ENIGMA DRUGOG KRUGA

STRAH U HDZ-u Hoće li predsjednica uopće vidjeti drugi krug!?

Dio analitičara drži kako je niz razloga zbog kojih bi Grabar-Kitarović trebala biti zabrinuta i zbog kojih joj ulazak u drugi krug postaje sve problematičniji. Navode nejasnu kampanju, strategiju i program, loš tim, nemotiviranost HDZ-ovaca za predsjedničke izbore, sukobe u stranci, netrpeljivost između nje i prvog čovjeka HDZ-a Andreja Plenkovića. A tu su i nezaobilazni gafovi koji se nižu gotovo svakodnevno...
 Boris Kovačev / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović, kako pokazuju ankete, i dalje vodi u utrci za Pantovčak. Prema posljednjem istraživanju Ipsosa za Novu TV, da su u ovom trenutku izbori, imala bi 34,5 posto potpore, Zoran Milanović 24,9 posto, a Miroslav Škoro 18,3 posto. No, iako joj brojke u ovom trenutku daju prednost u odnosu na dvojicu glavnih protukandidata, Milanovića i Škoru, neki u HDZ-u, ali i u njezinu krugu, sve su zabrinutiji oko njezine predsjedničke utrke. Kažu, naime, kako za Grabar-Kitarović postaje sve upitnije hoće li uopće ući u drugi krug.

- Ankete su zasad na njezinoj strani, no ono što zabrinjava je trend, a on pokazuje da joj je popularnost u padu. Osim toga, posljednjim istraživanjima nisu obuhvaćeni ni njezin gaf s NK Rijeka, ni skandalozne izjave njezine frizerke Renate Vinšek o Škorinoj supruzi. Iako sama frizerkina izjava nije direktno vezana za predsjednicu, kad se sve zbroji i oduzme, ona će se ipak računati na njezin konto tako da tek treba vidjeti koliko će sve to utjecati na njezin rejting. Sve u svemu, nisam previše optimističan jer znate kako to ide: kad vam kola jednom krenu u krivom smjeru, teško ih je zaustaviti - komentirao je jedan istaknuti HDZ-ovac.

Izvor iz HDZ-a blizak predsjednici, međutim, kaže kako za nju nema nikakve ozbiljnije opasnosti jer su “kandidati takvi kakvi jesu” te da njezin ulazak u drugi krug nije upitan.

- Miroslav Škoro teško može proći - smatra naš sugovornik. Dodaje kako neki od posljednjih događaja, posebno izjave frizerke Vinšek, nisu nešto što ide u korist Grabar-Kitarović, ali nisu zabrinuti, niti je to nešto što je može ozbiljnije ugroziti.

- Te izjave nemaju veze s predsjednicom. Ona će sada morati riješiti neke stvari i fokusirat će se na ono gdje je najjača. Govorit će o onome što je dosad napravila i onome što će raditi dalje - kaže naš sugovornik.

No, oni koji bolje poznaju situaciju oko predsjednice smatraju kako je niz razloga zbog kojih bi Grabar-Kitarović trebala biti zabrinuta i zbog kojih joj ulazak u drugi krug postaje sve problematičniji. Navode nejasnu kampanju, strategiju i program, loš tim, nemotiviranost HDZ-ovaca za predsjedničke izbore, sukobe u stranci, netrpeljivost između nje i prvog čovjeka HDZ-a Andreja Plenkovića. A tu su i nezaobilazni gafovi koji se nižu gotovo svakodnevno...

Osobni interesi

- Kad je prije pet godina išla u kampanju, iza Grabar-Kitarović bio je cijeli HDZ, zahvatila je široko i imala potporu od centra do desnice. Bila je novi kandidat i bila je žena, sve su joj to bile prednosti. Sada su okolnosti drugačije. Ulaskom Škore u utrku ona je izgubila dobar dio tih birača, a nisam vidio da se rade neke ozbiljne analize kako pridobiti te birače natrag.

Dio njih vjerojatno bi se vratio i glasao za nju u drugom krugu, ali problem je sada prvi krug - objašnjava jedan od naših sugovornika. Dodaje kako će Grabar-Kitarović i dalje imati potporu dijela HDZ-a te dijela birača s desnog političkog spektra, ali smatra da joj to neće biti dovoljno, bez obzira na to kakve rezultate pokazuju sadašnja istraživanja.

Sugovornici iz HDZ-a potvrđuju kako predsjednica ovaj put iza sebe nema cijelu stranku. Dio članova, kako se može čuti, neće glasati za nju, jedni dijelom zbog osobnih interesa, a drugi zbog činjenice što nisu skloni šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

- Neki će se povoditi za tim da je glas za Kolindu glas za Plenkovića - kaže jedan član HDZ-a.

A stanje u toj stranci dodatni je problem za predsjednicu jer se HDZ u ovom trenutku više bavi sam sobom, nego predsjedničkim izborima.

- Top-tema u HDZ-u su unutarstranački izbori, sve ostalo je sporedno - kaže jedan istaknuti član koji ima veliko iskustvo s kampanjama. Dodaje kako je jedan od problema i predsjedničin tim za izbore.

- Izborni stožer vodi Ivan Anušić. Poznajem ga dobro, sposoban je dečko, ali što on može učiniti ako tamo nema ozbiljne ekipe? Stožeri se formiraju po cijeloj Hrvatskoj, ali to se radi na krivi način jer se preslikava ono što smo radili u ranijim kampanjama. Drugačije je kad se kampanja radi kad si na vlasti, a drugačije kad si u oporbi. Na čela tih manjih stožera sada se postavljaju vodeći lokalni HDZ-ovci, ponegdje i ministri te drugi dužnosnici ili pak, kao u slučaju Zagreba, glavni državni inspektor. Dio njih prilično loše kotira i zato mislim da je to pogrešan pristup. Kao vodeće ljude kampanje trebalo je postaviti one koji uživaju potporu u javnosti - ističe naš sugovornik.

Dio članova stranke smatra kako je problem i to što Grabar-Kitarović u sadašnjem mandatu nije vodila jasnu politiku, niti je ostvarila iole zapaženiji rezultat kojim bi se sada mogla pohvaliti i braniti svoju poziciju.

- Najavljivala je svašta, a nije napravila ništa. Radila je na demografskom programu, te su mjere napisane, predstavljene i onda od svega nije bilo ništa. Teško će sada, u ovoj kampanji, moći navoditi što će sve napraviti jer joj svatko može uzvratiti - pa što ste čekali dosad i radili pet godina - komentira naš sugovornik, dodajući kako su mnogi i u stranci i izvan nje razočarani postupcima Grabar-Kitarović.

Jedan dugogodišnji HDZ-ovac rekao nam je da nije iznenađen razvojem situacije oko Grabar-Kitarović jer je, kako je istaknuo, njegova teza od početka bila da će ona imati velikih problema oko ulaska u drugi krug.

- To sada postaje sve vidljivije. Na ljevici imate Zorana Mlanovića koji je siguran za drugi krug, a na drugoj strani su dva konzervativna kandidata, od kojih je jedan novi, a drugi je dobrim djelom razočarao biračko tijelo jer se pokazao kao neuvjerljiv, nevjerodostojan i licemjeran. Dodaju li se tome i stalni gafovi koje predsjednica radi, sve je realnije da će teško do drugog kruga - smatra naš sugovornik.

Kolinda Grabar-Kitarović najveće je političke bodove dosad skupljala kao navijačica na utakmicama nogometne reprezentacije, unatoč tome što su njezini postupci s nogometnih terena i iz svlačionica redovito ismijavani na društvenim mrežama. No, sada, nakon izjava o NK Rijeka, sve to moglo bi joj se vratiti kao bumerang. Događaj koji joj je trebao poslužiti kao veliki zamah u kampanji sada bi joj se mogao pretvoriti u noćnu moru. Naime, 16. studenoga “vatreni” će sa Slovačkom igrati posljednji kvalifikacijski susret za Europsko prvenstvo 2020. godine. Utakmica se igra na stadionu HNK Rijeka na Rujevici pa već neki u stranci ističu kako je upitno hoće li Grabar-Kitarović uopće otići na tu odlučujuću utakmicu.

- Nije teško zamisliti kako bi mogao izgledati njezin dolazak u Rijeku poslije izjava da je taj klub bio rezerva za Partizan i Zvezdu. Sigurno će biti izviždana na Rujevici. I onda će se opet krenuti s tim kako ‘crvena Rijeka’ zviždi reprezentaciji. A neće zviždati reprezentaciji, nego Grabar-Kitarović. Predsjednica je svojim izjavama nanijela štetu i sebi i reprezentaciji, a nitko je nije tjerao na to, za sve je sama kriva - izjavio je jedan dugogodišnji HDZ-ovac koji smatra da će Grabar-Kitarović zbog svega možda i izbjeći odlazak na tu utakmicu.

I u njezinu su krugu svjesni kakav je problem sama sebi napravila izjavama oko NK Rijeka.

- Sasvim sigurno joj neće biti zgodno tamo otići - kazao je jedan od upućenijih HDZ-ovaca, sklon predsjednici. Nije imao informacije hoće li Grabar-Kitarović možda odustati od odlaska na tu odlučujuću utakmicu.

Izgubljeni kompas

Više naših sugovornika složilo se oko toga da je za najveći dio problema koji su je snašli kriva upravo sama Grabar-Kitarović.

- Većinu pogrešaka počinila je sama. Zasad se ne vodi prljava kampanja, ne napadaju je žestoko ni Milanović, ni Škoro, ali ona jednostavno sama sebi radi probleme. Kad je predstavljala program u Matici hrvatskoj, nitko poslije nije pričao o njezinu programu, nego samo o natuknicama na papiru kad se tijekom izlaganja treba nasmijati. Sumnjam da joj je netko savjetovao da kaže to za NK Rijeka. Ona je nepredvidiva i nagla te često izjavi neku besmislicu bez dogovora s bilo kim od suradnika.

Nastavi li tako, to neće dobro završiti. Nekako mi se čini da je izgubila kompas i da je to krenulo otkako se riješila svog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića. Neću ulaziti u taj problem, ali bez obzira na to što sad mislili o Radeljiću, dok je on bio gore, stvari su ipak bile pod kontrolom - komentira jedan od naših sugovornika koji dobro poznaje predsjednicu. Podsjeća da je sama bila kriva i za istup prilikom dolaska Aleksandra Vučića kada je braniteljske prosvjednike nazvala političkim marginalcima.

- Mogla je sve to drugačije izvesti. Tada su, uostalom, i krenuli napadi na nju s desnice, koji su se poslije samo pojačavali - smatra naš sugovornik.

Neki HDZ-ovci smatraju kako neki gafovi Grabar-Kitarović, poput onog sa željeznom zavjesom, neće previše utjecati na njezino biračko tijelo te da će oni prijeći preko toga, ali ipak ističu kako se ona time bespotrebno dovodi u probleme. A spomenimo da u stranci ima i onih koji još uvijek misle da bi Kolinda Grabar-Kitarović u posljednjem trenutku mogla odustati od svega ako procijeni da neće uspjeti osvojiti drugi mandat na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:41