ANALIZA

MOŽE LI RADIKALNA DESNICA UGROZITI DRUGI MANDAT KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ? 'Imat ćemo svojeg kandidata, u prvom krugu može osvojiti 15 posto'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Na desnici, a pogotovo u HDZ-u, nema niti jednog kandidata koji bi mogao ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Postoji samo jedna osoba koja to može učiniti, i to s ljevice - Zoran Milanović. Sve drugo je samo prašina i magla – tvrdi jedan iskusni političar konzervativnog uvjerenja, komentirajući informacije da desnica planira udar na predsjednicu te da će joj na izborima suprotstaviti kandidata iz HDZ-a.

- Tko bi bila ta osoba? Tko je taj u HDZ-u tko bi išao mimo stranke i upuštao se u bitku za koju unaprijed zna da će je izgubiti. To je neozbiljno – kaže naš sugovornik. Ipak, priče o tome da će desnica pokušati sve da onemogući pohod Grabar Kitarović na drugi mandat nisu bez osnove. Sukob koji se zadnjih dana razbuktao na desnici između predsjednice i njoj do jučer najodanijih skupina počeo je još prošle godine, kad je Grabar-Kitarović pozvala srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Zahuktao se u trenutku kad je radikalno promijenila svoj politički smjer, približila se premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, prestala kritizirati Vladu i riješila se svog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, a eskalirao je prije tjedan dana kad se predsjednica na tiskovnoj konferenciji odrekla ustaškog pozdrava.

Radeljićeve pikanterije

- Kad je riječ o pozdravu “Za dom spremni”, počinila sam grešku rekavši da je to povijesni pozdrav jer mi je to u više navrata rekao netko od mojih savjetnika. Međutim, prihvaćam stav stručnjaka da to nije stari hrvatski pozdrav. Taj je pozdrav kompromitiran i neprihvatljiv - izjavila je Grabar Kitarović i time odmah izazvala reakcije dijela svojih birača na društvenim mrežama.

- Pogriješili smo mi koji smo vam dali glas... Izdala si nas... Pogledajte što ste obećali u kampanji, a što ste od toga ispunili... Kolinda, ti si jedna nula... ovo je veleizdaja... Kao da su joj promijenili čip u glavi... Na izborima ćemo vidjeti tko je pogriješio - samo su neki od komentara, uz salve uvreda, koje su na Facebooku ostavili ogorčeni birači Grabar-Kitarović koji su joj do jučer tepali nazivajući je svojom kraljicom.

Velimir Bujanec, kontroverzni autor emisije Bujica i VIP gost na njezinoj inauguraciji, kod kojeg je predsjednica rado gostovala, a, prema njegovim riječima, često s njim i večerala, danas protiv Grabar-Kitarović vodi otvoreni rat u svojim emisijama i na društvenim mrežama. Nakon nekoliko mjeseci šutnje intervjuom u Hrvatskom tjedniku ovih se dana oglasio i smijenjeni predsjedničin savjetnik Mate Radeljić. Nije, doduše, kako su neki očekivali, iznio nikakve pikanterije iz svoje četverogodišnje suradnje s predsjednicom, ali njegove su poruke, očito, bile ciljane.

- Kolinda Grabar-Kitarović ipak je samo političarka, a nadao sam se da će biti državnica – ustvrdio je Radeljić. Dodao je kako je ostao šokiran kad je čuo da predsjednica iz svog ograđivanja od pozdrava “Za dom spremni” nije barem izuzela postrojbe HOS-a i 800 poginulih branitelja pod tim znakom.

- Njihova zastava bila je na zagrebačkom mimohodu kad je premijer bio Zoran Milanović, a ministar obrane Ante Kotromanović – izjavio je Radeljić, vjerojatno ih ne spominjući slučajno. Nije propustio istaknuti ni dogovor predsjednice i Vučića oko termina “velikosrpska agresija”, a naveo je i da ga je predsjednica dovela u zabludu i razočarala.

Zanimljivo je da, tijekom svih tih napada, u obranu predsjednice nije stao nitko iz - HDZ-a.

- Predsjednica je sve sama pojasnila, ne treba interpreta za svoje izjave - poručio je ravnodušno premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković novinarima kad su ga pitali za predsjedničinu promjenu stava o ustaškom pozdravu.

Promjena retorike

Koliko bočni udari s desna doista mogu naštetiti predsjednici na predstojećim izborima? Radi li se o organiziranoj akciji desnice ili su posrijedi, prije svega, osobni obračuni pojedinaca s Grabar-Kitarović?

Visokopozicionirani izvor iz HDZ-a koji podržava predsjedničinu promjenu retorike i približavanje Plenkoviću ne vidi u tome veliku prepreku za osvajanje još jednog mandata.

- Desnica se ne smije podcijeniti, oni će svakako raditi određene udare i ići na zbunjivanje biračkog tijela, ali ne vjerujem da će to za njih biti uspješno. Na desnici je više skupina - od suverenista, gdje su Ruža Tomašić, Hrast, Željka Markić, pa preko Ante Đapića i njegove ekipe, mostovaca, Neovisnih za Hrvatsku...

Svi oni će ideološki biti protiv Grabar-Kitarović, ali neće se služiti podvalama i paraobavještajnim strukturama. Most i Neovisni za Hrvatsku možda će imati svog predsjedničkog kandidata, ali on ne može previše dobiti. Mostov kandidat mogao bi u prvom krugu računati na 10-15 posto potpore, a Bruna Esih, ako dobije pet posto, ostvarit će sjajan rezultat. U drugom krugu dio desnih birača neće glasati, a dio će se prikloniti Grabar-Kitarović - procjenjuje naš sugovornik, blizak vrhu HDZ-a. Ističe kako je na desnici, međutim, problematična skupina koja, kako ističe, ima “kapacitet za podvale”.

Državotvorni temelj

- To je grupacija u kojoj su Velimir Bujanec i krug oko njega, Markica Rebić, bivši savjetnik Mate Radeljić, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko... Ta grupacija najbliža je Neovisnima za Hrvatsku i oni će podržati svakog kandidata koji bude protiv Grabar-Kitarović - smatra naš sugovornik. Ni on, kaže, u HDZ-u ne vidi nikoga tko bi se upustio u avanturu da se kao kandidat desnice suprotstavi Grabar-Kitarović na izborima.

- Može je ugroziti jedino kandidat ljevice i centra - kaže.

Neki HDZ-ovci koji brane predsjednicu uvjereni su kako u svemu nema posebne pozadine ni dublje priče te da se radi samo o osobnim obračunima koji joj ne mogu naštetiti.

- Njezini potezi su mi razumljivi. Ona mora imati dobar odnos s vrhom HDZ-a ako će na izbore – ističe jedan član stranke.

U krugu predsjednice govore kako se ona ne zabrinjava oko pojedinih napada s desnice.

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje i kritiku, iako i njih treba odvojiti od uvreda. Predsjednica se ne svrstava ni na ljevicu ni na desnicu. Zagovara državotvorni temelj, kao i prvi predsjednik Franjo Tuđman. Temelj hrvatske države je Domovinski rat i predsjednica ne dopušta da se čistoća Domovinskog rata uvlači u Drugi svjetski rat – kaže sugovornik blizak Pantovčaku.

U desnim krugovima, kojima se Grabar-Kitarović zamjerila promjenom svoje politike i odricanjem od ustaškog pozdrava, imaju drukčiju računicu. Uvjereni su da predsjednica neće osvojiti drugi mandat.

- U izbornoj godini ne rade se takvi radikalni zaokreti kakve radi predsjednica. Ona je nepovratno izgubila dio svojih birača koji su joj bili ključni za pobjedu. Izbore je dobila s jednim tezama, a sada ide u potpuno drugom pravcu. Taj dio njezinih birača s pravom se osjeća izdanim i više joj neće dati glas. Dakle, izgubila je birače koji su joj bili sigurni, a neće ih uspjeti nadomjestiti na centru.

Vjerojatno će se u drugom krugu dogoditi to da mnogi neće izaći na izbore, a manji dio možda će čak iz inata dati glas kandidatu s ljevice - procjenjuje jedan dugogodišnji političar. Ističe kako je predsjednica ušla u negativan trend te da je rejting teško vratiti kad jednom počne kliziti nizbrdo.

- Predsjednica u posljednje vrijeme djeluje pomalo izgubljeno – kaže jedan dugogodišnji HDZ-ovac te ističe još neke probleme koji bi je mogli snaći u kampanji.

- Grabar-Kitarović priklonila se Plenkoviću jer očekuje pomoć od stranke, i financijsku i na terenu. No tko će taj posao odraditi? Tko će se potruditi za nju? Za razliku od Plenkovića koji do zadnjeg brani svoje ministre, predsjednica se odrekla velikog broja ljudi koji su bili ključni u njezinoj prvoj kampanji i koji su joj osigurali pobjedu, poput Milijana Brkića. Pa pogledajte koliko je samo savjetnika promijenila. Istina je da će dio HDZ-ova biračkog tijela po inerciji glasati za nju, ali to joj neće biti dovoljno za pobjedu.

A sumnjam da će se Plenkovićeva ekipa nešto posebno angažirati da joj pomogne. Ako je točna zadnja informacija koju sam čuo, da će joj HDZ odobriti tri milijuna kuna za kampanju, onda bi se mogla naći i u financijskim problemima s obzirom na to da joj je prvi put osigurano osam milijuna kuna – kaže jedan član HDZ-a. Smatra da će Grabar-Kitarović teško do drugog mandata, a sličan stav dijele i drugi političari s desnice, i to iz različitih grupacija.

- Predsjednica se pokazala nedoraslom funkciji koju obnaša, a pri tome ne mislim samo na njezine zadnje poteze i promjenu politike. Puno je tu bilo propusta – kaže jedan od naših sugovornika. Drugi se pita je li nam institucija predsjednika u ovakvom obliku uopće potrebna.

- Imaš legitimitet, a nemaš moć. Ako želiš napraviti odmak od Vlade, nužno ulaziš u prostor oporbe i ponašaš se kao neko zanovijetalo. To je bio problem i prijašnjih predsjednika, ne samo Grabar-Kitarović - kaže ovaj političar koji u napadima desnice na predsjednicu vidi ponajprije osobne obračune. Smatra da bi šanse mogla imati bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

- Mislim da je Milanović potrošen - kaže. No u tom stavu je usamljen. Naime, upravo je, što je zanimljivo, ime bivšeg premijera i šefa SDP-a proteklih dana često bilo spominjano u desničarskim krugovima. Iz razgovora koje smo vodili, vlada prilično usuglašen stav da najveće šanse za Pantovčak ima Zoran Milanović, iako se on do sada još uopće nije očitovao o mogućoj kandidaturi.

- Bude li netko drugi protukandidat Grabar-Kitarović, ona će glatko proći. No s Milanovićem je druga stvar. On može povući dosta birača s centra, pa i centra desno. Može netko voljeti ili ne voljeti Milanovića, spočitavati mu greške iz prošlosti, ali činjenica je da je on karizmatičniji od mnogih, a posebno od aktualne predsjednice. Uvjeren sam da će to, ako se kandidira, biti “novi Milanović”. Mislim da bi čak bilo korisno za zemlju da on pobijedi kako bi se Plenkovićeva Vlada malo prodrmala i uozbiljila – kaže jedan političar iz konzervativnog kruga.

- Oko mnogih stvari bivši šef SDP-a imao je pravo. Uostalom, po čemu su i Plenković i Grabar-Kitarović državotvorniji od njega - govore danas desničari o Milanoviću čiju su Vladu, ne tako davno, pokušali rušiti svim sredstvima, ne prezajući ni od šatora i plinskih boca na ulici.

Imaju širi plan

U krugu pak bliskom Velimiru Bujancu, iz kojeg posljednjih dana stižu najžešći napadi na Grabar-Kitarović, kažu “kako ih predsjednica više ne zanima”.

- Ona je svoje pokazala i otkrila se. Mi ćemo imati svog kandidata, koji će biti iznenađenje. Svjesni smo da naš kandidat ne može odnijeti pobjedu, ali može u prvom krugu osvojiti 15 posto i nekima pomrsiti konce. A u drugom krugu nećemo glasati. Budu li tamo Grabar-Kitarović i Milanović, svejedno nam je, ionako oboje imaju isti stav o pozdravu “Za dom spremni”.

Poznajući Bujanca, on će vjerojatno otići na skijanje, a taj dan će puštati filmove Jakova Sedlara - kaže sugovornik iz tog kruga, u kojem spekuliraju i kako je jedan od najvećih strahova predsjednice taj da se ne razotkrije koliko je u financiranje njezine kampanje svojedobno bio uključen bjegunac od hrvatskog pravosuđa, kontroverzni Zdravko Mamić.

Upućeniji u prilike na desnom dijelu političke scene ističu kako tamošnje grupacije imaju širi plan od samog udara na predsjednicu. Kažu kako im je prvi korak ujedinjenje te da se ovih dana upravo vode razgovori o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament.

- Svatko za sebe nemamo velike šanse, ali udruženi s imenima poput Ruže Tomašić, Zlatka Hasanbegovića, Brune Esih, Željke Markić i Marijane Petir možemo osvojiti jedan do dva mandata. Drugi korak je poraziti HDZ-ova kandidata na izborima, pa makar da pobijedi i onaj lijevi, a onda se otvara i prostor za promjene u HDZ-u – otkriva planove dobro upućen izvor s desnice. No, kako stvari stoje, čini se da će im najveći problem biti upravo prvi korak - udruživanje. Jer, da bi do njega stigli, morat će najprije prevladati osobne taštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16