‘Gjalski’ Ivi Brešanu za roman 'Katedrala'

ZABOK - Književnik i scenarist Ivo Brešan dobitnik je ovogodišnje književne nagrade “Ksaver Šandor Gjalski” za roman “Katedrala”, objavljen u izdanju Naklade Ljevak iz Zagreba, obznanjeno je danas na konferenciji za novinare u Dvorcu Gjalski u Zaboku.



Prema riječima književnice Božice Jelušić, predsjednice prosudbene komisije, ove godine, između četrdesetak konkurentnih djela, izabrano je pet koja su se nametnula kvalitetom. Među favoritima su osim Brešana, kako doznajemo, bili Delimir Rešicki, Pavao Pavličić i Mirko Kovač.



Nagrađeni roman kreće od gradnje katedrale Sv. Jakova u Šibeniku 1409. godine, te obuhvaća i današnje vrijeme, u kome, kako kaže autor, vlada “totalna duhovna pustoš, i to ni dvjesto metara od velebne ljepote u kamenu koja stoljećima traje”.



- Kod ovog romana trudio sam se mnogo više nego kod ostalih - rekao je u Zaboku Ivo Brešan. Dodao je kako mu nagrada “Gjalski” mnogo znači. - Nagrada je u neku ruku znakovita jer Gjalski i ja imamo slične afinitete, a to je smisao za grotesku i sklonost fantastici - izjavio je.




Senka Susović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:33