HDZ: Dobro smo prošli, ali Šuice su se zasitili

ZAGREB - Konačni rezultati nakon drugog kruga izbora pokazuju kako HDZ sa svojim partnerima HSS-om i HSLS-om drži vlast u 13 županija i 69 gradova dok će lijeva opcija prevođena SDP-om župane imati u pet županija i Gradu Zagrebu, a gradonačelnike u 34 grada.



U odnosu na izbore otprije četiri godine stranke Ive Sanadera i Zorana Milanovića su, kada je riječ o broju župana, na istome - desni centar zadržao je 13 županija, a lijevi gotovo dvostruko manje odnosno sedam.

rubrike

VIJESTI
više iz


HDZ je SDP-u preoteo mjesta župana u Požeško-slavonskoj županiji. Sanaderov partner HSS ostao bez župana u Krapinsko-zagorskoj županiji, dok će socijaldemokrati vladati i Međimurskom županijom.



Sumnje u treći mandat



Za razliku od župana, situacija s brojem gradonačelnika mnogo je manje ujednačena i tu konačni rezultat ide na ruku SDP-u. Naime, desni centar u minusu je za 17 gradonačenika, a njihovi protivnici na lijevoj strani osvojili su pak, 12 gradonačelnika više nego što su imali dosada. Sanader ne samo što je izgubio sve važne i velike gradove osim Zadra, Velike Gorice i Siska, već više nema vlast niti u Trogiru, Belom Manastiru, Novoj Gradiški, Đakovu... S druge strane, njegov HDZ je lijevoj opciji preoteo gradonačelnike u Petrinji, Pločama, Zlataru...  



Iako su se u HDZ-u trudili ostaviti dojam da su zadovoljni konačnim izbornim rezultatima, visoki dužnosnici stranke priznali su nam kako su im najveći neuspjesi definitivno gubitak Dubrovnika i Vukovara. Šuičini stranački kolege već dulje su sumnjali da može osvojiti treći mandat. 



Iako je Bandić pobjednik, treba izvući pouku iz glasova Kregaru 
Stjepan Mesić:



- Gospođa Šuica se ipak dosta istrošila. Bila je na vlasti sedam i pol godina, uz to je i zastupnica u Saboru, i građani Dubrovnika vrlo vjerojatno su je se zasitili - ispričao nam je jedan HDZ-ovac iz vrha stranke. Priznao je kako su se u stranci pribojavali gubitka Dubrovnika upravo zbog Šuice, no za drugog se kandidata nisu odlučili iz jednostavnog razloga - nisu ga imali. 



Sukob interesa



- Ona je tamo bila pobjednik 7 godina, a momčad koju pobjeđuje ne mijenjate - objašnjava naš sugovornik. Neki su kolege Šuici zamjerili suze zbog poraza jer smatraju da je “morala ostati dostojanstvena i u porazu”. U HDZ-u priznaju kako su za gubitak u Vukovaru djelomično i sami odgovorni.



- Možda smo Vukovar malo i zapustili - priznali su. U vladajućoj stranci pribojavaju se kako će za dva tjedna završiti izbori za gradonačelnicu Šibenika jer su tamo dosada dobivali premoćno, a sada Nedjeljku Klarić čeka drugi krug.



Pred HDZ-om je, otkrivaju nam u središnjici, dogovor o koaliciji sa Željkom Kerumom.



- Kerum će neminovno ući u enormno veliki broj sukoba interesa, slično kao i Fižulić u doba Račanove vlade.



No, nemamo drugih opcija nego dogovoriti koaliciju s njim u Gradskom vijeću - naglašava visoki dužnosnik koji priznaje kako s Kerumom “u paketu” dolazi i dosta skandala.



- Zato moramo pažljivo postaviti temelje te suradnje - najavljuju u HDZ-u.



Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocjenjuje kako imaju razloga za zadovoljstvo, ali ne i za trijumfalizam. 



- Izbori su potvrdili da je SDP velika stranka. Nitko nema razloga za trijumfalizam zbog teškoća kroz koje zemlja prolazi - naglasio je Milanović. 



S. Španović, S. Barilar, N. Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:15