Hrvatska

Hrvatska se neporažena kvalificirala na svoje treće Svjetsko prvenstvo osvojivši Grupu 8 u kojoj su se nalazili Švedska, Bugarska, Mađarska, Island i Malta.



Izabranici Zlatka Kranjčara osim odličnih igara na domaćem terenu pobijedili su glavnog suparnika Švedsku u gostima sa 1-0 pogotkom Darija Srne, glavnog pokretača gotovo svih akcija reprezentacije.



Odvajanjem od Jugoslavije 1991. godine talentiranu generaciju koja je osvojila Svjetsko prvenstvo do 21 godine predvodili su Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Slaven Bilić, Igor Štimac … Odlični rezultati na Europskom prvenstvu i kvalifikacijskim utakmicama te osvajanje trećeg mjesta u Francuskoj 1998. godine 'Vatreni' su zasjeli na treće mjesto na FIFA-inoj ljestvici reprezentacija.





Reprezentaciju Hrvatske čine igrači koji zarađuju svoj kruh izvan domovine, a dolaze iz njemačke, talijanske, ruske, španjolske lige. Jedini igrač koji je u prvih 11 je trenerov sin Niko Kranjčar, koji je zablistao u pobjedi nad Bugarskom u Zagrebu 3-1 kada je dao gol i imao asistenciju. Glavna snaga ekipe su krila gdje caruju Srna i Marko Babić koji preciznim loptama 'hrane' golgetera momčadi Dadu Pršu.



Osnovana: 1912.

Prihvaćena: 1992.

Sudionici SP-a: 2 puta (1998., 2002.) 

Uspjesi na SP-u: 3. mjesto (1998.)

Kontinentalni trofeji: 0

Činjenice:

Hrvatsko iskustvo na Svjetskim prvenstvima je kratko, ali jako slatko. Na premijernom nastupu 1998. godine u Francuskoj ostavili su briljantan dojam. U četvrtini finala pobijedili su Njemačku, a ranim golom Davora Šukera u drugome poluvremenu protiv domaćina poveli su 1-0 da bi jedinim reprezentativnim golovima Liliana Thurama izgubili 1-2 od kasnijih pobjednika SP-a. U borbi za treće mjesto protiv Nizozemske osvojena je bronca, a Davor Šuker proglašen je zlatnom kopačkom SP u Francuskoj.



Četiri godine kasnije Hrvati nisu uspjeli ponoviti uspjeh te su porazima od Meksika i Ekvadora te pobjedom protiv Italije završili SP u Japanu i Koreji.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:12