DA NIJE OTUŽNO BILO BI ZABAVNO

SVI SPOMENICI TUĐMANU Podignuto ih je mnogo, a struka se nije jednom zgražala nad diletantizmom tih djela i neodgovornosti prema javnom prostoru

 
 CROPIX

Branko Silađin autor je skulpture kolokvijalno nazivane “piramida” koja je godinama bila na Sveučilišnoj livadi. Sada je ta skulptura premještena na drugu lokaciju kako bi na njezino mjesto došao spomenik posvećen prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Skulptura od četiri i nešto metra postavit će se na visokom pijedestalu tako da će spomenik imati gotovo sedam metara visine.

Autor je Kuzma Kovačić, u tehničkom pogledu talentiran kipar, no isto tako kipar koji u svojim radovima teško bježi od patetike. Ovom autoru, dakako, to nije prvi kip Franje Tuđmana, poznati su njegovi radovi u Škabrnji i Velikom Trgovišću. Autor je još niza javnih spomenika, među kojima su spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču i Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu.

U Zagrebu će, najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić, Franjo Tuđman biti zagledan preko puta, u Spomenik domovini koji se planira podići. Podsjetimo, na natječaju za taj spomenik prvu je nagradu osvojio arhitekt Nenad Fabijanić. Iza Tuđmanovih su leđa fontane.

Spomenika Franji Tuđmanu po cijeloj je Hrvatskoj podignuto mnogo, a struka se nije jednom zgražala nad diletantizmom tih spomenika i neodgovornosti prema javnom prostoru. Svjedoci smo niza fotogalerija kojima su se popratili razni spomenici prvom hrvatskom predsjedniku, gotovo do natjecanja u najvećoj karikaturalnosti.

FOTOGALERIJA: Spomenici Franji Tuđmanu u Hrvatskoj

Pisalo se i kako se čini da je kiparima gotovo nemoguće oblikovati Tuđmanovo lice, navodili su se razlozi zašto je tako, ponekad su spomenike oblikovali poluamateri, ponekad profesionalni kipari. Bilo je i komičnih situacija - spomenik Tuđmanu na Grobniku, izrađen od bijelog bračkog mramora i težak jednu tonu, nazivaju i “Tuđmanom u haljini”, i to s punim razlogom jer je teško zamisliti što uopće predstavlja taj donji dio spomenika. Fotografiju spomenika možete pogledati ovdje.

U Pridragi je, pak, podignut lik golema Tuđmana sa smiješnim naočalama, u Runovićima ne nalikuje na sebe, karikaturalan je i spomenik Tuđmanu u Pločama... Pisali smo i o natječajnim radovima za spomenik Tuđmanu svojedobno pokazanima u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika - također je bilo svega, čak i elementarnih nespretnosti, od prevelikog trbuha do premale glave, kakve bi se trebale savladati na prvoj ili barem drugoj godini studija kiparstva, Da nije bilo otužno, bila bi to izložba na kojoj se čovjek može dobro zabaviti.

Spomenik Kuzme Kovačića na kojemu je kipar radio posljednjih šest mjeseci tehnički je bolji od navedenih rješenja, što ne znači da je dobar. Kovačić ne bježi od megalomanije pa je za medije ponosno izjavio da je riječ o najvećem spomeniku Tuđmanu dosad. Kip nije još postavljen, no treba biti vrlo skeptičan prema golemim dimenzijama kipa i postolja kakve se najavljuju. Uz spomenik će, najavljuje se, na kockama biti ispisani i neki Tuđmanovi citati.

Kip još nije sasvim dovršen, prema dosad pokazanom prvi hrvatski predsjednik je portretiran u svojim srednjim godinama, u iskoraku, desnu ruku drži na srcu, nema naočala na licu, draperija je “omotana” oko njega. Prema svemu opisanom, nalik je Tuđmanovu spomeniku u Škabrnji.

Zagreb, 221118. 
Sumecanski put bb.
Spomenik Franjo Tudjman u Ljevonici umjetnina Ujevic koji ce biti postavljen u Ulici Hrvatske bratske zajdnice. 
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:03