VOZILI SMO

Megane RS napada autoritet Golfa GTI

MALAGA - RS verzije sasvim uobičajenih Renaultovih modela imaju brojne fanatične ljubitelje ne samo u Europi nego i u Hrvatskoj, što i ne čudi s obzirom na to da za sasvim razumnu količinu novca nude vrhunski užitak u vožnji.

Novi Megane RS, čini se, neće biti iznimka kada na hrvatsko tržište stigne u siječnju, po cijeni od 27.700 eura. Potpuno nova generacija kompaktnog sportaša ima temeljito dorađeni dvolitreni turbobenzinski motor.

Snažniji i elastičniji

Četverocilinraš sada razvija 250 KS pri 5300 o/min uz 340 Nm dostupnih od 3000 o/min. Značajno je da je čak 80 posto spomenutog okretnog momenta dostupno od samo 1900 o/min. Snaga se na prednje kotače prenosi putem šestobrzinskog ručnog mjenjača.

Premda je u osnovi ovjes istovjetan prethodnoj RS izvedbi Meganea, novi se nudi u dvije verzije. Standardni Sport je prilagođeniji svakodnevnoj vožnji, dok je Cup namijenjen vozačima koji češće zalaze na zavojite ceste ili staze. Oni će imati dodatnu prednost koju donosi sada već proslavljena Renault Sportova blokada diferencijala.

Agresivniji dizajn

RS se vizualno ističe upadljivijim prednjim spojlerom, izbočenim pragovima, specifičnim 18-inčnim aluminijskim naplacima, središnjom ispušnom cijevi, difuzorom... U interijeru promjene uključuju sportska sjedala (opcijska Recaro), instrumente, novi upravljač.

Izvrsnim odnosom uloženog i dobivenog, i ovaj će Megane RS privući brojne poklonike na hrvatskom tržištu.

Nije samo vrlo sposoban na cesti, nego i na trkaćoj stazi

Osim vožnje na dugim cestovnim rutama, novi Megane RS temeljito smo isprobali i u Ascari Race Resortu, odnosno posebnoj trkaćoj stazi koja je otkrila sve prednosti dorađenog ovjesa, snažnijih kočnica, preciznijeg servoupravljača i moćnijeg turbomotora, kao i učinkovitost Cup verzije s izvrsnom blokadom diferencijala. Novi RS je osjetno brži u svim uvjetima vožnje, a gotovo jednako kao performanse impresioniraju i spomenute kočnice, koje i nakon dugotrajne upotrebe na trkaćoj stazi nisu pokazivale znakove slabljenja ili pregrijavanja. Stručnjaci iz Dieppea ponovno su uspjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:28