IZ ARHIVE IVANA POSAVCA

SVI MOJI PREDSJEDNICI Fotograf koji je snimio sve hrvatske predsjednike poslao nam je četiri ne sasvim tipična portreta

 
 Ivan Posavec

Ivan Posavec, jedan od najvećih hrvatskih novinskih fotografa, u svojoj je gotovo četrdesetogodišnjoj karijeri snimio tisuće političara. Jedan je od rijetkih koji je snimio i sve hrvatske predsjednike. Uoči drugog kruga izbora poslao nam je četiri ne sasvim tipična porterta Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović

Franjo Tuđman

Ivan Posavec

Nije poznato što je autor fotografije rekao prvom hrvatskom predsjedniku da bi dobio širok osmjeh Franje Tuđmana. On je bio predsjednik koji se rijetko smijao, volio je ostavljati dojam čovjeka koji se bavi ozbiljnim i teškim poslovima. U tom je smislu ova fotografija raritetna.

Stjepan Mesić

Ivan Posavec

Poza u kojoj je gotovo nemoguće zamisliti ijednog hrvatskog predsjednika osim Stjepana Mesića. U određenom je smislu bio sušta suprotnost svome prethodniku. Naravno, valja znati da su predsjedničke ovlasti, a time i odgovornost, koje je imao Franjo Tuđman i one koje je imao Stjepan Mesić neusporedive. Ali, dio odgovora krije se i u različitosti njihovih karaktera.

Ivo Josipović

tatjana i ivo josipovic zagreb 29102015 foto posavec
Ivan Posavec

Šarm ovoj fotografiji ne daju predsjednik i njegova mlada pratiteljica. Središte fotografije je u njezinu desnom kutu, gdje je smještena predsjednikova supruga. Dok je par potpuno koncentriran na fotografa i nesvjestan okruženja, ona budno prati scenu.

Kolinda Grabar-Kitarović

Ivan Posavec

Žanr scena, presjednica uz božićno drvce. Crvena mašna koja je dio ukrasa na zidu završila je u predsjedničinoj kosi. Prizor blagdanskog kiča na taj je način doveden do ekstrema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:32