Ivan Klasnić: Kraj karijere

ZAGREB - Ivan Klasnić, napadač Werdera i hrvatske reprezentacije, koji će 29. siječnja napuniti 27 godina, zbog presađivanja bubrega, po svemu sudeći, morat će prekinuti profesionalnu karijeru nogometaša i započeti iz temelja novi život.



S novim bubregom, kažu renomirani liječnici-specijalisti, moguć je kvalitetan život i bavljenje različitim djelatnostima, ali čak i nakon potpunog oporavka, kada se nakon šest mjeseci ili godine dana pokaže da je tijelo potpuno prihvatilo novo tkivo, za vrhunskog sportaša ostaju dva velika ograničavajuća faktora.



Prvo, novi bubreg manje je zaštićen od udaraca, jer je položen niže od prirodnog u tijelu, a drugo, zbog obavezne terapije preparatima protiv odbacivanja organa smanjuje se imunološki sustav organizma i povećava podložnost infekcijama, pogotovo pri velikim iscrpljivanjima tijekom priprema.



Neučinkovita terapija



Ivan Klasnić dobit će bubreg od najbližeg srodnog donora. Njemački Bild objavio je da se radi o Ivanovu bratu Josipu, koji je zubar u Hamburgu, ali igrač se svojim najbližim prijateljima povjerio da će mu bubreg donirati majka Šima. Klasnićeva je obitelj preko odvjetnika poručila da želi potpuni mir i zato ne žele objaviti ime klinike u kojoj će se obaviti operacija.



Kako nam je objasnio dr. Petar Kes, pročelnik Zavoda za dijalizu na zagrebačkom Rebru, vlastiti bubrezi vade se samo u slučaju neke zloćudne bolesti, arterijalne hipertenzije ili olicističnih bolesti, kad se zbog brojnih cisti bubreg poveća.



Prema našim saznanjima, Ivanovi problemi s bubrezima otkriveni su još uoči operacije slijepog crijeva u studenome 2005., a Klasnić i liječnik reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, kojeg obvezuje liječnička tajna,  uspješno ih kriju od javnosti.



Terapija koju je napadač provodio prema dijagnozi liječnika koje je angažirao klub nije dala očekivane rezultate, nakon Nove godine Klasniću se vratila bol u trbuhu i višednevne pretrage na klinici u Bremenu pokazale su da bubrezi otkazuju te da je jedino rješenje transplantacija.



- Kod presađivanja bubrega postojeći ostaju u bubrežnoj, lumbalnoj loži, a pacijent dobiva novi, treći bubreg, koji se presađuje u trbušnu šupljinu, s prednje strane, ispod trbušne stijenke. Šiva se za arteriju i venu, niže je položen od pacijentovih vlastitih bubrega i nije straga nego sprijeda - pojasnio je dr. Kes, upozoravajući da su moguće razne komplikacije i nuspojave, od povišenja tlaka do povišene masnoće u krvi, jer su preparati koji se daju da organizam ne odbaci novo tkivo otrovni za bubreg. U daljnjem životu povećan je rizik od bolesti krvožilnih sustava.



Nova transplantacija



Narodskim rječnikom rečeno, Klasnić će riskirati čak i ako stoji u živom zidu, a kamoli ako ga lopta iznenada udari. O riziku od udaraca u donji dio trbuha nekim tvrdim dijelom tijela suparnika, koje je u nogometu nemoguće izbjeći, da i ne govorimo. Bubreg je ipak vitalni organ, a Klasniću će ostati samo jedan, i to presađeni. Izlagati ga čak i udarcu lopte, a kamoli koljena ili kopačke u nekom klizećem startu opasno je za život. Čak i da odluči igrati na vlastitu odgovornost, Klasnića bi neki suparnički igrač, ne daj Bože, mogao imati na duši...



Nadalje, rok trajanja novog bubrega, prema riječima dr. Kesa, iznosi od 12 do 15 godina, čak i kod srodnih donora. Nakon toga nužna je nova transplantacija. U takvoj je situaciji igranje profesionalnog nogometa, u kojem nema milosti ni za koga, prevelik rizik.



- Neki pacijenti traže da im napišemo preporuku da u automobilu ne moraju vezivati pojas, koji im jednim dijelom pritišće donji dio abdomena, ali to, naravno, ne radimo jer je zakonski nemoguće - dodao je dr. Kes.



Dr. Željko Vidas, koji obavlja transplantacije u zagrebačkoj bolnici Merkur, također upozorava da novi bubreg nije više smješten u lumbalnoj loži, nego se implementira u zdjelicu, gdje je manje zaštićen i u velikoj opasnosti da strada od nekog udarca, te da su zbog imunosupresivne terapije česte infekcije, što je sportašima teško izbjeći zbog fizičkih napora kojima se podvrgavaju.



- Potreban je oporavak duži od dva mjeseca, bez obzira na to je li bubreg majčin ili bratov, dakle najbližega srodnika. Samo kad su u pitanju jednojajčani blizanci,  organi se podudaraju po svih šest faktora podudarnosti tkiva - dodao je dr. Kes.



Zanimalo nas je može li Klasnić zatražiti da mu jedan bubreg ipak izvade, kako bi mu novi bio smješten na bolje, zaštićenije mjesto, u lumbalnoj regiji.



- Ne. Čak i da se vadi jedan od bubrega, novi bi bio položen nešto niže, jer je ograničavajući faktor dužina mokraćovoda, koji spaja mokraćni mjehur i bubreg. Opet bi postojao povećani rizik od ozljede - rekao je dr. Vidas.



Danas se ponovno oglasio i Klasnićev klub Werder, a uz najbolje želje i podršku, odlučili su mu ponuditi novi ugovor, što je potez za svaku pohvalu u današnjem krutom profesionalizmu.



Naime, Klasnićev (nema menadžera nego sam pregovara) aktualni ugovor istječe 30. lipnja ove godine i od tog trenutka naš nogometaš će ostati bez posla. Posljednjih mjeseci dosta se naklapalo o daljnjoj klupskoj sudbini Klasnića i često su dolazile vijesti o zastoju pregovora oko možebitnog produženja ugovora s klubom iz Bremena. Sada se zna da su pregovori zapinjali i zbog Ivanova zdravstvenog stanja.



Novi ugovor s Werderom



- Kada netko dobiva novi bubreg, normalno je da se radi o ozbiljnoj stvari. Mi se svi nadamo da će Ivan ponovno zaigrati za Werder. Ta vijest za neke od nas nije bila šokantna jer smo već dulje vrijeme znali za probleme - rekao je sportski direktor Klaus Allofs.



Podrška Klasniću nije ostala samo na riječima. Aktualni Werderov poslodavac osjetio je odgovornost prema svom igraču i nudi mu novi ugovor.



- Želimo da Ivan ima potpunu sigurnost tijekom oporavka i da se s njime ne mora žuriti. Zato mu nudimo novi ugovor, naravno ako ga on želi.



Werder je isto napravio prije nekoliko godina s Krisztianom Lisztesom, koji je mjesec dana prije isteka ugovora (a još nije imao novi) slomio križne ligamente koljena.



Iako to dr. Bahtijarević, poštujući igračevu želju, još taji, zbog terapije lijekovima koju Klasnić provodi od studenoga 2005., njegov organizam više ne može dostići raniji stupanj spremnosti, kao dok je bio potpuno zdrav. Sada je jasnije zašto Klasnić ni u Werderu ni u reprezentaciji u posljednjih godinu dana nije mogao dati maksimum. Za razliku od kluba, čiji ga se trener početkom ove sezone zapravo odrekao, posjevši ga na klupu, u reprezentaciji je dobivao priliku i kod Zlatka Kranjčara i kod Slavena Bilića, željelo mu se pomoći.







Premda današnja medicina čini čuda, danas je sve izglednije da je nastup i pogodak protiv Andore 7. listopada 2006. bio posljednja Klasnićeva natjecateljska utakmica za hrvatsku reprezentaciju.



- Operaciju prvo treba preživjeti, pa proći razdoblje oporavka, pa nastaviti živjeti - upozoravaju liječnici.



Nogomet će još dugo Klasniću biti u zadnjem planu. Možda ode u menedžerske vode ili postane trener najmlađih uzrasta, imat će vremena odlučiti u mjesecima oporavka što slijede.



U idealnim uvjetima u bolnici se ostaje dva tjedna, a na oporavku od šest tjedana do dva mjeseca.



Svi koje je Klasnićeva sudbina dirnula mogu mu napisati riječi podrške na adresi www.ivanklasnic.com.



- oženjen Patrizijom s kojom ima dvomjesečnu kćer Fabienne-Coleen

- klubovi u karijeri: Union 03 Hamburg, TSV Stellingen, St. Pauli i od 1. srpnja 2001. Werder

- u sezoni 2000./2001. s deset golova pomogao St. Pauliju da uđe u Prvu ligu

- u sezoni 2003./2004. odigrao veliku ulogu u Werderovu osvajanju njemačkog prvenstva i kupa postigavši 13 pogodaka uz 11 asistencija

- u sezoni 2004./2005. postigao pet pogodaka u dvije utakmice Lige prvaka protiv Anderlechta; hat-trick ostvario u Bremenu

- u sezoni 2005./2006. postigao 15 pogodaka u Bundesligi

- posljednju utakmicu za Werder odigrao je 18. prosinca protiv Wolfsburga

- ukupno je za Werder odigrao 135 prvoligaških utakmica i postigao 35 pogodaka

- tijekom 1998. zaigrao za U-19 vrstu Hrvatske

- za seniorsku reprezentaciju debitirao u veljači 2004. baš protiv Njemačke koja ga je zvala u svoju reprezentaciju; Hrvatska je tu utakmicu izgubila sa 2-1

- bio u kadru reprezentacije na Euru 2004., ali nije odigrao ni minutu

- u kvalifikacijama za SP 2006. postigao jedan pogodak u osam utakmica; nastupio na sve tri utakmice Hrvatske u Njemačkoj

- bio je dvostruki strijelac u prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Austrije

- ukupno za reprezentaciju odigrao 26 utakmica i postigao osam pogodaka; posljednja je bila 7. listopada 2006. protiv Andore na kojoj je zabio jedan gol

- 3. studenoga 2005. godine operirao slijepo crijevo

- 25. siječnja 2007. godine ide na presađivanje bubrega

Klasnićeva karijera u brojkama

- rođen 29. siječnja 1980. u Hamburgu





Mokraćovod se potom spoji s mokraćnim mjehurom, objašnjava postupak transplantacije doc. dr. Davor Trnski s Klinike za urologiju KB-a Sestre milosrdnice. S obzirom na to da se donorski bubreg ugrađuje s prednje strane, a ne na mjesto gdje su bubrezi pacijenta, nužno je da se on čuva mogućih udaraca ili bilo kojih drugih ozljeda jer na taj način smanjuje njegovu trajnost.



Oko 95 posto transplantacija bubrega je vrlo uspješno, a godišnje se odbaci njih oko 5 posto.     (G. J.)

Uspješne transplantacije

Kronične bubrežne bolesti nerijetko završe presađivanjem bubrega od srodnog ili nesrodnog, te umrlog donora. Bubreg se obično presađuje tako da bolesnikovi bubrezi ostaju na svom mjestu, a novi se stavlja malo iznad desne prepone i veže se na bubrežnu arteriju i venu te ušije u venu i arteriju i venu ilaijaku (krvne žile koje se nastavljaju na glavnu trbušnu aortu).





I Mourning je ima isti problem



Zdravstveno stanje Ivana Klasnića pozorno prate i hrvatski liječnici koji su usko povezani sa sportom i sportskom medicinom, a posebno oni koji su se donedavno aktivno njime bavili.



O mogućem Klasnićevu nastavku karijere mišljenje je izrekao bivši atletičar i hrvatski olimpijac iz 2000., danas cijenjeni internist dr. Marko Jakopović:



- Budući da postoje slučajevi povratka u profesionalni sport ljudi s transplantiranim bubregom, nameće se zaključak da je i Klasnićev povratak u nogomet moguć. Međutim, vjerojatno ne u vremenskim okvirima koji se ovih dana spominju. Po mom mišljenju, spominje se preoptimistična varijanta od šest do osam tjedana. Teoretski da, ali u praksi bi to moglo biti prebrzo, odnosno prerano. Koliko znam, NBA košarkaš Alonzo Mourning imao je transplantaciju prije tri-četiri godine, ali zbog toga ga nije bilo jednu sezonu. Potom se vratio i uspješno zaigrao, potpisavši da igra na vlastitu odgovornost...



Dr. Jakopović je otklonio rizičnost povratka u nogomet zbog opasnosti od naknadnih problema zbog duel-igre i mogućih udaraca u područje transplantiranog organa:



- Najvažnije je da se novi organ dobro primi i bude funkcionalan. Što se tiče grubosti i mogućih udaraca u zdjelicu, gdje bi bio smješten transplantirani bubreg, to je za mrvicu rizičnije od udaraca u ostale organe. Primjerice, i udarac u slezenu može biti opasan, toliko da dovede do oštećenja organa... Imamo primjer novozelandskog ragbijaša Jonaha Lomua koji se nakon transplantacije bubrega vratio u svoj iznimno grubi sport i danas još aktivno igra. Dakle, mislim da bi se Klasnić mogao vratiti najesen, ali za nešto konkretnije trebale bi se znati pojedinosti o njegovu stanju, zašto dolazi do zatajenja bubrega i tomu slično, a to je zasad, čini mi se, u domeni tajne...     V. Knežević
Dr. Marko Jakopović



Nikola Lipovac;Hrvoje Slišković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:45