Advent u regiji Hochkönig: tradicija, gastronomija i sport u jednom

Kad se u zraku osjeti miris kuhanog vina, cimeta i svježe pečenih božićnih kolačića, kad padne prvi snijeg i začuju se božićne pjesme, u regiji Hochkönig počinje osobito doba godine: vrijeme adventa. Tada mjesta Maria Alm, Dienten i Mühlbach podjednako očaravaju i goste i domaće stanovnike regionalnim narodnim običajima, romantikom života u planinama i tradicijom. Zima ovdje donosi užitak uz niz aktivnosti kao što su adventski obilasci skijaških koliba (Skiroas) i Čarobna adventska tura, koje najavljuju novu sezonu gastronomskim i sportskim događanjima.

Na hodočasničkom adventu oko barokne hodočasničke crkve u Maria Almu domaći i gosti doživljavaju predbožićno vrijeme u najljepšem i najtradicionalnijem obliku. Uz zavodljive mirise tradicionalnih božićnih kolačića, svježih vafla i krepkog kuhanog vina te zvukove alpskog roga i tradicionalnih puhačkih sastava gotovo je nemoguće odoljeti predbožićnim delicijama. Naprotiv, posjetitelje očekuje predbožićna idila u kojoj će zaboraviti svakodnevicu i iskusiti osjećaj sreće koji će ih podsjetiti na djetinjstvo. Svjetlosna instalacija poznatog umjetnika Stefana W. Knora i šetnja labirintom svjetla pred hodočasničkom crkvom (svake adventske subote od 16 h) još su neki od nezaboravnih doživljaja. Najveća atrakcija za male posjetitelje svakako su „žive” jaslice s pravim životinjama.

Izvorno i tradicionalno: ovdje sveti Nikola i Krampus još uvijek dolaze u kućne posjete.

U Maria Almu, Dientenu i Mühlbachu još se uvijek slavi advent koji oduševljava tradicionalnim običajima i gastronomijom. U Dientenu se održava tradicionalan planinski advent s adventskim pjesmama. Dok sveti Nikola sa svojim Krampusom ide od kuće do kuće, oko crkve svetog Nikole čuju se predbožićne melodije. Na seoskom adventu u Mühlbachu posjetitelj upoznaje čaroban zimski svijet prepun užitaka, može kušati regionalne specijalitete, promatrati svjetlosne instalacije i slušati mistične priče. No, šarm adventa naći ćete i drugdje, a ne samo u selima. Svakodnevica se brzo zaboravlja u vožnji konjskom zapregom kroz krajolik prekrivenim dubokim snijegom ili u šetnji s bakljama kroz večernju tišinu prirode. Prirodu ćete osobito intenzivno doživjeti pješačeći krpljama s vodičem zabačenim, nadahnjujućim puteljcima koji vode predjelima u kojima ništa ne remeti idilu.

Živahne i ukusne: kulinarske ture skijaškim područjem

Advent na Hochkönigu nudi i više od toga. Ima li boljeg od kombinacije predbožićnog ugođaja i vrhunski pripremljenih skijaških staza. Upravo to omogućuje Čarobna adventska tura. Izlet na skijama područjem oko Hochköniga, na visini od 2.941 m, u kombinaciji s regionalnim gastronomskim specijalitetima, božićnom glazbom i pravim ugođajem adventa. Uz rutu je raspoređeno ukupno šest skijaških koliba u kojima se nude tradicionalna božićna jela.

Adventski obilasci skijaških koliba vode od kolibe do kolibe s kulinarskom ponudom. Uz tradicionalnu božićnu glazbu, regionalne poslastice i ugodno adventsko ozračje, skijaši se već na planini mogu pripremiti za ugođaj Božića.

U predbožićno vrijeme regija Hochkönig svojim gostima nudi prikladan aranžman: ponuda se zove Adventska čarolija i obuhvaća dva noćenja, skijašku iskaznicu za jedan ili dva dana, kulinarsku Čarobnu adventsku turu te ulaz na jedan adventski koncert i izložbu jaslica.

Ovisno o kategoriji, ponuda je dostupna po cijeni od 179 eura po osobi (rezervacija moguća od 6. do 22. 12. 2019.)

Više informacija: www.hochkoenig.at

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45