Novi autobusi gradskog prijevoza

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture osiguralo 315 milijuna kuna za modernizaciju javnog gradskog prijevoza u 9 gradova Hrvatske

 
 Goran Kovacic / PIXSELL / PIXSELL

U utorak je na riječkome Korzu predstavljen drugi dio nabavke autobusa iz projekta Nabave novih autobusa za komunalno društvo Autotrolej. Nabavka novih autobusa se poklopila i s obilježavanjem 120 obljetnice postojanja komunalnog društva Autotrolej koje je dobilo 13 novih autobusa, nakon 9 nedavno predstavljenih, koji su vrijedni ukupno 48,5 milijuna kuna. Nabavka ovih autobusa se najvećim dijelom financira kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sa 38 milijuna kuna, dok se ostatak financira iz državnog proračuna.

Početkom rujna ove godine je predstavljeno prvih 9 autobusa za riječki Autotrolej, a tom prilikom je ministar Oleg Butković iskazao zadovoljstvo s još jednim značajnim projektom koje Ministarstvo provodi u Rijeci i na riječkom području te je istaknuo kako „nabavkom modernih autobusa za Autotrolej stvaramo preduvjet za kvalitetniju povezanost unutar grada Rijeke i okolice, a time i novu sliku svakodnevnog života i razvoja Grada Rijeke i Riječana“.

Sukladno prioritetima ulaganja u prometnu infrastrukturu i povezivanje, cilj ovog projekta je povećanje osobne sigurnosti vozača i putnika u javnom gradskom prometu, smanjenje troškova održavanja vozila te smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Tako ovaj projekt direktno utječe na povećanje kvalitete javnog gradskog prijevoza za cca 1,6 milijuna hrvatskih građana, a time i građana Grada Rijeke.

06.09.2019., Rijeka - Komunalno drustvo Autotrolej predstavilo je na Korzu 9 novih autobusa marke MAN. Predstavljanju su nazocili ministar Oleg Butkovic, gradonacelnik Vojko Obersnel i direktor Autotroleja Alberto Kontus.
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic / PIXSELL / PIXSELL

Od rujna ove godine, u 34 nova autobusa javnog gradskog prijevoza voze se i građani grada Splita. Novi autobusi značajno će utjecati na poboljšanje kvalitete usluge javnog prijevoza u Splitu i okolici kao i na porast broja putnika, a novi će autobusi znatno smanjiti i onečišćenje okoliša te omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

Nabavu novih autobusa u Splitu sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 73,9 milijuna kuna. Naime, ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava – koji je potpisan 2018. godine između Prometa d.o.o., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) – za projekt nabave novih autobusa osigurano je 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om. U tom iznosu EU pokriva 85 % iz Kohezijskog fonda, a preostali je iznos iz proračuna Republike Hrvatske.

„U današnjem vremenu, više nego ikada, prometna povezanost predstavlja temelj gospodarskog razvoja svakog mjesta, grada, županije i regije. Ona je polazna stepenica koja olakšava koračanje stazom prosperiteta i uspjeha. Nabavom novih modernih autobusa za Promet d.o.o. Split stvoren je preduvjet za kvalitetniju povezanost unutar Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, ali i temelj za daljnji turistički i gospodarski razvoj te napredak grada i županije. Od pripreme projekta, ugovaranja i njegove same provedbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Split i Promet d.o.o. Split odlučili su gradski javni prijevoz u Splitu učiniti dostupnijim i ugodnijim, na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj projekt“, izjavio je prilikom predstavljanja novih autobusa u Splitu, državni tajnik za more i EU fondove iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Kvaliteta usluge javnog prijevoza značajno je unaprijeđena i na području grada Zadra, ali i cijele Zadarske županije, nabavkom 25 novih autobusa za zadarsku Liburniju. Tako, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 45 milijuna kuna, ukupan iznos prihvatljivih, odnosno bespovratnih sredstava je oko 36 milijuna kuna, od čega je iz EU sredstava osigurano oko 30,6 milijuna kuna, a kroz Državni proračun oko 5,4 milijuna kuna.

Projekt nabave novih autobusa Liburnije d.o.o. važan je za grad Zadar jednako kao i za njegovu okolicu jer novi autobusi znače kvalitetniju povezanost unutar Zadra, ali i kvalitetniji pristup ostalim dalmatinskim mjestima. Također, kvalitetna prometna povezanost čini preduvjet snažnijem gospodarskom razvoju Dalmacije, posebice turističkom razvoju koji čini okosnicu cjelokupnog razvoja Republike Hrvatske.

Osim Rijeke, Splita i Zadra, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo nabavku novih autobusa i za Sisak, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Osijek i Vinkovce. Radi se o značajnom projektu ulaganja koje je započelo sa objavom poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u svibnju 2017. godine kojim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo osuvremeniti vozne parkove javnih gradskih prijevoznika u 9 velikih gradova diljem Hrvatske.

Ministarstvo je kroz ovaj projekt javnim gradskim prijevoznicima diljem Hrvatske osiguralo nabavu 187 autobusa ukupno vrijednih 315 milijuna kuna, od čega 85% sredstava dolazi iz EU fondova, a 15% iz državnog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:20