IZA KULISA

KARADŽIĆ I MLADIĆ NA SLOBODI? SASVIM MOGUĆE! Najava donedavnog haškog suca uopće nije bez temelja, tribunal je već donosio skandalozne presude

 REUTERS

Mogu li Radovan Karadžić i Ratko Mladić - kreator i glavni izvršitelj etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine i Hrvatske - uskoro postati slobodni građani, kako ovih dana upozorava njemački sudac Christoph Flugge nakon što je napustio Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), izrazivši zabrinutost “zbog kršenja sudske nezavisnosti uz pomoć Ujedinjenih naroda”?

U svijetu u kojem ne nedostaje skandala bio bi to skandal na desetu potenciju. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je izricanjem presude u predmetu “Prlić i drugi” u studenom 2017. završio s radom 24 godine nakon osnivanja.

Haaški tribunal je Karadžića nepravomoćno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid i druge zločine počinjene u BiH, a Mladića je proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva pa je osuđen na doživotni zatvor.

Ali, prošle godine smijenjeno je više sudaca iz žalbenih vijeća u predmetima “Karadžić” i “Mladić” zbog “percepcije pristranosti”, i zato treba ozbiljno uzeti Fluggeova upozorenja. Jer, iako je u Haagu osuđen gotovo cjelokupni srpski vojno-politički vrh, koji je stajao iza razaranja Hrvatske, BiH i Kosova, kao i dio hrvatskih i bošnjačkih zločinaca, neke oslobađajuće presude su skandalozne.

Recimo, uskoro će biti tri godine kako je Haaški sud oslobodio Vojislava Šešelja jer je većina u Sudskom vijeću smatrala kako nije dokazano da je kriv za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Utoliko se ne smiju zanemariti najnovija upozorenja, jer Haag je čitavo vrijeme odlučivao po sistemu “red pravde pa red politike”.

Međutim, oslobađanje Karadžića i(li) Mladića uništilo bi sve dobro što je napravio Haaški tribunal i poslalo poruku zločincima diljem planeta da smiju raditi što hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:00