Kardinal u Jasenovcu

Bozanić je zaista prvi od hrvatskih kardinala koji je pohodio Jasenovac, mjesto strašnih ustaških zločina nad mnogima koji su u doba Drugog svjetskog rata bili označeni kao protivnici onoga poretka u NDH.

No, ne treba zaboraviti da su već više puta ondje u spomen slavljima sudjelovali i katolički svećenici, da je nedavno bio i sadašnji predsjednik HBK msgr. Marin Srakić. Zato nije dobro preuveličavati značenje ovog Bozanićeva pohoda.

Treba priznati da je Bozanić ovaj put bio vrlo jasan. Istaknuo je da onam o dolazi zbog svih žrtava ne razlikujući ih ni po narodnosti ni po vjeroispovijesti.

Istaknuo je da u tom strašnom zločinu Crkva nije nikako sudjelovala. Poznat je stav blaženog Alojzija Stepinca i njegova javna osuda tog strašnog zločina.

Može se - ako to nekome treba - ponavljati pitanje zašto zagrebački kardinal tek sada ide u Jasenovac.

Koga to zanima lako će ustanoviti da su dosadašnja spomen slavlja bila redovito usmjerena i većim ili manjim osudama ne samo hrvatskog naroda nego i Katoličke crkve.

Bilo je jedva moguće da visoki crkveni predstavnik dođe onamo i da podnosi sve što se je ondje neutemeljeno govorilo. Ti su spomeni bili - dao Bog da više ne budu - označeni u duhu one partije.

Bilo bi neukusno da crkveni predstavnik ondje podnosi sve što se govorilo - čak o 1,700.000 žrtava - kao da među njima - vjerojatno ih je bilo ne više od 70.000 - nije bilo i vrlo mnogo Hrvata.

Bozanić je spomenuo i Pavelića i Tita. Pavelić je postupio sasvim nekršćanski. Tito se nije potrudio biti jasan (premda sam nije nikad došao u Jasenovac!) Sad je bila prilika samostalno jasno govoriti pa je kardinal to i učinio.

Bit će zanimljivo pratiti odjeke - ukoliko ih razmjerno bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:57