskog jezika, ali politikom je obuzet odavno. Počeo je kroz stranačku mladež, bio dožupan čim je kormilo u Sisačko-moslavačkoj županiji preuzeo HDZ i Ivo Žinić, a Novskom vlada zadnje dvije godine u koaliciji s HSS-om, sa sloganom koji podsjeća na trumpovski "America first" (Novska na prvom mjestu, kako je istaknuto u prezentaciji na prošlogodišnjem koalicijskom team-buildingu). Gaming je jedna od nekoliko karata s kojom računa da će zaustaviti kopnjenje u ritmu koji opisuje "dva odu, jedan dođe". Za "igru" mu treba barem 25 milijuna eura, arena bi trebala imati 3000 mjesta.

Neizbježno je pitanje hoće li to biti baš najpametnije uložena golema količina javnog novca. On sliježe ramenima i kaže da će pokušati. Može li doista jedna fiks ideja u idućem desetljeću pretvoriti najzapadniji slavonski grad, utisnut u siromašnu županiju, u magnet za mlade i za biznis...

Tekst o Novskoj u cjelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

U novom broju Jutarnjeg lista pročitajte više o odluci Vlade Republike Hrvatske da se u 2020. godine zadrži na 25 posto, intervju s ministrom Marko Pavićem, nove detalje o tragičnoj smrti Kristiana Vukasovića, intervju sa slavnim Nobelovcem Marijem Vargasom Llosom.

U novom broju Magazina, tjednog priloga Jutarnjeg lista pročitajte i priče o tome kako vratiti izgubljeni geneaciju iseljenika, mogućnosti stvaranja treće političke opcije koja bi mogla srušiti HDZ i SDP, preispitivanje veganstva kao pravog odgovora na globalna pitanja, mračnom vladaru Saudijske Arabije Mohammadu bin Salmanu, prilog Nekretnine te kolumne naših Nina Đule, Gojka Drljače, Jurice Pavičića, Miljenka Jergovića i Ante Tomića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:11