KOMENTAR

Dokad će Vukovar biti talac radikala

 Vlado Kos / CROPIX

Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju!”

Gornji citat su riječi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave izgovorene na sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća, koje je trebalo odlučiti o Prijedlogu zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara. Stvarno pravi primjer razumijevanja, snošljivosti i dijaloga. Iako se od radikala kao što je Penava bolje ne može očekivati, mora zapanjiti kada političke neistomišljenike optužite da su suodgovorni za smrt djece.

Uostalom, on stoji iza zaključka u kojem se iznosi optužba o “sustavnom odgađanju provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar”, pa konstatira da u kontekstu tih činjenica “nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”. Kojih činjenica, na temelju kakvih argumenata i dokaza? Nismo čuli niti jedan ozbiljan. Ali zato je Hrvatska već godinama izložena stanju kao da rat nije završio, niti hoće.

Puno je, međutim, opasnije to da Penava smije nekažnjeno odbacivati odluke Ustavnog suda. Podsjetimo da je Ustavni sud na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara prema kojem se na usmeni zahtjev moraju osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu svi materijali za sjednicu Gradskog vijeća.

Već je ranije je obvezao Gradsko vijeće da svake godine u listopadu razmotri dosegnuti stupanj razumijevanja i dijaloga građana Vukovara te da donosi odluku o mogućnostima i potrebi proširivanja opsega individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Zaboravite - poručuje Penava i tako nekažnjeno krši zakon. Vukovar je 1991. bio žrtva bestijalne velikosrpske agresije. Ali ovo danas nije sukob Srba i Hrvata, a još manje je ugrožavanje hrvatske države i nacije. Ovo je borba za normalnost, i protiv toga da i Vukovar i Hrvatska ostanu vječiti taoci radikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 09:49