EPILOG SLUČAJA KIRETAŽA

UN: Odmah prestanite kršiti reproduktivna prava žena

 
 Getty images / CROPIX

Kada je prošle jeseni odlučila javno progovoriti o groznom iskustvu koje je proživjela prilikom postupka kiretaže u splitskom Kliničko-bolničkom centru, saborska zastupnica Mosta, Ivana Ninčević-Lesandrić, ni u snu nije pomišljala da će njezin slučaj završiti u Ujedinjenim narodima u New Yorku, a najveća svjetska organizacija zbog toga izvršiti pritisak na Vladu premijera Andreja Plenkovića. A upravo to se događa posljednjih tjedana.

“Hrvatska mora poduzeti hitne radnje za suzbijanje kršenja seksualnih i reproduktivnih prava žena, usvojiti mjere za njihovu prevenciju te tražiti odgovornost svih koji su počinili isto”, krajem veljače zaključila je tročlana skupina stručnjaka za ljudskih prava Ujedinjenih naroda u priopćenju objavljenom na stranicama Visokog povjerenika pri UN-u za ljudska prava, u kojem se zahtijeva da Vlada Republika Hrvatske hitno poduzme radnje kako bi se spriječilo kršenje ljudskih prava žena u reproduktivnom zdravlju.

Eksperti UN-a: Dubravka Šimonović, koja je posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice; Ivana Radačić, voditeljica-izvjestiteljica radne skupine za diskriminaciju žena u pravu i praksi, i Litvanac Dainus Pūras, poseban izvjestitelj za pravo na uživanje najvećeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja, sastavili su službeni dokument u kojem se vidi da su užasnuti svjedočanstvima žena prikupljenima za vrijeme kampanje #PrekinimoŠutnju.

Sada je na potezu hrvatska Vlada, kojoj je dan dvomjesečni rok za odgovor koje mjere poduzima kako bi suzbila kršenje seksualnih i reproduktivnih prava žena, kada će usvojiti mjere za njihovu prevenciju i namjerava li pronaći odgovorne za nehumane postupke prema ženama. Rok za odgovore istječe krajem travnja.

Spontani pobačaj

Sve je počelo nakon što je Ivana Ninčević Lesandrić u listopadu prošle godine u Saboru iznijela potresno svjedočanstvo o kiretaži bez anestezije u splitskom KBC-u. Za vrijeme rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, ona je optužila liječnike za postupanje kada je na Hitnoj pomoći završila zbog spontanog pobačaja, uz slikovito obrazloženje da su uvjeti koji su je dočekali na razini 15. stoljeća. “Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo bez anestezije. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene. Namjeravate li ovo promijeniti i kada”, pitala je zastupnica Ninčević Lesandrić ministra Kujundžića pa dodala da ne želi da se to i jednoj ženi ponovi.

Svojim intimnim svjedočenjem izazvala je lavinu i ubrzo se sa sličnim pritužbama javio velik broj žena. Udruga Roda prikupila je u okviru akcije 401 pritužbu pacijentica na postupke u zdravstvenim ustanovama koje je uručila Ministarstvu zdravstva. U studenom je iz Ministarstva stigao prilično formalan službeni odgovor kako “svaka žena ima pravo na adekvatnu analgeziju i anesteziju. Dužnost je zdravstvenih djelatnika svakoj ženi objasniti mogućnosti različitih vrsta analgezije i anestezije kao i njihove indikacije i kontraindikacije za zahvat koji se planira učiniti, sa svim prednostima i rizicima”.

U slučaju saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić odgovorili su općenitim odgovorom, pozivajući se na obavezu zaštite podataka. Ministarstvo je objavilo da lokalnu anesteziju u KBC-u Split većinom daju, a na njezine prozivke o vezivanju, odgovorili su da se tijekom operacijskih zahvata, u cilju sprečavanja ozljeda koje mogu nastati nekontroliranim pomacima, provodi rutinska fiksacija nogu pacijentice.

Ali u Ujedinjenim narodima očito sumnjaju u službene odgovore i od Plenkovićeve Vlade traže precizna objašnjenja. U spomenutom izvješću UN-a navodi se loš odnos ovdašnjeg zdravstva prema ženama i eksplicitno spominje kako je nasilje variralo od kirurških zahvata izvršenih bez anestezije, do poniženja, verbalnog zlostavljanja i odbijanja davanja lijekova protiv boli. “Iznimno smo zabrinuti za žene koje su podvrgnute bolnim postupcima bez anestezije, što uključuje kiretažu, struganje maternice, ručno vađenje posteljice, šivanje nakon vaginalnog poroda te epiziotomije, rađenih protiv njihove volje te nepoštivanje žena od strane zdravstvenih djelatnika”, napisali su stručnjaci.

Upozorili su i da su unatoč svjedočanstvima, pojedini političari te čelnici zdravstvenih ustanova negirali postojanje problema i doveli u pitanje kredibilitet iskaza i percepciju boli žena. Ponekad je čak i inteligencija žena dovedena u pitanje.

“Neophodno je poštivati prava žena koje primaju zdravstvenu skrb u reproduktivnom zdravlju, što uključuje porod, postupke medicinski potpomognute oplodnje te kiretaže.

Zdravstveni djelatnici bi trebali primjenjivati najviše profesionalne standarde i etične kodekse prilikom pružanja zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja. Moraju poštivati autonomiju, integritet i sigurnost svake žene. Potičemo Vladu Republike Hrvatske da provede neovisno istraživanje o ovim optužbama, da javno objavi rezultate te izradi nacionalni akcijski plan za zdravlje žena”, zaključili su UN-ovi eksperti.

Trenutno su u Ujedinjenim narodima prilično diskretno oko ovog slučaja, a neslužbeno će objasniti kako je razlog proceduralne prirode. Naime u UN-u su dobili posebnu pritužbu iz Republike Hrvatske u kojoj se navode pritužbe velikog broja žena na nasilje i degradirajući tretman prilikom poroda, i na temelju koje je potom pokrenuta ovu procedura. U pravilu dok traje ova povjerljiva procedura, nema javnih nastupa jer se najprije čeka odgovor hrvatske Vlade, koji treba biti dostavljen u roku od 60 dana. “Mogu reći da uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pripremamo tematsko izvješće o ovom problemu koji sve više izlazi na vidjelo i u drugim državama. Kada dobijemo odgovor iz Zagreba, sve ćemo objaviti u izvješću UN-ova Vijeća za ljudska prava”, odgovoreno je Magazinu.

Podvojeni osjećaji

Tri i pol mjeseca otkako je njezina priča uzburkala javnost, Ivana Ninčević-Lesandrić u razgovoru za Magazin svoje osjećaje opisuje kao podvojene. Razlog je taj što državne institucije i dalje ignoriraju ovaj problem i ne odgovaraju na zahtjeve koje su podnijele Rode i neke druge udruge dok, s druge strane, izgleda kako se situacija u bolnicama mijenja nabolje: “Neću kazati da sam ljuta, ali jesam ogorčena kada vidim kako moju državu nije briga za tretman žena. Vlast se ponaša kao da mi ovdje ne živimo, radimo, plaćamo poreze, i u tom smislu, nije se ništa promijenilo otkako sam sa svojom pričom izišla u javnost”.

Međutim u bolnicama su se stvari počele mijenjati, kada se radi o postupcima kiretaže, a to znači da su iz Ministarstva zdravstva izvršili neformalni pritisak kako bi medicinsko osoblje promijenilo dosadašnju praksu. “Puno žena mi javlja, a neke kao dokaz čak šalju fotografije, na kojima se vidi kako sada dobiju anesteziju zahvaljujući čemu je to bezbolan postupak. Koliko god žalim jer sam morala proći onako bolnu kiretažu i sav tretman, toliko sam sretna jer, zahvaljujući mojem istupu, druge žene sada kroz tako ružnu životnu situaciju, barem prolaze bez boli”, objasnit će Ivana Ninčević-Lesandrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:27